Μέσα από τη Θεία Λατρεία και με τη συμμετοχή πολλού λαού γιορτάστηκε ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω στο Βελβεντό της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης (ΦΩΤΟ)

By on 25/01/2020

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Μέσα από τη Θεία Λατρεία και με τη συμμετοχή πολλού Λαού (του ιερού κλήρου και των λαϊκών) γιορτάστηκε (22 και 23-1-2020) ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω στο Βελβεντό, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης. 

Κέντρο το ιερών Ακολουθιών ο Ιερός Ναός του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού. Και των εκδηλώσεων, το αρχονταρίκι του Ναού. Εκκλησιασμός, Χάρη, κοινωνικότητα, χαρά.  

Το εσπέρας της 22ας Ιαν. τελέστηκε Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία και ευλογήθηκαν τα καθιερωμένα κόλλυβα στη μνήμη του Αγίου. Το πρωί της 23ης Ιαν. τελέστηκαν οι Ακολουθίες της Λιτής, του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία. Ευλογήθηκαν οι πίτες. Τα φλουριά τα βρήκαν, η Σταματία Πολύζη-Φικιάρη και ο Ζήνων Παπαδημητρίου. Παρατέθηκε τράπεζα φαγητού στο αρχονταρίκι του Ναού και εορταστικό κέρασμα για όλο το εκκλησίασμα. Το εσπέρας της 23ης ψάλθηκε Παράκληση στον Άγιο Διονύσιο τον εν Ολύμπω και τελέστηκε κτιτορικό μνημόσυνο.  

Προσήλθαν και τέλεσαν τις Ακολουθίες οι πατέρες: Αρχιμ. Μάξιμος Γεωργόπουλος ιεροκήρυκας, κήρυξε στη Θεία Λειτουργία και μετέφερε την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου. Πρωτοπ. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας αρχιερατικός της Α.Π.Β., κήρυξε στον Μέγα Εσπερινό. Πρωτοπ. Νικόλαος Τσιπλακάκης (Βαθύλακκος). Οικον. Αθανάσιος Παπαϊωάννου (Ίμερα και Αύρα). Οικον. Αθανάσιος Γεωργιάδης (Κοίμηση της Θεοτόκου Βελβεντού). Πρεσβ. Νικόλαος Κανταρτζής (Μεσιανή και Κουβούκλια). Πρεσβ. Λάζαρος Βασδέκης (Λεύκαρα). Διάκονος Μιχαήλ Γκουσίν. 

This slideshow requires JavaScript.

Έψαλαν στο αναλόγιο εν χορώ καλλίφωνα και συντονισμένα οι ψάλτες: Γιάννης Τζινίκος, Γιώργος Καραγιάννης, Γιάννης Παπαγόρας, Δημήτριος Τσιαμής, Βασίλης Καρανώτας, Δημήτριος Στεφανόπουλος, Αριστείδης Σταμάτης.

 

Τα πανηγύρια των Αγίων μας με την αθρόα συμμετοχή του λαού μας σ’ αυτά, με τη συμμετοχή του στη Θεία Λατρεία της Εκκλησίας και την ενεργό δράση του Αγίου Πνεύματος εντός του, είναι πυρήνες φωτιάς χωρίς εισαγωγικά. ‘’Και γαρ ο Θεός ημών πυρ καταναλίσκον’’ (Εβρ. ιβ΄, 29). ‘’Αγίω Πνεύματι, πάσα ψυχή ζωούται, και καθάρσει, υψούται λαμπρύνεται’’. 

 

Τα πανηγύρια των Αγίων μας, μεταμορφώνουν τους ανθρώπους και μεταπλάθουν τις (τοπικές και εθνικές) κοινωνίες. Δίνουν ζωή και στο φυσικό περιβάλλον, σ’ ολόκληρη την κτίση. ‘’Αγίω Πνεύματι, αναβλύζει τα της χάριτος ρείθρα, αρδεύοντα άπασαν την κτίσιν προς ζωογονίαν’’. Τα πανηγύρια των Αγίων μας, τα χρειάζεται η ψυχή μας. Ομορφαίνουν τη ζωή μας. Την χαριτώνουν. Δρουν παιδαγωγικά στον άνθρωπο και στη σχέση του με τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον του. 

 

Στα πανηγύρια των Αγίων της Εκκλησίας συναντάμε το φως, την ελευθερία και τη χαρά. Σ’ αυτά παλαιόθεν εμείς οι Έλληνες (που τώρα απειλούμαστε με σουλτανικές βλέψεις από τον εξ ανατολών γείτονά μας) σφυρηλατήσαμε την ενότητά μας. Είμαστε εντός και εκτός ελλαδικών συνόρων περίπου 20 εκατομμύρια οι Έλληνες. Αν ποτέ αυτό το κάνουμε κατόρθωμα ενότητας, θα επιβεβαιωθεί η απάντηση των Θηβαίων στον Μαρδόνιο, όπως την περιγράφει ο Ηρόδοτος: ‘’Κατά μεν γαρ το ισχυρόν τους Έλληνας ομοφρονέοντας (…) χαλεπούς είναι περιγίγνεσθαι και άπασιν ανθρώποισι’’ (Θ,2). [=Είναι δύσκολο να νικήσουν ενωμένους τους Έλληνες ακόμη κι αν μαζευτούν όλοι οι άλλοι μαζί]. Προς τούτο χρειαζόμαστε ηγεσίες σοβαρές και στιβαρές. 

 

Προσήλθαν: Από την τοπική αυτοδιοίκηση, ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου, ο αντιδήμαρχος Ζήνων Ζορζοβίλης, ο περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Κοζάνης Μενέλαος Μακρυγιάννης, ο Πρόεδρος της Τ. Κοινότητας Αγίας Κυριακής Δημήτριος Ζουζός, δημοτικοί και κοινοτικοί Σύμβουλοι. 

 

Προσήλθαν: Από την τοπική εκπαίδευση, Νηπιαγωγοί, Δάσκαλοι, Καθηγητές και αντιπροσωπείες μαθητών, που παράλληλα με τον εκκλησιασμό τους διακόνησαν στη θεία λατρεία και γενικότερα στην ιερή πανήγυρη. Συγχαίρουμε τις διευθύνσεις και τους συλλόγους διδασκόντων των σχολείων μας (νηπιαγωγείων, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου Βελβεντού) για την εμφανή (και ενθαρρυντική) παρουσία των σχολείων στην ιερή πανήγυρη.   

 

Προσήλθαν από τους συλλόγους. Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Κυριακής ‘’Η ΤΣΙΟΥΚΑ’’ Ευθυμία Στεφανοπούλου και μέλη του Δ.Σ. Μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιογρατσανιτών ‘’Η ΓΡΑΤΣΑΝΗ’’. Μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Μουσικής ‘’ΒΕΛΒΕΝΤΙΝΕΣ ΦΩΝΕΣ’’. Το Δ.Σ. του ΚΑΠΗ Βελβεντού. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου-Λυκείου Βελβεντού Νίκος Βλάχος.

 

Προσήλθαν μέλη Εκκλησιαστικών Συμβουλίων: Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βελβεντού. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγίας Κυριακής (Σκούλιαρης). Αγίου Αθανασίου Κουβουκλίων και Αγίου Βαραδάτου (Μητροπολιτικού Εξωκλησιού).   

 

Αισθητή ήταν η παρουσία πολλών πιστών (μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος Γεώργιος Λαγογιάννης) από το γειτονικό μας Πλατανόρεμα. 

 

Διακόνησαν στην ι. πανήγυρη: Περικλής Παπαγεωργίου, Λάμπρος Κουτσιούκης, Ευθύμιος Ταΐρης, Δημήτριος Στεφάνου, Λεωνίδας Ματόπουλος (μαθητής), Μιχαήλ Αντωνίου (μαθητής), Γιώργος Παπαγεωργίου (μαθητής), Ευαγγελία Τσιαπανίκα (μαθήτρια), Γιώργος Τσιαπανίκας (μαθητής), Ολυμπία Δουλδούρα, Θεοδώρα Κακούλη, Θεοδώρα Δελνιώτη, Ανθή Παπαγόρα, Άννα Γεωργάκη, Θεοδώρα Ποζίδου, Ιουλία Παπαγόρα, Ελένη Παπαδημητρίου, Ευθυμία Στεφανοπούλου, Σταματία Σεραφείμ, Κατερίνα Αποστόλη, Δέσποινα Ζορμπά, Ελένη Μαρκάλα, Ελισάβετ Κακούλη, Άννα Κρομμύδα. Σοφία Τέτου-Πασχαλά, Μελπομένη Τσιαπανίκα, Αλεξία Τέτου-Καμένου. Ευχαριστήριο στις οικογένειες για τα εδέσματα. Ευλογία του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω σε όλους, τους εγγύς και τους μακράν, στους αποδήμους των 5 ηπείρων. ‘’Υπέρ υγείας και σωτηρίας’’. Για την υγεία και τη σωτηρία μας, στην Εκκλησία, στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού. 

 

Μεγαλυνάριον. (Ποίημα Γιάννη Παπαγόρα). 

‘’Πάσης Πιερίας Καθηγητά, Βελβεντού Κοζάνης, εκουσίως συνοικιστά, ημών των αναξίων, πρεσβείαις Θεοτόκου, τας αμαρτίας λύσον, ω Διονύσιε’’. 

 

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

25-1-2020

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: