Κοινοβουλευτικη παρέμβαση ΚΚΕ για τα προβλήματα λειτουργίας του ΚΥ Σερβίων και του ΠΙ Βελβεντού

By on 25/03/2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Προβλήματα λειτουργίας του ΚΥ Σερβίων και του ΠΙ Βελβεντού λόγω υποστελέχωσης καθώς και προβλημάτων που δημιουργούνται από το κλείσιμο της υψηλής γέφυρας Σερβίων

Το ΚΥ Σερβίων καλύπτει τον πληθυσμό των δύο Δήμων Σερβίων και Βελβεντού και όχι μόνο, με πάνω από 15.000 κατοίκους.

Τα ήδη οξυμένα προβλήματα για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας στο πληθυσμό των δύο Δήμων επιτείνονται και από το κλείσιμο, λόγω των σοβαρών ζημιών, της υψηλής γέφυρας Σερβίων ( σχετική 2788/21-3-2023 Ερώτηση μας). Η πρόσβαση των κατοίκων της συγκεκριμένης περιοχής στο Γ.Ν. Κοζάνης δυσχεραίνει, αφού απαιτείται διπλάσια και πάνω απόσταση σε ένα παλιό και κακοσυντηρημένο επαρχιακό δίκτυο με αυξημένη τώρα κυκλοφορία. 

Τα προβλήματα στη λειτουργία του ΚΥ Σερβίων τα ανέδειξε το ΚΚΕ και στη Βουλή με σχετικές Ερωτήσεις (2380/4-12-20 και 5361/24-5-22), χωρίς ουσιαστικά να έχουν αντιμετωπιστεί. Αντίθετα, έχουν επιδεινωθεί, αφού είναι καλυμμένες μόνο λίγο πάνω από το 50% των θέσεων ακόμα και αυτού του απαρχαιωμένου οργανογράμματος του. 

Χαρακτηριστικά στο ΚΥ Σερβίων την ειδικότητα παθολόγου εξυπηρετούν στην πλειοψηφία τους γενικοί γιατροί από τα ΠΙ, δημιουργώντας αντίστοιχα κενά όπως πχ στο ΠΙ Βελβεντού. Οι δύο γιατροί, που καλύπτουν τις δύο οργανικές θέσεις, βρίσκονται στο ΠΙ μόνο τρεις μέρες την εβδομάδα και αυτό το τελευταίο διάστημα, για πάνω από 3.500 κατοίκους. Δεν υπάρχει παιδίατρος καθώς πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε η μοναδική γιατρός, ενώ και το γυναικολογικό τμήμα έχει κλείσει. Έχει επισκέπτες γιατρούς μία φορά το μήνα στις ειδικότητες καρδιολόγου, ΩΡΛ και γυναικολόγου.

Επιπλέον να τονιστεί ότι τα Περιφερειακά Ιατρεία λειτουργούν με γιατρό μερικές φορές το μήνα, γιατί εκτός από τις ανάγκες του ΚΥ Σερβίων, στην περίπτωση αυξημένων αναγκών, όπως η πανδημία και όχι μόνο, καλύπτουν και τις ανάγκες των Γ.Ν. Κοζάνης και Πτολεμαΐδας. Όλο το προσωπικό υπερβάλλει εαυτόν, έβαλε πλάτη στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, με εντατικοποίηση της δουλειάς τους και ό,τι αυτό σημαίνει για την υγεία των εργαζομένων και των ασθενών.

Με όλη αυτή την κατάσταση μεγαλώνει η αγωνία και η ανασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, που επιτείνεται από τις εξελίξεις με την υψηλή γέφυρα Σερβίων. Φοβούνται για την υγεία τους και για την παροχή επείγουσας ιατρικής με μέσα και προσωπικό λόγω της αύξησης του χρόνου ανταπόκρισης. 

Αυτή η κατάσταση δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής υποχρηματοδότησης της υγείας και της στήριξης των επιχειρηματιών της υγείας από όλες τις κυβερνήσεις , που είναι και πολιτική της ΕΕ. Ευθύνες έχουν και οι τοπικές διοικήσεις που αποδέχονται αυτή την πολιτική και συγκαλύπτουν τα προβλήματα της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των δημόσιων δομών Υγείας.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, ώστε:

 

– Να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία του ΚΥ Σερβίων και των ΠΙ με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

– Να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις του ΚΥ Σερβίων με μόνιμο ιατρικό- νοσηλευτικό- διοικητικό και λοιπό προσωπικό και να εξασφαλιστεί με σύγχρονο ιατρικοτεχνολογικό και τεχνικό εξοπλισμό .

– Να εκσυγχρονιστεί το οργανόγραμμα του ΚΥ Σερβίων έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες υπηρεσιών παροχής υγείας του λαού.

– Να μην παραχωρηθούν τομείς του ΚΥ σε εργολάβο, όπως πχ της καθαριότητας -φύλαξης.

– Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού της 11ης περιφέρειας ΕΚΑΒ και δημιουργία Τομέα ΕΚΑΒ στα Σέρβια.

 

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: