Λειτουργήσαμε στο πανηγυρίζον ιερό Εξωκλήσι των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης στο Βελβεντό

By on 10/09/2020

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Λειτουργήσαμε (9-9-2020, μνήμη των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης) στο πανηγυρίζον, πανέμορφο και φροντισμένο Ιερό Εξωκλήσι των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης στο Βελβεντό, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, με την προσέλευση, εντός του Εξωκλησιού και εκτός – στο καταπράσινο προαύλιό του – αρκετών πιστών. 

Της Θείας Λειτουργίας προηγήθηκε ο καθιερωμένος εορταστικός Αγιασμός στον ανοιχτό Νάρθηκα (είσοδο) του Εξωκλησιού.

Έψαλαν οι ψάλτες: Γεώργιος Πιτσιούγκας και Αριστείδης Σταμάτης.

Παρόντες οι εκκλησάρηδες (και κτίτορες) του Εξωκλησιού: Αθανάσιος, Βασιλική, Δήμητρα και Αναστασία Τσιακμάκη. 

 

Οι εκκλησάρηδές μας στα 100 και πλέον Ι. Εξωκλήσια της Α.Π.Β. (Βελβεντού, Πλατανορέματος, Μοσχοχωρίου, Παλαιογρατσάνου, Καταφυγίου, Αγίας Κυριακής, Πολυφύτου, Ίμερας, Αύρας, Νεράιδας, Βαθυλάκκου, Μεσιανής, Κουβουκλίων, Ροδίτη, Λευκάρων) της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, ακάματοι και δημιουργικοί καλλωπίζουν τα Ι. Εξωκλήσια και ομορφαίνουν την ύπαιθρο χώρα.  

 

Και οι ψάλτες μας, με την ολοπρόθυμη και αξιοζήλευτη ψαλτική στην εν αναλογίω διακονία τους, επενδύουν μουσικά τον στολισμό στα διεσπαρμένα Ξωκλήσια, από τα οποία δοξολογείται διαρκώς όλο το χρόνο, διά των Αγίων και των πανηγύρεών τους ο Τριαδικός Θεός.

 

Στην ευρύτερη περιοχή μας δεσπόζουσα θέση κατέχει το ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας Ελεούσας Ζιδανίου, αφιερωμένο στο Γενέθλιο της Παναγίας, με την παμπάλαια και θαυματουργό εικόνα της Παναγίας Ζιδανίου. Το Μοναστήρι είναι σεβαστό και προσελκύει πιστούς από όλη την περιοχή. 

 

Ο άγιος Νικόλαος ο Καβάσιλας είπε: ‘’Όταν γεννήθηκε η Παναγία, αναγεννήθηκε ο κόσμος όλος’’. Το λέει και η ι. Υμνογραφία της ημέρας: ‘’..δι ης (της Παναγίας) ανεπλάσθημεν οι γηγενείς, και ανεκαινίσθημεν εκ της φθοράς, προς ζωήν την άληκτον’’. (Ιδιόμελο, Εσπερινού 8ης Σεπτ.).

 

”Η Γέννησίς σου Θεοτόκε χαράν εμήνυσε πάση τη οικουμένη, εκ σου γαρ ανέτειλεν ο ήλιος της δικαιοισύνης, Χριστός ο Θεός ημών…”.

 

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

10-9-2020

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: