Κόνανα ή Κόμαμα Πισιδίας – Σταύρου Π. Καπλάνογλου

By on 03/08/2022

Αλλά ονόματα : Kaue, Kawaena Gönen , Gönan, Konánes, Konána, Comana, Conana, Conan, Ιουστινιανούπολη , Colonia julia Augusta Pia Fida Comama,Ιουστινιανούπολη , Ιουστινία – Gonana, Konana, Konan 

Σταύρου Π. Καπλάνογλου Σπάρταλη εκ πατρός

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η αρχαιοελληνική πόλη της Πισιδίας Κόνανα ή Κόμαμα  έρχεται από πολύ παλιό από την εποχή της αρχής της 2ης χιλιετίας π.Χ. και αυτό φαίνεται πέρα από τα ευρήματα της προϊστορικής εποχής που βρεθήκαν σε τύμβους έξω από την πόλη και από το όνομα από την εποχή των Χετταίων που έγινε γνωστό από επιγραφές και ήταν Κάνε (Kaue ), αλλά και Καγάενα ( Kawaena) Στην θέση της σήμερα βρίσκεται μια μικρή Κωμοπολη που στις αρχές της δεκαετίας του 2010 υπήρχαν περίπου 3500 κάτοικοι ,με πληθυσμό συνεχώς μειούμενο με το όνομα Γκόνεν (Gönen ) που είναι η έδρα του δήμου της περιοχής

Η περιοχή του Γκόνεν (Gönen) βρίσκεται στα βόρεια της επαρχίας της Σπάρτης και είναι γειτονική με την επαρχία του Ατάμπεη (Atabey) στα ανατολικά, το Ουλουμπορλουύ ( Uluborlu στα βόρεια, ) και την επαρχία Βουρδουλιά (Burdur ) στα Νότια

Η Κομάμα ήταν μια πόλη στην ύστερη Ρωμαϊκή επαρχία της Παμφυλίας Σεκούντα.

Στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είναι μία από τις τέσσερις πόλεις που επανίδρυσε ο Αύγουστος στην περιοχή και προηγούμενη δομή της πόλης που βρισκόταν κοντά στον χώρο της επαναδημιουργίας είχε καταστραφεί,

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ

Ο σημερινός οικισμός του Γκόνεν απέχει 5χλμ. από τον αυτοκινητόδρομο Σπάρτης Βουρδουρίου . Η περιοχή περιβάλλεται από το βουνό Tınaz το βουνό Kale και το βουνό Söbü στα νότια. Το σημαντικότερο δάσος της περιοχής είναι το Άλσος Μοναστηρίου.

Οι αποστάσεις από την Σπάρτη είναι 24 χλμ ,το Βουρδούρι 36 χλμ ,την Αντιόχεια 104 χλμ Την Αττάλεια 154 χλμ το Ικόνιο 246 χλμ και την Σμύρνη 390 χλμ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ 1922

Οι Ελληνόφωνες της περιοχής καταπιεζόμενοι, πολλά χρόνια πριν από την Μικρασιατική καταστροφή του 1922 είχαν φύγει τόσο από την πόλη όσο και από την περιοχή του Γκόνεν για να ζουν με κάποια ασφάλεια και κατοικούσαν σε μεγαλύτερες πόλεις ,και κυρίως στην Σπάρτη της Πισιδίας

ΟΝΟΜΑΤΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ

Η παρουσία του οικισμού από την προϊστορική εποχή ,με μικρές μετακινήσεις στην περιοχή είχε διάφορα ονόματα που η πλειοψηφία τους είχαν σαν βάση το όνομα Κονανα έτσι στην βιβλιογραφία ,στα νομίσματα στις επιγραφές θα συναντήσουμε τα ονόματα με ελληνική η λατινική γραφή λόγω των Ρωμαίων Έτσι θα δούμε αρχικά τα ονόματα :

– Κάνε (Kaue ), αλλά και Καγάενα ( Kawaena)

Ονόματα που πρέπει να υπήρχαν στην προϊστορική εποχή και να είχαν σχέση με την γλώσσα των Λουβίων ή των Χετταίων

— Κόνανα- Κονάνα – Κονάνα- -Κομάμα Γκόονεν

Αν κάποιος προσέξει το δεύτερο προϊστορικο όνομα που παραθέσαμε στην αρχή με προέλευση από τους Λουβίους δηλαδή Kaue & Kawaena και το Κόνανα θα δει ύπαρξη ίδιων γραμμάτων κ-α-ν υπάρχει ενδεχόμενα η λέξη Κονανα να έχει ρίζα σε αυτές

Όμως το όνομα που επικράτησε τελικά και λόγω των Ρωμαιων κυρίως είναι οι παραλλαγές των δυο παραπάνω ονομασιών που παραεφθαρμένη ονομασία είναι και σημερινή ονομασία του οικισμού,Gonen

Έτσι είδαμε : Κonánes, Konána, Comana, Conana, Conan, ,, Colonia julia Augusta Pia Fida Comama , Gonana, Konana, Konan Gönen , Gönan

Να σημειώσουμε ο τίτλος της πόλης Colonia julia Augusta Pia Fida Comama επί Ρωμαιων δήλωνε :Ο πρώτος όρος σε αυτόν τον τίτλο υποδηλώνει ότι ιδρύθηκε ως αποικία, ένα φυλάκιο που εγκαταστάθηκε σε κατακτημένη περιοχή για να το εξασφαλίσει. Την διατηρη της εξουσίας των Ρωμαίων

– Ιουστινιανούπολη , Ιουστινία – , Iuztinianopolis,

Ηταν όνομα που δόθηκε για μια μικρή περίοδο κατά την θητεια του Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιουστινιανο και λίγο μετά

– Γκόνεν – Gönen – Gönan

Είναι ονομασία που έδωσαν οι Οθωμανοί με την παράφραση του Κονανα και αυτό είναι φανερό με την αναγραφή της ονομασία με Ελληνικούς χαρακτήρες Γ – κόνεν α

ΙΙΣΤΟΡΙΑ

Η Κόνανα ήταν ένα αρχαίο λίκνο του πολιτισμού και η ιστορία του υπολογίζεται ότι χρονολογείται από το 2000 π.Χ

Υπάρχουν οικισμοί της Εποχής του Χαλκού (3000-1200 π.Χ.) στο Gönen Höyük και στο Senirce Höyük εντός των ορίων της συνοικίας.

Στο νομό, που θεωρείται ότι ιδρύθηκε ως χωριό τον 14ο αιώνα π.Χ.

Υπολογίζεται ότι οι λαοί των Τρώων,

των Ιώνων,

των Λυδών,

των Περσών,

των Μακεδόνων

των βασιλείων της Περγάμου και

των Ρωμαϊών

Η Κομάμα ήταν μια πόλη στην ύστερη ρωμαϊκή επαρχία της Παμφυλίας Σεκούντα.

Η αρχική ονομασία κατά την ίδρυση της ήταν Colonia Iulia Augusta Prima Fida Comama.

Η παρουσία του όρου Augusta δείχνει ότι ιδρύθηκε μετά το 27 π.Χ., όταν η ρωμαϊκή γερουσία έδωσε αυτόν τον τίτλο στον νικητή Οκταβιανό.

Ο Κομάμα ήταν ένας από μια ομάδα τέτοιων οικισμών που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, οι οποίοι συνδέονταν με έναν αυτοκρατορικό δρόμο που ονομάζεται Via Sebaste, ένα ορόσημο του οποίου (XLV) έχει βρεθεί στο Κομάμα.

Τα ορόσημα δημιουργήθηκαν περίπου το 6 π.Χ., ένδειξη της ημερομηνίας ίδρυσης του Κομάμα. Ο ήταν στο Şerefönü στη σημερινή Τουρκία.

Η Κομάμα έκοψε νομίσματα, συμπεριλαμβανομένων μερικών στη βασιλεία του Μάρκου Αυρήλιου και του Αντωνίνου Πίου, των οποίων τα κεφάλια απεικονίζονται στα νομίσματα.

Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είναι μία από τις τέσσερις πόλεις που ίδρυσε ο Αύγουστος στην περιοχή που ονομάζεται Πισιδία.

Το Gonen χρονολογείται από το 3-4 π.Χ. διαρκεί έναν αιώνα. Σύμφωνα με τις έρευνες, ο πρώτος οικισμός στην περιοχή, η Yuvacca, είναι ο τόπος γνωστός ως οροπέδιο.

Η περιοχή, που βρισκόταν υπό βυζαντινή κυριαρχία για μεγάλο χρονικό διάστημα,

Οι πρώτοι που έρχονται εδώ είναι οι νομάδες Yureçi.

– Οθωμανοί

Η περιοχή ήταν υπό την κυριαρχία των Σελτζούκων και αργότερα του Πριγκιπάτου Hamitoğulları .πέρασε στα χέρια των Σελτζούκων της Ανατολίας τον 13ο αιώνα, μετά τη διάλυση του Κράτους αυτού, παρέμεινε υπό την κυριαρχία του Πριγκιπάτου Καρεσίου και τελικά εντάχθηκε στην οθωμανική διοίκηση το 1334.

Ο Hamitoğlu Hüseyin Bey πούλησε τα περισσότερα από τα εδάφη του στον Οθωμανό Σουλτάνο Murat I και αποσύρθηκε στο Gönen και διαχειρίστηκε τα υπόλοιπα εδάφη από εδώ.

ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Δωδεκάθεο αλλά και πολλοί ημίθεοι της Αρχαίας Ελληνικής λατρείας

Δίας ,Ήρα, Διόνυσος , Νίκη και την Τύχη αλλά και την Ομόνοια και τους Διόσκουρους

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Η πόλη ήταν επισκοπή στις πρώτες μέρες του Χριστιανισμού. δεν είναι πλέον η έδρα ενός κατοίκου επισκόπου, παραμένει μια κυρίαρχη θέα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησία

Τα Κομαμα ήταν έδρα Επισκοπής

Η επισκοπή Κομάμα ήταν ενταγμένη στην Μητροπολη της Πέργης, πρωτεύουσας της Παμφυλίας Σεκούντα.

Αργότερα μετά την επέλαση των Οθωμανών τόσο η Χριστιανική κοινότητα της πόλης Κονανα όπως και όλες εκεί γύρω θα ενταχθούν στην Μητρόπολη της Πισιδία

*Ησύχιος.

Οι πράξεις της Πρώτης Συνόδου της Κωνσταντινούπολης (381) υπογράφηκαν από έναν επίσκοπο Κομάμα της επαρχίας Παμφυλίας με το όνομα Ησύχιος.

* Φάφαιστος ή Εφέσιος ο Κομανέας

Ο επίσκοπος Φάφαιστος ( ή Εφέσιος σύμφωνα με ορισμένα χειρόγραφα) που ήταν ένας από τους υπογράφοντες της κοινής επιστολής που έστειλαν το 458 οι επίσκοποι της επαρχίας Παμφυλίας Σεκούντα στον Βυζαντινό αυτοκράτορα Λέοντα Α τον εκ Θράκης σχετικά με τη δολοφονία του Πρωτέριου της Αλεξάνδρειας και το επίθετο του οποίου η έδρα εμφανίζεται ως Κομανέας ήταν πιθανότατα επίσκοπος του Κομάμα.

Δεν υπάρχει καμία αναφορά για το Comama στο Notitiae Episcopatuum του 7ου και 10ου αιώνα.

Δεν είναι πλέον μια κατοικημένη επισκοπή με Χριστιανούς , η Comama είναι σήμερα καταχωρημένη από την Καθολική Εκκλησία ως τίτλος έδρας.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ

. Τα αρχαία κείμενα σπάνια αναφέρουν την αρχαία πόλη Konane (Conana). Τον 2ο αιώνα π.Χ., ο Πτολεμαίος κατέταξε την πόλη Κονάνε μαζί με τη Σελεύκεια Σιδερά, την Πισιδία Αντιόχεια, τον Παλαιών Βεύδο, τη Μπάρις, τη Λυσινία και την Κορμάσα στη «Φρυγική Πισιδία» (Γεωγραφία 5.5.5). Επιπλέον, ο 4ος αιώνας μ.Χ. Από τα χρονικά του Ζωσίμου γίνεται κατανοητό ότι οι πόλεις Απολλωνία και Κονάνε (Κονάνα) ήταν σε επαφή (Bibliotheca Hagiographica Graeca, II, 321). Οι σύγχρονοι ταξιδιώτες έχουν επίσης σπάνια επισκεφθεί την αρχαία πόλη Konane.

Σημαντικά ιστορικά ευρήματα υπάρχουν στο Gonen, το οποίο ήταν εγκατεστημένο στη Χεττατική Φρυγική, Λυδική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο, καθώς και στη Σελτζουκική και Οθωμανική περίοδο.

Ως αποτέλεσμα των ερευνών που έγιναν στα Κόνανα, παρατηρείται ότι υπήρξε αλλαγή στη θέση του οικισμού σε όλες τις ιστορικές περιόδους. –Ο πρώτος οικισμός στο Καλέ Τεπε =Λόφο του Κάστρου

Στα 1656 μ. υψόμετρο και 2 χλμ. από την σημερινή πόλη υπάρχει στα βόρεια υπάρχει το Καλέ Τεπέ, ή όπως θα το μεταφράζαμε στα Ελληνικά << Ο λόφος του κάστρου >> εκεί βρισκόταν η Ακρόπολη ή αν θέλετε το αρχαίο Κάστρο της πόλης Κονανα ήταν οχυρωμένο με καλοδιατηρημένες οχυρώσεις και ήταν μια περιοχή ο πυρηνας του αρχαίου οικισμού όπου μπορούσαν να παρατηρηθούν αστικές κατασκευές και συστήματα δρόμων.

Η κορυφή αυτού του λόφου ηταν ο καταλληλότερος χώρος για την άμυνα της πόλης σε περίπτωση επιθέσεις εχθρών .

Τα στοιχεία για το αμυντικό σύστημα της πόλης, που βρισκόταν αυτό τον λόφο που δεσπόζει στην περιοχή στην αρχαία πόλη Konane, και σήμερα μπορούν εύκολα να παρατηρηθούν στην επιφάνεια.

Η κατασκευή του κάστρου έγινε με μεγάλες πέτρες που είχαν τετραγωνίσει με διαστάσεις μήκους 4 μέτρων και πλάτους 1 μέτρου χωρίς κονίαμα.

Το νερό που χρειάζεται το κάστρο απέχει περίπου 35 cm από τις πηγές στο οροπέδιο Yuvaca. Το χώμα σε διάμετρο ήταν εφοδιασμένο με σωλήνες.

Στις πλαγιές του λόφου σε αντηρίδες και πεζούλια βρισκόταν το εκτός του κάστρου τμήμα της υπόλοιπης πόλης

Η πόλη, που αποτέλεσε σημαντικό οικισμό της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου, βρισκόταν πάνω στους εμπορικούς δρόμους βορρά-νότου ανατολής-δυτικής της Περιφέρειας Πισιδίας.

– Η επανίδρυση της πόλης από τους διάδοχους του Μ. Αλεξάνδρου

Η κεραμική που αποκαλύφθηκε κατά την έρευνα που έγινε στο Καλέ Τεπέ δείχνει ότι ο οικισμός στο λόφο ιδρύθηκε από την Πρώιμη Ελληνιστική Περίοδο και πιθανώς εγκαταλείφθηκε κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο.

– Νέος οικισμός και επί Ρωμαίων

Σε έναν φυσικό λόφο στο Ακυοκους ( Akyokuş Tepe ) που βρίσκεται στα βόρεια του σύγχρονου οικισμού του Gönen, υπάρχουν ευρήματα που δείχνουν ότι υπήρχε οικισμός από την Πρώιμη Ρωμαϊκή περίοδο έως τη Βυζαντινή Περίοδο.

–Κάτω από την σημερινή πόλη οι τελευταίος οικισμός του Γκονες

Στο κέντρο του Gonen, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι υστερορωμαϊκοί και βυζαντινοί οικισμοί ήταν κάτω από τη σύγχρονη πόλη.

Νεκρόπολη

Η Νεκρόπολη βρέθηκε στο νοτιοανατολικό τμήμα του λόφου, στις δύο πλευρές του δρόμου που έφθανε στην είσοδο της πόλης , αποτελούμενη από τύμβους και λαξευμένους στο βράχο τάφους.

Και επίσης μια δεύτερη Νεκρόπολη βρίσκεται στη βόρεια πλαγιά του λόφου και απλώνεται σε μια ευρεία περιοχή, η νεκρόπολη εκτείνεται βόρεια του σύγχρονου Gönen, το οποίο φαίνεται να έχει χτιστεί στον ρωμαϊκό οικισμό.

Η νεκρόπολη απλώνεται σε μια περιοχή διαμέτρου περίπου 75 m. Απλές ενταφιαστικές ταφές τοποθετήθηκαν σε τάφους διαμορφωμένους με ορθογώνιες πέτρες και μερικοί από αυτούς καλύφθηκαν με κεραμίδια στέγης

– Οι τύμβοι

Υπάρχουν 2 τύμβοι έξω από την περιμέτρου του κάστρου που πιστεύεται ότι ανήκουν στους προϊστορικούς χρόνους, καθώς δεν έχουν πραγματοποιηθεί αρχαιολογικές μελέτες.

Βρίσκονται στην πλαγιά του Kaletepe, στην περιοχή που εμφανίζεται ως “Mancarlı Ridge” , ξεκινώντας από υψόμετρο 1.483 μέτρων, ο τύμβος περιβάλλεται από κυκλικές πέτρες με διάμετρο από 5 μέτρα έως 9 μέτρα, η επάνω πλευρά είναι ξυρισμένη και μερικές φορές η μέση ανασκάπτεται ως αποτέλεσμα παράνομων ανασκαφών.

Υπάρχουν τάφοι. Παρατηρήθηκε ότι ορισμένοι από αυτούς τους τύμβους τάφους είχαν δρόμους, ενώ κάποιοι από αυτούς βρέθηκαν να είναι κατασκευασμένοι από ορθογώνιες σχεδιαζόμενες και μεγάλους λείους λίθους που εκτείνονται με κατεύθυνση ανατολή-δυτική στο μέσο.

Στους τύμβους υπάρχουν κεραμικά κομμάτια καθημερινής χρήσης κουζίνας που ανήκουν στην Ύστερη Ελληνιστική-Πρώιμη Ρωμαϊκή περίοδο.

ΑΛΛΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Κεραμική:

Κατά τις έρευνες του 2009 και του 2010, Βρέθηκαν όστρακα Φρύγου/Λυδίας (όπως μαύρα σε κόκκινα και ραβδωτά σκεύη) που θα πρέπει να χρονολογούνται στον 7ο και 6ο αιώνα π.Χ., καθώς και στην Ιωνία και την Ανατολική Μεσόγειο, βρέθηκαν στην η κοιλάδα στα νοτιοδυτικά του Καλέ Τεπέ

Τα κεραμικά που βρέθηκαν δείχνουν ότι η νεκρόπολη χρησιμοποιήθηκε στην Ύστερη Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο.

ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Komama Πισιδία 1ος αιών π.Χ.

–Χρονολόγηση

1ος αιών π.Χ., 60-40 π.Χ , μ.Χ. 138-161. μ.Χ. 198-209 μ.Χ. 238-244. μ.Χ. 247-249. μ.Χ. 249-251 , 30 π.Χ.-276 μ.Χ.

–Ρωμαίοι Αυτοκράτορες

Antoninus Pius, Julia Domna , Geta, Severus Alexander,Julia Mamaea, Maximinus I , Gordian III, Otacilia Severa , Philip II, Trajan Decius

– Παραστάσεις νομίσματα

Διόνυσος στέκεται αριστερά, κρατώντας τσαμπί σταφύλι και θύρσο

, Zeus στέκεται αριστερά, κρατώντας πατέρα & σκήπτρο, μικρό βωμό και μικρό αετό στα πόδια του.

Δαφνοστεφανωμένη κεφαλή Διός δεξιά./ κάτω από τον κάπρο που περπατά αριστερά.

ο Δίας καθισμένος αριστερά, κρατώντας τη Νίκη και το σκήπτρο.

Δαφνοστεφανωμένη κεφάλι του Διός δεξιά / Λιοντάρι που ξεπηδά αριστερά

Διόσκουροι ( Jugate ) γενειοφόροι κεφάλια δεξιά / Λιοντάρι που ξεπηδά αριστερά.

Καμπούρος ταύρος που κοντοστέκεται αριστερά και δεξιά του αετού που στέκεται αριστερά στον κεραυνό, με φτερά κλειστά.

Juno, καλυμμένος, όρθιος μπροστά, κάλαθος στο κεφάλι.

Ιδρυτής που οργώνει αριστερά με δύο βόδια.

Η Tyche στέκεται αριστερά, κρατά κλαδί, πηδάλιο και κερατοειδές.

Juno Pronuba όρθιος, με πόλο και πέπλο.

Juno, με πέπλο στέκεται μπροστά, κοιτάζοντας δεξιά, κρατώντας την πατέρα στο αριστερό της χέρι.

Θηλυκή θεότητα, καλυμμένη, ορθόρθια, κρατώντας πατέρα.

Η Ομονοιαa όρθια δεξιά, καλυμμένη και με πόλο στο κεφάλι, κρατώντας την πατέρα στο αριστερό χέρι

Λεγεωνάριος αετός μεταξύ δύο προτύπων

– Έκδοτες νομίσματος

KO αριστερά στην κάτω πλευρά του νομίσματος

KONANEΩN, COL AOG COMAMA , COL AVG COMAMENO , COL AVG COMAMENO , COL COMAMEN,

Από την μελέτη αυτών των λίγων νομισμάτων που βρήκαμε , καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η εκδοσή νομισμάτων άρχισε το 1αιωνα π,Χ και τελειώνει το 25ι μ.Χ. δηλαδή εκδοσή νομισμάτων για 350 χρόνια περίπου Φυσικά τα συμπεράσματα αυτά αφορούν τα γνωστά σε εμάς νομίσματα

Επσης ότι κάλυψαν τηνπεριοδο των Ρωωμαιων αυτοκρατόρων

Antoninus Pius, Julia Domna , Geta, Severus Alexander,Julia Mamaea, Maximinus I , Gordian III, Otacilia Severa , Philip II, Trajan Decius

Τα πρόσωπα των οποίων συναντάμε ανάγλυφα χαραγμένα πάνω στα νομίσματα συνήθως δαφνοστεφανομένα

Από τους θεούς του Όλυμπο συνταμαι τον Δια την Νίκη και την Τύχη αλλά και την Ομόνοια τους Διόσκουρους τον Διόνυσο και την Juno, που ήταν η αντίστοιχη Ήρα των Ρωμαίων .

  1. Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Ομόνοια είναι γνωστή μία θεότητα που προσωποποιούσε την ομόνοια και τη συμπόνοια μεταξύ των πολιτών. Η Ομόνοια θεωρείται θυγατέρα του Σωτήρος και της Πραξιδίκης, και αδελφή της Αρετής.

Στην Ολυμπία υπήρχε βωμός της Ομονοίας.

Ενώ άλλο βωμό της είχαν ιδρύσει κατά την παράδοση οι Αργοναύτες στη νήσο Θυνιάδα.

Ναοί της Ομονοίας υπήρχαν στη Μίλητο και στις Τράλλεις.

Η ελληνική θεά Ομόνοια ταυτίζεται με τη ρωμαϊκή θεά Κονκορδία (Concordia), της οποίας ο αρχαιότερος ναός βρισκόταν στους πρόποδες του Καπιτωλίου.

2 Η Juno η αντίστοιχη Ήρα των Ρωμαίων ήταν μια αρχαία Ρωμαϊκή θεά, προστάτης και ειδικός σύμβουλος του κράτους. Την εξισώνουν με την Ήρα, βασίλισσα των θεών στην ελληνική μυθολογία.. Ως προστάτιδα θεά της Ρώμης και της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η Juno ονομαζόταν Regina (“Βασίλισσα”) Η παραδοσιακή απεικόνιση αυτής της πολεμικής όψης Της juno αφομοιώθηκε από την ελληνική θεά Αθηνά, η οποία έφερε ένα δέρμα κατσίκας, ή μια ασπίδα από δέρμα κατσίκας, που ονομάζεται αιγίδα.

3, Jugate busts. =Οι Διόσκουροι (> Διός+Κούροι), ο Κάστωρ και ο Πολυδεύκης, ήταν δίδυμα ετεροθαλή αδέρφια με τον Κάστορα να έχει πατέρα τον Τυνδάρεω και ο Πολυδεύκης τον Δία. Μητέρα τους ήταν η Λήδα και αδερφές τους η ωραία Ελένη και η Κλυταιμνήστρα. Ήταν θεοί του φωτός και προσωποποιούσαν για τους Έλληνες την εντιμότητα, τη γενναιοψυχία, την τόλμη, την ευγένεια και την αρετή. Ήταν προστάτες των καραβιών και των ναυτικών. Οι Έλληνες τους λάτρευαν και τους τιμούσαν σαν θεούς, ενώ συχνά ζητούσαν από αυτούς συμπαράσταση και βοήθεια στις δύσκολες ώρες. Ήταν οι προστάτες και σωτήρες των θνητών όπως τους είχαν χαρακτηρίσει την εποχή εκείνη. Το άγαλμα τους κοσμούσε το Καπιταλιού της Ρώμης

Και επίσης σε εκτίμηση να έχουν τους λέοντες ,τους ταύρους και τους αετούς

ΤΟ GONEN ΣΗΜΕΡΑ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής του 2012, ο συνολικός πληθυσμός της περιοχής είναι 11456 κάτοικοι από αυτός μέσα στην πόλη υπαρχαν 3654 κάτοικοι και στην περιφέρεια της 7802 κάτοικοι Το υψόμετρο της συνοικίας από την επιφάνεια της θάλασσας είναι 1.820 μέτρα.

Η γεωργία και η κτηνοτροφία αποτελούν σημαντικές πηγές βιοπορισμού στην περιοχή. Τα τελευταία χρόνια, ορισμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: