Κάποιοι ίσως πέρασαν καλύτερα στις διακοπές. Ποιοι και γιατί;

By on 06/09/2017

Πώς η άσκηση του σώματος και ειδικότερα το τρέξιμο μπορεί να μας βοηθήσει με τέτοιον τρόπο, ώστε να περνάμε πιο ωραία στα ταξίδια μας από αυτούς που δεν αθλούνται;

Δεν αποκλείεται, επιστρέφοντας από τις φετινές διακοπές και συζητώντας με την παρέα, να ανακαλύψατε ότι ορισμένοι ανάμεσά σας πέρασαν λίγο καλύτερα από τους υπόλοιπους. Αν το γεγονός σας κίνησε την περιέργεια, ψάχνοντας λίγο περισσότερο ίσως διαπιστώσετε ότι όσοι είχαν σούπερ διακοπές μοιράζονται ένα κοινό…

Ποιο είναι αυτό; Ο μαραθωνοδρόμος και προπονητής μαραθώνιων Chris Heuisler, εξηγεί σε σχετικό δημοσίευμα γιατί ο ίδιος πιστεύει πως όσοι επιλέγουν να συνεχίζουν να αθλούνται στις διακοπές τους, ειδικότερα κάνοντας τρέξιμο, ή τουλάχιστον δεν διστάζουν να “πάρουν τα πόδια τους”, περνάνε καλύτερα σε ένα ταξίδι από τους υπόλοιπους.

Το επιχείρημα χωρίζεται σε 3 σημεία. Σύμφωνα με τον Heuisler, όσοι πάνε για τρέξιμο στις διακοπές:

Εξερευνούν καλύτερα τα νέα μέρη

Κάποιοι ίσως πέρασαν καλύτερα στις διακοπές. Ποιοι και γιατί;

Σε κάθε νέο τόπο, υπάρχουν μέρη και σημεία τα οποία δεν είναι προσβάσιμα με το αυτοκίνητο, όπως “μυστικές” παραλίες, δάση ή απόκρημνα βράχια με υπέροχη θέα. Οι δρομείς είναι πιθανότερο τόσο να τα ανακαλύψουν κατά τη διάρκεια μίας διαδρομής, όσο και να έχουν τις αντοχές να ακολουθήσουν τον δύσβατο δρόμο ο οποίος οδηγεί σε αυτά. Και φτάνοντας, να απολαύσουν το αίσθημα της ανακάλυψης και της “αποκλειστικότητας”. Ακόμα και μνημεία τα οποία κατά κανόνα οι τουρίστες βλέπουν από μακριά, ένας δρομέας μπορεί να κάνει πιο εύκολα την προσπάθεια για να τα προσεγγίσει. Για εκείνον, θα είναι απλά ένας στόχος για τη γυμναστική του.

Κοινωνικοποιούνται πιο εύκολα

Κάποιοι ίσως πέρασαν καλύτερα στις διακοπές. Ποιοι και γιατί;

Για τους δρομείς κάθε νέος προορισμός συνδυάζεται με καινούριες ευκαιρίες εξερεύνησης και άθλησης. Και ως εκ τούτου, με περισσότερες ευκαιρίες να κοινωνικοποιηθούν με τους ντόπιους. Ο ταξιδιώτης που θα ξυπνήσει πρωί στις διακοπές για ένα τροχαδάκι ή εκείνος που θα βγει το βράδυ για λίγο τρέξιμο, είναι πιο πιθανό να βρει ντόπιους δρομείς να κάνουν τη γυμναστική τους, να τους κάνει παρέα, να αντλήσει περισσότερες πληροφορίες για το μέρος που βρίσκεται και γιατί όχι, να κάνει έναν νέο φίλο. Ακόμα κι αν δεν βρει έναν παρτενέρ για το τρέξιμο, βγαίνοντας για γυμναστική, είναι πιθανότερο να συναντήσει τους ντόπιους -τον φούρναρη, τον μανάβη, τον περιπτερά, τον ψαρά- στη διαδρομή και να τους πιάσει κουβέντα στο διάλειμμα ή στο τέλος της διαδρομής. Ίσως ένας από αυτούς να του ψιθυρίσει στο αυτί ένα από τα “μυστικά μέρη” που λέγαμε παραπάνω.

Δεν υποφέρουν από jet lag

Κάποιοι ίσως πέρασαν καλύτερα στις διακοπές. Ποιοι και γιατί;

Οι περισσότεροι θα έχουν βιώσει τις αρνητικές επιπτώσεις του jet lag, αν έχουν κάνει ένα μακρινό ταξίδι. Οι δρομείς από την άλλη, όχι και τόσο. Σύμφωνα με πορίσματα από σχετική έρευνα, οι άνθρωποι που αθλούνται όταν φτάνουν σε ένα νέο μέρος, μπορούν να ανακάμψουν από το jet lag 50% πιο γρήγορα από τους ανθρώπους που δεν το κάνουν. Η γυμναστική και η έκθεση στο φυσικό φως βοηθούν το σώμα να προσαρμοστεί στη νέα ζώνη, οπότε τι καλύτερο από έναν περίπατο ή χαλαρό τρέξιμο, τα οποία συνδυάζουν και τα δύο, όταν φτάσουμε στον προορισμό μας; Λέμε αντίο στο jet lag, γυμναζόμαστε κι είμαστε έτοιμοι για διακοπές non stop, γεμάτες κέφι, εξερεύνηση, κοινωνικοποίηση και… δημιουργία ευχάριστων αναμνήσεων.

Στις επόμενες διακοπές, μην ξεχάσω να… τρέξω

Το συμπέρασμα από τα παραπάνω; Μπορεί όταν βρισκόμαστε στις διακοπές μας να μπαίνουμε κατευθείαν σε διάθεση απόλυτης χαλάρωσης, αφήνοντας πίσω -μεταφορικά και κυριολεκτικά- οτιδήποτε μας θυμίζει τους ρυθμούς της καθημερινότητας, τη δουλειά και τις υποχρεώσεις. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να παραμελούμε την υγεία μας. Φυσικά, στις διακοπές επιτρέπονται μερικές “παρανομίες”, όπως ένα παγωτό, μία και δύο μερίδες περισσότερο φαγητό, μερικά ποτά και ξενύχτι. Αλλά υπάρχει τρόπος και σκανδαλιές να κάνουμε και να παραμένουμε υγιείς, ξεκινώντας λίγο τρέξιμο. Και μάλιστα, με αυτόν τον τρόπο, να διασκεδάσουμε περισσότερο.

 

___________

Pathfinder

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: