Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης: Συμμετοχή στο συνέδριο του Ιδρύματος Λασκαρίδη «Αρχέτυπα στις ελληνικές βιβλιοθήκες: Καταγραφή, τεκμηρίωση, ιστορική πλαισίωση»

By on 30/03/2023

Ένα διήμερο αφιερωμένο στο βιβλίο, την ιστορία του και τις βιβλιοθήκες πραγματοποιήθηκε στην Ιστορική Βιβλιοθήκη  του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023.  

Το συνέδριο με θέμα «Αρχέτυπα στις ελληνικές βιβλιοθήκες: Καταγραφή, τεκμηρίωση, ιστορική πλαισίωση»,  είχε στόχο να αποτελέσει αφορμή συνάντησης και διαλόγου επιστημόνων, ερευνητών και επαγγελματιών από τον χώρο του βιβλίου και των βιβλιοθηκών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για τη μελέτη των αρχετύπων και ιδιαίτερα των υλικών μαρτυριών τους.

Στο συνέδριο, αναδείχτηκαν, όχι μόνο,  τα αρχέτυπα που θησαυρίζονται στις ελληνικές βιβλιοθήκες, δημόσιες, δημοτικές, πανεπιστημιακές, μοναστηριακές, ιδιωτικές, αλλά και τα στοιχεία προέλευσής τους, οι προηγούμενοι κτήτορές τους, καθώς και η σύνδεσή τους με την ιστορία των τόπων όπου τα βρίσκουμε σήμερα: Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Μυτιλήνη, Πάτμος, Κρήτη, Ιωάννινα. 

Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχε και η ιστορική Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, εκπροσωπούμενη από την αντιπρόεδρο του Δ.Σ. Δήμητρα Τσότσιου – Τσιάγια, καθώς και την διευθύντρια Ιωάννα Στεργιοπούλου, οι οποίες πραγματοποίησαν παρουσίαση με τίτλο “Η ιστορία μιας συλλογής. Κοβεντάρειος Δημοτική βιβλιοθήκη Κοζάνης: Από το αρχέτυπο στην ψηφιακή απεικόνιση”. Στο συνέδριο παρέστη ο δήμαρχος Κοζάνης και  πρόεδρος της Κοβενταρείου, Λάζαρος Μαλούτας. 

Κατά τη διάρκεια των εργασιών ακούστηκαν εισηγήσεις που έδωσαν γενικότερα στοιχεία για την κυκλοφορία και χρήση του έντυπου βιβλίου στον σημερινό ελλαδικό χώρο, καθώς και για το κοινό, ελληνόφωνο και μη, που διάβαζε και ενδιαφερόταν για βιβλία στα ελληνικά ή που σε μεταγενέστερους αιώνες συνέλεγε βιβλία.

Υπογραμμίζεται, ότι παράλληλα με το συνέδριο λειτούργησε η έκθεση “Η ελληνική γραμματεία στην πρώιμη τυπογραφία”, με αρχέτυπα ελληνικού ενδιαφέροντος, καθώς και επιλεγμένες πρώιμες αριστοτελικές εκδόσεις. Τα εγκαίνια της έκθεσης τελέστηκαν από την Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: