«Μαθητευόμενοι Μάγοι; Λάθος ή Σκόπιμη σύγχυση ή Υπονόμευση της Έκθεσης των Κοίλων με την αλλαγή του ονόματος» Σταύρου Π. Καπλάνογλου Πρώην Προέδρου του ΕΒΕ Κοζάνης

By on 31/03/2019

Στις 29 /3/2019 είδα την ”Πρόσκληση συμμετοχής των τοπικών επιχειρήσεων στην «1η Πολυκλαδική Έκθεση Προϊόντων & Υπηρεσιών Δυτικής Μακεδονίας», στο Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης”.

Πρόκειται για την αναβληθείσα 34η έκθεση Κοίλων, του προηγούμενου έτους, η οποία μεταφέρθηκε για τον Μάιο του 2019, εν όψει της αναδιάρθρωσης της Διοίκησης του Εκθεσιακού κέντρου και του προβλήματος που δημιουργήθηκε με το έλλειμμα στην διαχείριση του.

Η ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Από το 2009 και εντεύθεν έχει συσσωρευτεί χρέος ύψους 437.819, 22 ευρώ, στην Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, που λειτουργούσε το εκθεσιακό κέντρο.

Έχω μιλήσει,κατ’ επανάληψη, μέσα στα όργανα του Επιμελητηρίου, από το 2002 και μέχρι τις αρχές του 2018 για την προβληματική λειτουργία του εκθεσιακού θεσμού.

Στις παρεμβάσεις μου αυτές,

κατήγγειλα την τροποποίηση του καταστατικού του εκθεσιακού κέντρου , τη δημιουργία ενός καταστατικού κομμένου και ραμμένου, για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων προσώπων ,

τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής έκθεσης, στην Πτολεμαΐδα,

τη γενεσιουργό αιτία σε ό,τι άλλο στραβό συμβαίνει, που δεν είναι άλλο από την ανάθεση της διοργάνωσης, σε ένα φορέα, που δημιουργήθηκε, για να ξεφεύγει από την αυστηρά ελεγχόμενη οικονομική λειτουργιά των φορέων του δημοσίου.

Το φαινόμενο αυτό συνέβαινε, κατά κόρον, εκείνη την εποχή, η δημιουργία, δηλαδή, τέτοιου τύπου εταιριών, που είχαν ”οικονομική ευελιξία ” και ο έλεγχος γινόταν από ορκωτούς λογιστές, που επέλεγαν τα Δ.Σ.

Για την πρόσληψη δε του προσωπικού, δεν χρειαζόταν οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

Μάλιστα, επειδή κάποια πρόσωπα δεν θεωρούσαν ικανοποιητικό το πρώτο καταστατικό, για τον απόλυτο πολιτικό έλεγχο της κατάστασης-σε μια περίοδό που δεν υπήρχε διοικητικό συμβούλιο, λόγω δικαστικών εκκρεμοτήτων και η διοίκηση στο ΕΒΕ γινόταν από ένα υπηρεσιακό, ουσιαστικώς, πενταμελές συμβούλιο- έκαναν νέο καταστατικό, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους .

Αύξησαν το μετοχικό κεφάλαιο ,

Εβαλαν μετόχους, το Διαβαλκανικό κέντρο και την ΑΝΚΟ.

Το ΕΒΕ Κοζάνης έπαψε να έχει την πλειοψηφία στο Δ.Σ του εκθεσιακού κέντρου

Μείωσαν τους ορκωτούς ελεγκτές από 2 σε 1.

Έβαλαν ένα φωτογραφικό άρθρο, για την εκλογή ενός πολίτη, που ”διέπρεψε” στη κοινωνία της Κοζάνης και είχε προσφορά,στην Έκθεση , με ισόβια θητεία στο Διοικητικό Συμβούλιο του εκθεσιακού κέντρου, και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, στην προεδρία του.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤIΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Προβλήματα προκάλεσε και η δημιουργία ανταγωνιστικής έκθεσης στην Πτολεμαΐδα, που δημιουργήθηκε από τον Εμπορικό σύλλογο της, με πρωτοβουλία μέλους του Δ.Σ του εκθεσιακού κέντρου και χρηματοδότηση του ΕΒΕ.

Η έκθεση αυτή απορρόφησε πόρους του επιμελητηρίου, σε ετήσια βάση ,αφαίρεσε εκθέτες της περιοχής Πτολεμαΐδας και πιθανόν και επισκέπτες.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Και αναμφισβήτητα η οικονομική κρίση και η υπέρμετρη και πέρα από κάθε λογική φορολογία, έκανε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βλέπουν σαν πολυτέλεια την συμμετοχή σε εκθέσεις, πόσο μάλλον, όταν κάποιοι τις αποδυναμώνουν με διασπάσεις.

Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ

Η δική μου άποψη, την οποία κατέθεσα στο Δ.Σ. του ΕΒ,Ε ήταν η επαναφορά της διοργάνωσης της έκθεσης, στο Επιμελητήριο, το οποίο μάλιστα είναι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου και διακοπή λειτουργίας του Εκθεσιακού κέντρου, λαμβάνοντας πρόνοια τόσο για την εξασφάλισης της απασχόλησης του προσωπικού ,όσο και την εξόφληση, μετά από συμφωνία των οφειλών, με δόσεις. Φυσικά, το ΕΒΕ θα αναλάβει υποχρέωση σε ό,τι του αναλογεί, στο ποσοστό της συμμετοχής στο κεφάλαιο , κάτι άλλωστε που προβλέπεται και από τον νόμο, ανεξάρτητα από την αποχώρηση κάποιων μελών του.

Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ

Αντί αυτού, είδα την προχθεσινή ανακοίνωση με την αλλαγή του ονόματος της εκθέσεως και μεταφορά της διοργάνωσης, από τον Σεπτέμβριο στο Μάιο.

Και αν η μεταφορά της διοργάνωσης είναι συζητήσιμη, η αλλαγή του ονόματος, λαμβάνοντας υπόψιν και κάποιες δημοσιεύσεις για την εκ περιτροπής διοργάνωση,ανά διετία στην Πτολεμαΐδα και στα Κοίλα, που είναι , κατ’εμέ, εντελώς απαράδεκτη και υποκρύπτει συνταύτιση των δυο εκθέσεων και αυτό φαίνεται και από την εναλλακτική ονομασία της ” 34 η EXPO Δυτικής Μακεδονίας ” ,στα Κοίλα και ” Egnatıa EXPO ” Δυτικής Μακεδονίας, στην Πτολεμαΐδα.

ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΙΛΩΝ

Αλλαγή του ονόματος, λοιπόν,σε «1η Πολυκλαδική Έκθεση Προϊόντων & Υπηρεσιών Δυτικής Μακεδονίας 2019» και εναλλακτική ονομασία την «34η ΕΧΡΟ Δυτικής Μακεδονίας». Και οι δυο ονομασίες είναι μη αποδεκτές και υπονομεύουν την έκθεση των Κοίλων.

Η πρώτη διαγράφει με μια μονοκονδυλιά μια ιστορία 38 ετών (έγιναν σε αυτό το διάστημα 33 εκθέσεις στα Κοίλα και 1 το 1983 ,η τελευταία εκτός αρίθμησης, αλλά πρώτη σε διεξαγωγή στην Θεσ/νίκη ).

Μια διοργάνωση που, ανεξάρτητα, από την άτυχη πορεία των τελευταίων ετών ,έχει προβλέψει από το 1984, την οικονομική κρίση, που θα ερχόταν το 2010 ,έγινε για να αποφύγουμε τις συνέπειες, πέτυχε πολλά για τον τόπο, χωρίς φυσικά να φθάσει στους στόχους των πρώτων διοργανωτών και αυτά που είχε πετύχει, ήταν η προίκα της.

Η ΔΕΘ ποτέ δεν άλλαξε την αρίθμηση της, ούτε το αρχικό όνομα , το 2018 η έκθεση λεγόταν 84η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, παρά το γεγονός ότι την διοργάνωση της πια την έχει η HELEXPO.

Η δεύτερη ονομασία είναι ακόμη πιο επικίνδυνη, αν λάβουμε υπόψιν και την πρόταση του κυρίου Σαρρή, στις 2 Φεβρουαρίου 2019 (η είδηση γράφτηκε σε τοπικά μέσα και δεν διαψεύσθηκε), προς τον Εμπορικό σύλλογο Πτολεμαΐδας για την εναλλάξ διεξαγωγή των 2 εκθέσεων την ”expo egnatia ”στην Πτολεμαΐδα και” expo Δ. Μακεδονίας ”,στα Κοίλα.

Αυτό το γεγονός μας βάζει σε υποψίες για την περσινή αναβολή της έκθεσης των Κοίλων και την αντίστοιχη αναβολή της έκθεσης της Πτολεμαΐδας, για φέτος και μας κάνει να σκεφτούμε ότι όλο αυτό δεν μπορεί να είναι τυχαίο.

Σκόπιμη, με προγραμματισμένο σχέδιο η αλλαγή ονόματος ή λανθασμένη σκέψη και απόφαση ;

Όπως και να έχει, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες, γιατί προκαλεί σύγχυση και προσπαθεί να συνταυτίσει μια έκθεση, που διοργανώνει, ουσιαστικά,ο φορέας, που λέγεται Εμπορικό Επιμελητήριο και εκπροσωπεί ολόκληρο την Π.Ε Κοζάνης, με μια έκθεση, πιο διοργανώνει ένας σύλλογος, με ουσιαστική χρηματοδότηση, από το ίδιο ΕΒΕ.

Μια έκθεση, μάλιστα, που σε πολλές περιπτωσεις, μέχρι τώρα, η ατομική επιδότηση, κατά έκθετη, που συμμετείχε, στην έκθεση Πτολεμαΐδας, ξεπερνούσε το αντίστοιχο πόσο, που αναλογούσε σε συμμετοχές μελών, στην κεντρική έκθεση των Κοίλων.

Και γεννάται το ερώτημα, αν και οι άλλοι Εμπορικοί σύλλογοι θελήσουν να διοργανώσουν ανάλογες εκθέσεις, το Επιμελητήριο θα αρνηθεί την χρηματοδότηση; ή όπως θα έπρεπε για λόγους ισότητας, να χρηματοδοτήσει και τις καινούργιες εκθέσεις και αυτός ο κατακερματισμός, ουσιαστικά, ποιον θα ωφελούσε;

ΓΙΑΤΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΛΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΘΕΙ

Στα Κοίλα υπάρχει η υποδομή για διοργάνωση εκθέσεων, που κόστισε ακριβά.

Ο χώρος των Κοίλων απέχει 7 χιλιόμετρα από το κέντρο της Κοζάνης και 15 χλμ από την Πτολεμαΐδα αλλά ο χρόνος μετάβασης από τις δυο πόλεις και στις 2 περιπτώσεις είναι ο ίδιος.

Αν ο σύλλογος νομίζει ότι αδικείται και όποιος άλλος σύλλογος της περιφέρειας μπορεί να διοργανώσει τις δικές του εκθέσεις, μέσα στο εκθεσιακό κέντρο, γιατί δεν είναι ιδιοκτησία κανενός ατόμου, κανενός συλλόγου, ούτε μια συγκεκριμένης πόλεως, άλλα και όλων των μελών του,αλλά και φυσικά με δικά του οικονομικά μέσα.

ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ Η ΣΚΟΠΙΜΗ ΣΥΓΧYΣΗ

Ας αναλογισθούμε, λοιπόν, αν η ενέργεια αυτή είναι ΛΑΘΟΣ ή ΣΚΟΠΙΜΗ ΣΥΓΧΗΣΗ, που προσπαθεί να θολώσει τα νερά, για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες και φιλοδοξίες, που οδηγούν στην συνέχιση της υποβάθμισης της οικονομίας, συνολικά του Περιφερειακού διαμερίσματος της Κοζάνης και της Δ.Μακεδονίας.

Και ας σκεφτεί κανείς, αν, μια αλλαγή ονόματος μπορεί να λύσει τα οικονομικά και άλλα προβλήματα της μη κερδοσκοπικής εταιρίας- Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης – και δεν είναι μια φούσκα που αργά η γρήγορα θα σπάσει στα χέρια ενός ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟΥ ΜΑΓΟΥ, που προσπαθεί να μας εντυπωσιάσει με τα κόλπα του, αλλά τελικά, θα μας κάνει να γελάσουμε πικρά για το πάθημα του.

Επιφυλάσσομαι να επανέλθω, αν δεν λάβω ικανοποιητικές απαντήσεις.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: