Κάνε το διαδίκτυο σύμμαχο σου και όχι απειλή

By on 16/04/2018

To διαδίκτυο. Ένας γνωστός άγνωστος.

Ίντερνετ ή αλλιώς διαδίκτυο. Μια λέξη πλέον γνωστή και διαδεδομένη σε όλο τον πλανήτη, σε κάθε ηλικία, σε κάθε φύλο. Είναι όμως πραγματικά γνωστή η λέξη; Ξέρουμε τι πραγματικά μπορεί να συμβεί αν έστω και για λίγο παρασυρθούμε και χάσουμε τον έλεγχο; Έχουμε άραγε μπει ποτέ στην διαδικασία να το σκεφτούμε;

Μεγαλώσαμε και μεγαλώνουμε τόσο εμείς όσο και οι επόμενες γενιές μέσα στην τεχνλογία η οποία πλέον κατέχει μεγάλο μέρος της ζωής μας εφόσον σχεδόν όλα εξαρτιούνται απο αυτήν. Η δουλειά, το σχολείο, η διασκέδαση όλα έχουν είναι άμεσα συνδεδεμένα με την τεχνολογία και την χρήση του διαδικτύου.Είναι λογικό λοιπόν να θεωρούμε τον εαυτό μας έμπειρο και πεπειραμένο γύρω απο αυτό τον τομέα και τις περισσότερες φορές αγνοούμε τους κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν. Γιατι υπάρχουν. Και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Και πάντα υπήρχαν.

Με αφορμή ένα γεγονός που έχει ταράξει τα νερά τον τελευταίο καιρό ίσως είναι μια καλά ευκαιρία να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα γύρω απο το Ίντερνετ. Το γεγονός είναι το γνωστό πλέον σε όλους και ως «παιχνίδι» της Μπλέ Φάλαινας. Δεν σταθώ μόνο εκεί γιατί δεν είναι η μόνη απειλή του διαδικτύου. Υπάρχουν χιλιάδες ακόμα. Το βασικότερο όλων πριν κάποιος αρχίσει να χρησιμοποιεί το Ίντερνετ είναι ένα. Τα όρια. Ναι, πρέπει να ορίσεις ή να μάθεις τα όρια σου!

Σε μια απρόσωπη εποχή με χιλιάδες social medias( facebook, instagram , snapchat , twitter κλπ) να αναπτύσσονται όλο και περισσότερο είναι δύσκολο να μην συμμετέχουμε και εμείς και να μην προσαρμοζόμαστε σε κάθε νέο δεδομένο.Δυστυχώς όμως κάνουμε το διαδίκτυο τον κόσμο μας. Μας ενδιαφέρει να γινόμαστε αρεστοί και αποδεκτοί πίσω απο μια οθόνη είτε αυτή είναι κινητού είτε υπολογιστή. Γιατί; Για μερικά παραπάνω Likes και μερικούς παραπάνω followers; Τι νόημα έχει;

Απο την στιγμή που όλοι μας χρησιμοποιούμε -αν οχι όλα τα περισσότερα απο αυτά τα μέσα- πρέπει και να μάθουμε να το κάνουμε σωστά. Πως; Εύκολα.

Αρχικά κράτα στο προφίλ σου μόνο όσους πραγματικά γνωρίζεις και στην πραγματική σου ζωή και κάνεις παρέα. Μην δέχεσαι «φιλίες» απο κάποιον που δεν έχεις ποτέ συναντήσει και δεν ξέρεις ποιος πραγματικά είναι και τι θέλει απο σένα. Είναι ανούσιο. Δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος για την ταυτότητα κάποιου. Και αν ακόμα παρασυρθείς και κάνεις το λάθος να ξεκινήσεις μια τέτοια συνομιλία μην αφήνεσαι. Πρόσεχε. Μάθε να «διαβάζεις» τους κινδύνους. Μην δίνεις προσωπικά στοιχεία, φωτογραφίες και υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με οποιοδήποτε τρόπο. Μην γίνεσαι υποχείριο στην αρρωστημένη διάθεση του καθενός. Αν σε απειλεί κάποιος ή σε πιέζει μην ενδώσεις. Απλά δίεγραψε τον, ανέφερε τον στα αρμόδια όργανα και μπλόκαρε τον. Γιατί να γίνεσε ξαφνικά ένα πλάσμα με μια μόνιμη απειλή; Οχι.
Αν δεν είναι ενήλικος και υπεύθυνος για τις πράξεις σου μίλα σε κάποιον μεγαλύτερο, μην ντραπείς. Και αν ακόμα ντρέπεσαι υπάρχουν ανάλογοι φορείς που μπορούν να σε βοηθήσουν.

Κάνε το διαδίκτυο σύμμαχο σου, οχι εχθρό. Γιατί να ξεκινάς «παιχνίδια» με αγνώστους που ουσιαστικά σου κάνουν κακό και καταλήγουν να σε σκοτώσουν; Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει για αυτοκτονίες εφήβων και ενηλίκων εξαιτίας μια απειλής απο κάποιον στο Ίντερνετ. Θα μπορούσαμε να γράψουμε βιβλίο με τόσους κινδύνους που υπάρχουν στο διαδίκτυο ομως θα ανφερθούμε στους πλεον βασικούς.
Βάλε όρια, κράτα απόσταση και προστάτεψε τον εαυτό σου. Αν πιστεύεις πως δεν μπορείς να το κάνεις μόνος σου θα βρείς παρακάτω αρκετούς ανθρώπους που μπορούν να σε βοηθήσουν ή ακομα και αν νιώθεις απειλή εσυ ή κάποιος γνωστός σου θα είναι εκεί για σένα χωρίς να σε κρίνουν.

https://www.safeinternet.org/

Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ με αριθμό 800 11 800 15. Η Γραμμή αυτή απευθύνεται σε εφήβους και τις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, παιδοφιλία κ.α.).

https://www.saferinternet.gr/

https://www.help-line.gr/

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος – Cyber Alert (24ωρη γραμμή) 11188 – https://cyberalert.gr/

-Γραμμές για εφήβους:
1107 Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας, δωρεάν, 24ώρες, κάθε μέρα
800 11 32 000 Γραμμή του Συνηγόρου του Παιδιού για παιδιά ,δωρεάν, Δευτέρα έως Παρασκευή: 9:00πμ-4:00μμ
https://www.0-18.gr/rotao (εδώ τους γράφεις mail)
-116-111
Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης Παιδιών και Εφήβων, δωρεάν, Δευτέρα έως
Παρασκευή: 2:00μμ-8:30μμ, Σάββατο: 9:30πμ-2:00μμ
-Για ενδοοικογενειακή και κάθε είδους βία
15900 τη Γενική Γραμματεία ισότητας, δωρεάν 24ωρο
1056 Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά ,δωρεάν, 24 ώρες, κάθε μέρα

Xρησιμοποίησε το διαδίκτυο χωρίς να φοβάσαι. Πρόσεχε. Ενημερώσου. Προφυλάξου.

getlife.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: