«Κορονοϊός: τι πάει λάθος τον τελευταίο μήνα;» του Χρήστου Ι. Κολοβού

By on 08/12/2020

Στο πιο πάνω διάγραμμα βλέπουμε την εξέλιξη των κρουσμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης από τις 1/10 μέχρι και 6/12/2020, (όπως δημοσιεύθηκαν στον τοπικό τύπο). Σημειώνονται επίσης η επιβολή τοπικού απαγορευτικού από 16/10 και πανελλαδικού απαγορευτικού από 7/11.

Η εξέλιξη δείχνει πως μετά την επιβολή του τοπικού απαγορευτικού υπήρξε μια συγκράτηση του αριθμού κρουσμάτων. Μετά την επιβολή πανελλαδικού απαγορευτικού κάτι άλλαξε στην περιοχή μας και τα κρούσματα αυξάνονται. Επειδή τελικά όλα εκ του αποτελέσματος κρίνονται, η αύξηση κρουσμάτων δεν είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα μετά από 45 ημέρες απαγορευτικού στην περιοχή.

Επίσης, παρά το πανελλαδικό απαγορευτικό από 7/11, ανακοινώθηκε γενική αύξηση κρουσμάτων και θανάτων ασθενών με κορονοϊό. Αυτό ωστόσο που δεν είναι ευρύτερα γνωστό είναι πως, όπως φαίνεται στο πιο πάνω διάγραμμα, την περίοδο γρίπης του 2017 η απόκλιση θανάτων απ’ τους συνήθεις ήταν μεγαλύτερη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει για την 48η εβδομάδα του 2020 το euromomo.eu, (μια Υπηρεσία 26 Ευρωπαϊκών χωρών, παρατηρητήριο της θνησιμότητας από εποχικές λοιμώξεις) [1].

Στο 3ο διάγραμμα βλέπουμε την αντίστοιχη εξέλιξη κρουσμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, που μπήκε σε τοπικό απαγορευτικό μια εβδομάδα μετά την Κοζάνη. Μετά από μια μικρή έξαρση στα μέσα Νοεμβρίου, αντίθετα με την Κοζάνη, τις τελευταίες 2 εβδομάδες τα κρούσματα έχουν περιοριστεί.

Στις 4 Νοεμβρίου, λίγες μόνο ημέρες πριν την επιβολή πανελλαδικού απαγορευτικού, ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Υγείας Πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ κ. Ιωαννίδης, μιλώντας σε Κυπριακό Μέσο [2], είχε πει πως «η Ελλάδα δυστυχώς συνεχίζει να μην κάνει τον αριθμό των τεστ που χρειάζεται». Τα τεστ χρειάζονται για τον εντοπισμό κρουσμάτων και την απομόνωση των ασθενών, προκειμένου να περιοριστεί η μεταδοτικότητα του ιού. Πόσα τεστ έχει κάνει η Ελλάδα; Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα συνολικά τεστ απ’ την αρχή της πανδημίας το Φεβρουάριο μέχρι και τις 6/12/2020 είναι 2.479.161, (ενώ απ’ το Σεπτέμβριο και μετά έχουν γίνει και 264.490 τεστ Rapid Ag).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Worldometers.info [3], με τον πιο πάνω αριθμό τεστ η Ελλάδα είναι 33η επί 47 χωρών της Ευρώπης, με 238.363 τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού κι είναι μπροστά απ’ τις χώρες των Βαλκανίων, αλλά πολύ πίσω απ’ τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Στον τομέα αυτό μάλλον δεν «Ανήκομεν εις την Δύσιν».

Με άρθρο μου τον περασμένο Μάρτιο [4], είχα τονίσει την ανάγκη να δοθούν λεφτά για την υγεία κι όχι για το Green New Deal, την «Πράσινη Συμφωνία» της ΕΕ. Στα μέσα Νοεμβρίου εκδόθηκε η έκθεση του ΟΟΣΑ και της ΕΕ «Health at a Glance: Europe 2020», που εξετάζει την αντοχή των συστημάτων υγείας μετά το 1ο κύμα της πανδημίας. Δυστυχώς, όπως βλέπουμε στο πιο πάνω διάγραμμα, η Ελλάδα βρέθηκε στην προτελευταία θέση των χωρών, με το 27% των δαπανών ανά κάτοικο σε σχέση με το μέσο όρο 21 κρατών, (σε νεότερη έκδοση της έκθεσης, το πιο πάνω διάγραμμα αντικαταστάθηκε με τις δαπάνες στο διάστημα Μαρτίου-Σεπτεμβρίου 2020 κι η Ελλάδα εμφανίζεται πως ανέβηκε μερικές θέσεις, αλλά ο ιός μπήκε ήδη σε νοσοκομεία και θερίζει).

Κι ενώ οι δαπάνες για την υγεία είναι πολύ χαμηλά, δίνεται ένας απίστευτος πακτωλός δισεκατομμυρίων για τις ιδιαίτερα αναποτελεσματικές, δήθεν «Ανανεώσιμες», Πηγές Ενέργειας, που έχουν κάνει το ρεύμα πανάκριβο για όλους. Παρά τα πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ, που έχουμε πληρώσει την τελευταία 10ετία για να βάλουμε «Α»ΠΕ, και μάλιστα μέσα σε καθεστώς χρεοκοπίας της χώρας, το βράδυ της 3/12/2020 χρειαζόμασταν έως και 1803MW απ’ τις «ακριβές» -λόγω φορολογίας- λιγνιτικές μονάδες. Πόσα νοσοκομεία και πόσες κλίνες Εντατικής Θεραπείας θα είχαμε κάνει με τα πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ; Πόσες ζωές θα είχαν σωθεί;

Η Κοζάνη και συνολικά η Δυτική Μακεδονία, παντού, σ’ όλους τους Νομούς, έχουμε ανάγκη σοβαρής ενίσχυσης των δομών υγείας.. Δυστυχώς το «Σχέδιο» για τη δήθεν «Δίκαιη» Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών πουθενά δεν προβλέπει ενίσχυση των υποδομών συνολικά κι ούτε λόγος για ενίσχυση των δομών υγείας. Όποιος αναζητήσει σχετική διεκδίκηση στις αοριστολογίες του πρόσφατου ψηφίσματος του Περιφερειακού Συμβουλίου για το «Σχέδιο» [5], θα μείνει με το ψάξιμο. Αλλά το «Σχέδιο» προβλέπει κι άλλα δισεκατομμύρια για «Α»ΠΕ. Σ’ αυτό τελικά συμφώνησε η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Παραπομπές:

[1]. https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/#z-scores-by-country

[2]. https://youtu.be/c2CZiJH3Ujk

[3]. https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries

[4]. https://efkozani.gr/κορονοϊός-λεφτά-για-τη-δημόσια-υγεία-ό/

[5]. https://www.pdm.gov.gr/psifisma-perifereiakoy-symvoylioy-me-thema-syzitisi-kai-lipsi-apofasis-epi-toy-schedioy-dikaiis-anaptyxiakis-metavasis-s-d-a-m/

Χρήστος Ι. Κολοβός

Δρ Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ

τ. Διευθυντής Κλάδου Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Μέλος Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από το 2010

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: