Ισχυρό «πλήγμα» δέχθηκε η Κοζάνη με την ανακοίνωση των θέσεων εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

By on 14/05/2011

 

TEIΙσχυρό «πλήγμα» δέχθηκε η Κοζάνη και η ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας με την ανακοίνωση των θέσεων εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει για τις προθέσεις του υπουργείου, της υπουργού και της κυβέρνησης. Ιδιαίτερα σκληρό ήταν το χτύπημα στο ΤΕΙ, όπου οι θέσεις των εισακτέων μειώθηκαν κατά 3600. (Η μεγαλύτερη μείωση πανελλαδικά).


Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η κατάργηση των 2 τμημάτων της Φλώρινας (Ζωικής και Φυτικής Παραγωγής, με εξαιρετικές υποδομές), σε μια ακριτική περιοχή, με ιδιαίτερες ανάγκες ανάπτυξης, χωρίς να αντικατασταθούν από άλλα νέα.
kozani.net



Εντύπωση επίσης προκαλεί η επιλεκτική μείωση των εισακτέων στις σχολές ΣΔΟ της Κοζάνης στο τμήμα Λογιστικής από 550 σε 100 και στο τμήμα Διοίκησης Οικονομίας από 550 σε 100. Χρησιμοποιείται ο όρος επιλεκτική επειδή τα 2 αυτά τμήματα αποτελούσαν τα πιο παραγωγικά και με μεγαλύτερη ζήτηση τμήματα του ΤΕΙ και κυριολεκτικά αποδεκατίζονται. Το γεγονός όμως που προκαλεί αγανάκτηση, είναι ότι όλα τα αντίστοιχα τμήματα των άλλων ΤΕΙ της χώρας έχουν από 350-400 φοιτητές. Γιατί άραγε αυτή η μεταχείριση στην Κοζάνη;

Η υπόθεση έχει και συνέχεια, καθώς τα τμήματα που διατηρούνται στο προηγούμενο επίπεδο αριθμού φοιτητών είναι αυτά του ΓΕΩΠΕ και των Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης, δύο τμήματα που εμφανίζουν προβλήματα ως προς την ζήτηση από μέρους των φοιτητών και το μέλλον τους φαντάζει αβέβαιο.

Άξιον απορίας επίσης είναι η κατάργηση του τμήματος Διοίκησης και συστημάτων εφοδιασμού των Γρεβενών, όπου ενώ επισήμως προτάθηκε η συγχώνευσή του με τμήμα της Κοζάνης, το υπουργείο το κατήργησε.

Αντίθετα, είδαμε να ενισχύεται υπέρμετρα το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων της Καστοριάς, όπου, ενώ ζητήθηκαν 150 άτομα, τελικά δόθηκαν 365, γεγονός που αναζωπύρωσε συζητήσεις για επικείμενη ισχυροποίηση της Καστοριάς, με σκοπό την μεταφορά της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων από την Κοζάνη στην Καστοριά.

Η όλη εικόνα, έτσι όπως διαμορφώνεται, δείχνει μια έντονη υποβάθμιση της Κοζάνης και παράλληλη ενίσχυση της Καστοριάς. (Οι συζητήσεις για σκοπιμότητες και πολιτικές παρεμβάσεις δίνουν και παίρνουν). 

Φυσικά το ερώτημα που τίθεται δεν είναι τι κάνει η Καστοριά, αλλά τι κάνει η Κοζάνη, τι κάνουν οι πολιτικοί παράγοντες της περιοχής και πως αντιδρούν σε ένα τόσο «καυτό» θέμα, όπου η Κοζάνη, από εκεί που είχε ένα από τα μεγαλύτερα ΤΕΙ της χώρας, τώρα εμφανίζεται «φτωχός συγγενής».

Με δεδομένες τις συζητήσεις για αποχώρηση του τμήματος μηχανικών του Πολυτεχνείου στα Ιωάννινα, εύλογο είναι να αναρωτιέται κανείς τι θα μείνει στην περιοχή σε ότι αφορά στις δομές ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης. Προφανώς, οι κατά καιρούς εξαγγελίες και μεγαλοστομίες των πολιτικών δεν συνάδουν με τα αποτελέσματα που βλέπουμε.

Η ΔΕΗ πλήττεται συστηματικά. Η ανεργία όσο πάει και αυξάνεται. Η υγεία πάει από το κακό στο χειρότερο. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα συρρικνώνονται.

Θα κάνουν άραγε κάτι τώρα, πριν είναι αργά;

Άμεση ήταν η παρέμβαση του δημάρχου Κοζάνης προς την υπουργό Παιδείας για τη μείωση του αριθμού των εισακτέων στο ΤΕΙ, καθώς απέστειλε επιστολή όπου ζητάει τα αυτονόητα… τα οποία το υπουργείο προφανώς αγνόησε επιδεικτικά… και φρόντισε να δημιουργήσει προϋποθέσεις διάλυσης του ΤΕΙ… όπως συζητιέται έντονα στην “πιάτσα”…

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: