giapraki.com

ΚΕ.Π.ΚΑ. Δυτικής Μακεδονίας: Δικαιώματα επιβατών ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών

Όταν ταξιδεύουμε, με πλοίο, πρέπει να γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας και να τα διεκδικούμε.

Σύμφωνα, με τον νόμο 3709/2008 και τις επόμενες τροποποιήσεις και συμπληρώσεις:

Δικαιώματα  επιβατών:
Α. Ο μεταφορέας πρέπει να μας παρέχει τη θέση ή την καμπίνα, στο συγκεκριμένο πλοίο και ταξίδι, που αναγράφεται, στο εισιτήριο μας. Σε περίπτωση, που δεν μπορεί να μας τα παράσχει, δικαιούμαστε:

Β. Εάν θελήσουμε να ακυρώσουμε το εισιτήριό μας, δικαιούμαστε, εφόσον επιστρέψουμε το σώμα:

Γ. Τα άτομα, με αναπηρία, άνω του 80%, δικαιούνται έκπτωση 50%, επί του ναύλου. Η ίδια έκπτωση χορηγείται, στο συνοδό του ανάπηρου, εφόσον ο ανάπηρος πάσχει, από συγκεκριμένες αναπηρίες καθώς και στο αναπηρικό όχημα. Οι επιβάτες, με αναπηρία, δικαιούνται την παροχή δωρεάν συνδρομής, στα λιμάνια, στην επιβίβαση και αποβίβαση καθώς και πάνω στο πλοίο.

Δ. Μπορούμε να μεταφέρουμε χειραποσκευές, μέχρι 50 κιλά. Για επιπλέον βάρος, πληρώνουμε επιπλέον ναύλο. Τα άτομα, με μειωμένη κινητικότητα, δεν πληρώνουν, για επιπλέον βάρος, αν αυτό προέρχεται, από τον εξοπλισμό, που διευκολύνει την κίνησή τους.

Ο μεταφορέας ευθύνεται, για τυχόν φθορά, απώλεια των αποσκευών μας, μόνο εάν τις έχουμε παραδώσει, για φύλαξη και έχουμε λάβει την σχετική απόδειξη. Σε περίπτωση, που ο μεταφορέας ζητήσει να τοποθετήσουμε τις αποσκευές μας, σε συγκεκριμένο χώρο, πρέπει να μας δώσει τη σχετική απόδειξη και αναλαμβάνει την ευθύνη, για τυχόν απώλεια, ή καταστροφή. Ο μεταφορέας ευθύνεται, για τη φθορά, ή απώλεια εξοπλισμού ατόμων, με αναπηρία, εφόσον η ζημιά οφείλεται, σε δική του υπαιτιότητα.

Ε. Αν το πλοίο καθυστερήσει να αποπλεύσει, από υπαιτιότητα του μεταφορέα (βλάβη ή ζημιά), μπορούμε:

ΣΤ. Εάν, κατά τη διάρκεια του πλου, ή σε κάποιο ενδιάμεσο λιμάνι, το πλοίο πάθει βλάβη ή ζημιά, με υπαιτιότητα του μεταφορέα, μπορούμε:

Ζ. Αν χάσουμε το πλοίο ανταπόκρισης, που θα μας πήγαινε, στον προορισμό μας, εξαιτίας καθυστέρησης ή διακοπής προηγούμενου δρομολογίου και έχουμε στα χέρια μας το εισιτήριο, πρέπει να ενημερώσουμε το μεταφορέα, ο οποίος πρέπει να μας προωθήσει, στον τελικό προορισμό μας, με δικά του έξοδα και μέριμνα. Δικαιούμαστε, επίσης, γεύματα. Τέλος, δικαιούμαστε και κατάλυμα, με τις ίδιες προϋποθέσεις, που ισχύουν, για τη διακοπή του ταξιδιού, σε ενδιάμεσο λιμάνι.

Η. Αν απαγορευτεί ο απόπλους, λόγω καιρού, μπορούμε:

Θ. Αν ακυρωθεί το ταξίδι μας, με ευθύνη του μεταφορέα, μπορούμε να ζητήσουμε αποζημίωση, η οποία θα καλύπτει κάθε ζημιά, που πιστεύουμε ότι έχουμε υποστεί. Εάν ο μεταφορέας δε συμφωνεί, στο ύψος της αποζημίωσης, τη διαφορά θα λύσουν τα δικαστήρια της έδρας του μεταφορέα, σύμφωνα με το άρθρο 682 του Κ.Π.Δ. Δεν έχουμε δικαίωμα αποζημίωσης, εάν:

Ι. Εάν ακυρωθεί το ταξίδι μας, λόγω βλάβης ή ζημιάς του πλοίου, μπορούμε:

Εάν δε θελήσουμε να ακυρώσουμε το ταξίδι μας και ο μεταφορέας δε μπορεί να εξασφαλίσει την προώθησή μας, στον προορισμό μας, μέσα σε 24 ώρες, πρέπει να μας αποζημιώσει, με το διπλάσιο του ναύλου του επιβάτη.

Εάν έχουμε εισιτήριο, με επιστροφή, δικαιούμαστε την επιστροφή και του αντίτιμου του εισιτηρίου επιστροφής.

ΙΑ. Εάν έχουν εκδοθεί υπεράριθμα εισιτήρια, ο μεταφορέας είναι υποχρεωμένος να αρνηθεί, δηλαδή να μην επιτρέψει την επιβίβαση, σε ορισμένους επιβάτες. Σε αυτήν την περίπτωση, ο μεταφορέας πρέπει να αναζητήσει εθελοντές, οι οποίοι δέχονται να μη ταξιδέψουν, με αντάλλαγμα κάποιες παροχές, που συμφωνούν, με το μεταφορέα και επιπλέον τη μεταφορά τους, στον προορισμό τους, με δαπάνη του μεταφορέα. Αν δε βρεθούν αρκετοί εθελοντές, ο μεταφορέας είναι υποχρεωμένος, για λόγους ασφάλειας, να μην επιτρέψει, σε κάποιους επιβάτες, να ταξιδέψουν. Σε αυτήν την περίπτωση, δικαιούμαστε:

ΙΒ. Για καταγγελίες και παράπονα, κατά τη διάρκεια του πλου, μπορούμε να απευθυνόμαστε, στον αρμόδιο αξιωματικό του πλοίου. Μετά το πέρας του ταξιδιού, μπορούμε να απευθύνουμε, στον εκδότη του εισιτηρίου μας, ή στο μεταφορέα, ή στις Λιμενικές αρχές.

ΙΓ: Για να τροποποιήσουμε το εισιτήριό μας, ή να εισπράξουμε το αντίτιμο εισιτηρίου, ή ναύλου, ή την αποζημίωσή μας, πρέπει να απευθυνθούμε, στον εκδότη του εισιτηρίου, ή στο ναυτικό πράκτορα του μεταφορέα. Η καταβολή γίνεται, σε μετρητά (με τραπεζική εντολή ή με επιταγή γίνεται, μόνο εφόσον συμφωνεί ο επιβάτης), μέσα σε 7 ημέρες, από την προγραμματισμένη αναχώρηση του πλοίου και εφόσον παραδώσουμε το σώμα του εισιτηρίου ή το απόκομμά του.

ΙΔ: Ο μεταφορέας πρέπει να:

ΙΕ: Και οι επιβάτες, όμως, έχουμε υποχρεώσεις. Πρέπει, λοιπόν, να:

ΙΣΤ: Εκτός από το μεταφορέα, ή τον εκδότη εισιτηρίων, υποχρεώσεις, απέναντι στους επιβάτες έχει και ο φορέας εκμετάλλευσης τερματικού σταθμού λιμένα, ο οποίος οφείλει:

Εάν έχουμε παράπονο, για το φορέα εκμετάλλευσης τερματικού σταθμού, υποβάλλουμε, στον Υπεύθυνο, για τα παράπονα επιβατών, που έχει ορίσει ο φορέας, το αίτημά μας. Οι προθεσμίες είναι ίδιες, με τις παραπάνω.

Οι καταγγελίες υποβάλλονται, σε διπλότυπο ειδικό έγγραφο. Καταθέτουμε το φύλλο λευκού χρώματος και κρατάμε το φύλλο ερυθρού χρώματος. Εάν δε λάβουμε απάντηση, ή η απάντηση που λάβαμε, δε μας ικανοποιεί, μπορούμε να υποβάλλουμε το ίδιο έντυπο, μαζί με το αρχικό μας αίτημα και τυχόν απάντηση, που λάβαμε, εντός ενός μηνός, είτε στη Λιμενική Αρχή επιβίβασης, ή αποβίβασής μας, είτε στη Διεύθυνση Θαλάσσιων Συγκοινωνιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Οι αρμόδιες αυτές Υπηρεσίες μπορούν να προβούν, σε συστάσεις, προς τους μεταφορείς, τους εκδότες εισιτηρίων, ή τους φορείς εκμετάλλευσης σταθμών και λιμανιών. Εάν το επιθυμούμε, ζητούμε, από την υπηρεσία, στην οποία υποβάλλουμε το παράπονό μας, να διαβιβάσει την υπόθεση, στο Συνήγορο του Καταναλωτή, για την εξώδικη επίλυσή της.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι, στα κυλικεία των πλοίων ισχύουν συγκεκριμένες τιμές, για καφέ, νερό, σάντουιτς. Ας ενημερωθούμε από την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. εφιστά την προσοχή των καταναλωτών. 

Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες, ας απευθυνθούμε στο ΚΕ.Π.ΚΑ., 

τηλ. 2461042282, Δευτέρα, Τρίτη, Παρασκευή : 09:30 – 12:30

 

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών,
εύχεται καλό καλοκαίρι, χωρίς ταλαιπωρία, στα λιμάνια ή μεσοπέλαγα.

 

Για το ΚΕ.Π.ΚΑ. Δυτικής Μακεδονίας

 

Ο Πρόεδρος

Βασίλειος Στ. Ιωαννίδης

 

Ο Γενικός Γραμματέας

Νικόλαος Αγοραστός

 

Exit mobile version