“Κοζάνη και κορωνοϊός”: Δημιουργία αρχείου στην Βιβλιοθήκη μας

By on 11/07/2020

Η πανδημία του κορωνοϊού υπήρξε για όλους μας μια πρωτόγνωρη και δύσκολη εμπειρία. Η ζωή μας άλλαξε από την μια μέρα στην άλλη και όλοι μας βιώσαμε για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα μια καθημερινότητα πολύ διαφορετική απ’ αυτήν που είχαμε συνηθίσει.

Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα αυτής της περιόδου, η οποία δυστυχώς συνεχίζεται, και πλέον αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας, σκοπεύει να δημιουργήσει ένα “αρχείο των ημερών του κορωνοϊού”. Ένα αρχείο που θα αποτελείται από προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων της περιοχής μας, κάθε ηλικίας, για το πώς πέρασαν αυτό το διάστημα. 

Γι’ αυτό θα θέλαμε να προσκαλέσουμε όλους τους Κοζανίτες να μας στείλουν με όποιο τρόπο θέλουν τις προσωπικές τους μαρτυρίες και εμπειρίες: Με ένα κείμενο, κάποιο πεζό ή ποίημα, μια ζωγραφιά, ένα βίντεο, ένα πρωτοσέλιδο εφημερίδας που τους έκανε εντύπωση και το κρατήσανε, ένα μουσικό κομμάτι, κάτι που έγραψαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συμμετέχουν και μοιράστηκαν με τους διαδικτυακούς τους φίλους, κάποια χαρακτηριστική φωτογραφία που τράβηξαν και αποτυπώνει μια ή περισσότερες απ’ τις εικόνες των ημερών κλπ.

Ξεχωριστή κι ενδιαφέρουσα αναμένεται να είναι η συμμετοχή των παιδιών καθώς βλέπουν τα πάντα με μια ιδιαίτερη ματιά και μπορούν να στείλουν είτε μια δική τους μικρή ιστορία για το πώς έζησαν την περίοδο που τα σχολεία ήταν κλειστά, ή να την ζωγραφίσουν, είτε να αποτελέσει αφορμή για μια εργασία-έκθεση-δρώμενο κλπ με το άνοιγμα των σχολείων.

Σημαντική κρίνεται επίσης η συμμετοχή των ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών της περιοχής μας, με όποιο τρόπο αυτοί επιθυμούν, γιατί η δική τους οπτική θα καταδείξει και θα τονίσει την καλλιτεχνική χροιά του εγχειρήματος που είναι πάντα ελκυστική και διαφορετική και σίγουρα θα εμπλουτίσει σε μεγάλο βαθμό αυτή την προσπάθεια.

Με τη δική σας συνδρομή ελπίζουμε ότι θα δημιουργήσουμε και θα διασώσουμε μια πολύτιμη παρακαταθήκη για τους ιστορικούς του μέλλοντος.

Τα αρχεία, με την ένδειξη: αρχείο κορωνοϊού, σε συμβατική ή ψηφιακή μορφή, μπορούν να κατατίθενται στην Κοβεντάρειο Βιβλιοθήκη, Κ. Δαβάκη 9, 50132 Κοζάνη, κατά τις ώρες λειτουργίας της και ηλεκτρονικά στο email: [email protected] μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.  

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: