Καλώστονε τον Αν. Υπ. Υγείας Β. Κοντοζαμάνη κι ας άργησε …. – Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης

By on 06/04/2021

Αν έρχεστε αύριο Υπουργέ αποφασισμένος να καινοτομήσετε και να προσφέρετε ποιοτικότερη φροντίδα για την υγεία των κατοίκων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (Π.Δ.Μ.)  καλώς ήρθατε. Αν χάνετε τον πολύτιμο χρόνο σας για μια από τα ίδια, τα είδαμε, τα ζήσαμε, τα βιώνουμε στο πετσί μας καθημερινά και τότε κακώς έρχεστε επισήμως μ’ αυτήν την ιδιότητα.

Στη λίστα των χωρών με επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid 19 καταγράφηκε η Ελλάδα στις 26-2-2020. Μετά από ένα χρόνο και δυο μήνες η κατάσταση δεν εξελίσσεται καθόλου καλά. Συνολικά κρούσματα Covid  1.9277.277 – ενεργά περιστατικά 175.060 – κρούσματα ανά 1 εκ 26.602 – ανάρρωσαν 937.764 ασθενείς  και τέλος έχουμε 8.453 θανάτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η Π.Δ.Μ. είναι πρωταγωνιστής για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της πανδημίας αναλογικά σε περιστατικά Covid 19. Η Περιφέρειά μας μαζί με αυτές της Κεντρικής Μακεδονίας και Θράκης υπάγεται στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια, με πέντε Νοσοκομεία και η μοναδική χωρίς παροχή τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας! Δυστυχώς όσοι αποφάσιζαν μέχρι σήμερα για τα θέματα υγείας στην Π.Δ.Μ.  ήταν άτολμοι, με πολιτικά και τοπικιστικά έως σοβινιστικά κίνητρα και αντιλήψεις, ιεραρχώντας χαμηλά την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Όμως η πανδημία είναι εδώ και δεν γνωρίζουμε αν και πότε θα φύγει ….

   Ακέραια την ευθύνη φέρουν οι κυβερνήσεις με τους ντόπιους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες. Και φυσικά δεν αναφερόμαστε μόνο στο ζοφερό από την πανδημία σήμερα, αλλά  δεκαετίες πίσω. Νοσοκομείο πανέτοιμο υπάρχει.  Το “ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ” ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ πληροί όλες τις προϋποθέσεις -ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΟΛΕΣ (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ, ελικοδρόμιο, κάθετο άξονα με την Εγνατία στα 20χιλ. – νέες επαρκείς κτιριακές εγκαταστάσεις & απεριόριστο χώρο επέκτασης-άπλετο χώρο πάρκινγκ αυτοκινήτων). Τα πάντα για την επαρκέστατη παροχή τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στους κατοίκους της Π.Δ.Μ. και όχι μόνο! Αρκεί να εξοπλισθεί και στελεχωθεί επαρκώς.

Η Πτολεμαΐδα βρίσκεται στο κέντρο της Π.Δ.Μ.  Οι χρονοαποστάσεις προς το «ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ» Νοσοκομείο είναι: Από Γρεβενά 35’ (λεπτά), από Κοζάνη 20’ από Άργος Ορεστικό και Καστοριά με τη σήραγγα της Κλεισούρας που βρίσκεται λίγο πριν το στάδιο της προκήρυξης διαγωνισμού 18’ & 20’ λεπτά αντίστοιχα. Σήμερα από Αμύνταιο και την Φλώρινα 10’ & 30’ αντίστοιχα και με την αναμενόμενη αναβάθμιση του δρόμου πολύ συντομότερα. Από Έδεσσα προς «ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ» με παλαιό δρόμο (59 klm) 45’- από Βέροια με την Εγνατία οδό επίσης 45’. 

  Το εμπόδιο του επιβαρυμένου περιβάλλοντος λόγω της βιομηχανικής δραστηριότητας στο Λεκανοπέδιο Πτολεμαΐδας, ΑΕΒΑΛ (Παραγωγή Αζωτούχων Λιπασμάτων), ΔΕΗ (Ορυχεία & Σταθμοί Παραγωγής Η/Ε) είναι πλέον ανύπαρκτο. Η ατμόσφαιρα είναι ολοκάθαρη. Η Πτολεμαΐδα πριν την εκβιομηχάνισή της ήταν γνωστή και επισκέψιμη για ίαση  ασθενών με φυματίωση, λόγω του γνωστού  “ξερού” και κατάλληλου κλίματος.

  Ακόμα και σήμερα με πολλαπλάσιες λόγω Covid 19 εισαγωγές στα Νοσοκομεία, με γεμάτες τις ΜΕΘ και με καθημερινές απώλειες ανθρώπινων ζωών, η πολιτεία και το Υπ. Υγείας παρακολουθούν αποσβολωμένη  την κατάσταση στην περιοχή. Αρκούνται σε ανώφελα και βλαβερά για την οικονομία και την ψυχολογία των πολιτών, περιοριστικά μέτρα. 

Οι δέκα (10) βουλευτές της Π.Δ.Μ. η Περιφερειακή μας Αρχή, οι Δημοτικές Αρχές και οι φορείς της περιοχής, είναι καιρός να βγούνε από το «καβούκι» τους, να ξεπεράσουν τα «σύνδρομά» τους. Να υψώσουν φωνή και να απαιτήσουν επιτέλους και η μοναδική ηπειρωτική Περιφέρεια της Ελλάδας που δεν έχει, να αποκτήσει άμεσα, αφού έχει όλες τις προϋποθέσεις, Νοσοκομείο που να προσφέρει φροντίδα τριτοβάθμιας περίθαλψης. Ντροπή πια! Κουράζετε, απελπίζετε και αγανακτείτε τους πολίτες!

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: