Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τα σοβαρά προβλήματα λόγω καθυστερήσεων στην έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων

By on 18/09/2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων 

Θέμα: Για τα σοβαρά προβλήματα λόγω καθυστερήσεων στην έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων.

Εκατοντάδες ασφαλισμένοι τέως ΙΚΑ με διαδοχική ασφάλιση και ασφαλισμένοι του τέως ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ (υπάλληλοι του φορέα), μετά την ενοποίηση των ασφαλιστικών τους φορέων στον ΕΦΚΑ, βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς  ακόμη και επί 3,5 με 4 χρόνια δεν έχει προωθηθεί η διαδικασία συνταξιοδότησής τους. Το πρόβλημα οφείλεται στη μη έκδοση των απαιτούμενων εγκυκλίων, για τον καθορισμό του φορέα για την προώθηση της διαδικασίας έκδοσης των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αποφάσεων και επιτείνεται λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ.

Οι παραπάνω ασφαλισμένοι για όλα αυτά τα χρόνια είτε μένουν χωρίς εισόδημα είτε είναι αναγκασμένοι να διαβιούν με την προκαταβολή συνταξιοδότησης. Ουσιαστικά οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία, όμηροι της ακολουθούμενης διαχρονικά πολιτικής για την κοινωνική ασφάλιση. 

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, 

 

  • Σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για την έκδοση όλων των απαιτούμενων εγκυκλίων, ώστε να σταματήσει συνολικά το αίσχος στις καθυστερήσεις στην έκδοση και απονομή των συντάξεων. Να πάρουν άμεσα τις συντάξεις τους οι δικαιούχοι.
  • Να στελεχωθούν πλήρως, με μόνιμο προσωπικό, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, για να μπορούν να ανταποκριθούν στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, μετά την ενοποίηση των ταμείων.

 

Οι Βουλευτές

Συντυχάκης Μανώλης

Κατσώτης Χρήστος

Λαμπρούλης Γιώργος

Στολτίδης Λεωνίδας

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: