Θεία Λειτουργία και ψαλτική απόδοση Ύμνων στη μνήμη του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, στον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω στο Βελβεντό

By on 17/02/2022

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Θεία Λειτουργία τελέσαμε (17-2-2022), με ψαλτική απόδοση Ύμνων, στη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος, στον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω στο Βελβεντό, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης. 

 

Διευκρίνιση:

Στα λειτουργικά βιβλία οι Άγιοι μνημονεύονται ως εξής: ‘’Των αγίων ενδόξων μεγαλομαρτύρων … , Θεοδώρων, Τήρωνος και Στρατηλάτου’’. (Μικρόν Ιερατικόν. Έκδοσις της Α.Δ. της Εκκλησίας της Ελλάδος, 1983, σελ. 27). Αλλά και στις εικόνες ιστορούνται οι δύο Άγιοι Θεόδωροι συνήθως μαζί. 

 

Στους πρόποδες των Πιερίων, δύο Ι. Εξωκλήσια τιμώνται στο όνομα των Αγίων Θεοδώρων: Το Ι. Εξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων Βελβεντού (δίπλα από το κλειστό γυμναστήριο) και το Ι. Εξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων Παλαιογρατσάνου στο δρόμο προς το χωριό. Ιστορικά, φροντισμένα, κατανυκτικά.  

 

Οι μνήμες των Αγίων και οι πανηγύρεις τους έχουν ως εξής:

 

α. 8 Φεβρουαρίου, μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Στρατηλάτου.

 

β. 17 Φεβρουαρίου, μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος.

 

γ. Σάββατο της Καθαράς Εβδομάδας, μνήμη θαύματος, διά των κολλύβων, του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος. 

 

Ο π. Κ.Ι.Κ. εξήγησε το σημερινό Ευαγγέλιο, (Λουκ. 20, 46-47 και 21, 1-4):

‘’Είπε ο Κύριος στους μαθητές Του: Να προφυλάγεστε από τους γραμματείς, που τους αρέσει να περπατάνε με τις επίσημες στολές τους και θέλουν να τους χαιρετούν στις αγορές με σεβασμό. Τους αρέσουν τα πρώτα καθίσματα στις συναγωγές και οι καλύτερες θέσεις στα δείπνα. Για να φανούν καλοί, κάνουν μεγάλες προσευχές, κατατρώγουν όμως τις περιουσίες των χηρών. Αυτοί θα τιμωρηθούν με ιδιαίτερη αυστηρότητα.

 

Ο Ιησούς έριξε μια ματιά και είδε τους πλουσίους που έριχναν τις εισφορές τους στο Ναό. Είδε και κάποια φτωχή χήρα να ρίχνει δύο λεπτά, και είπε: Σας βεβαιώνω πως αυτή η φτωχή χήρα έριξε περισσότερα απ’ όλους, γιατί όλοι οι άλλοι έριξαν απ’ το περίσσευμά τους στις εισφορές, ενώ αυτή απ’ το υστέρημά της, έριξε όλη την περιουσία. Ταύτα λέγων εφώνει, o έχων ώτα ακούειν, ακουέτω’’. 

 

Ψαλτική απόδοση Ύμνων (Εξαποστειλάριον σε ήχο β’. Στιχηρά Αίνων σε ήχο α’. Δοξαστικό σε ήχο πλ. β’.). Έψαλαν: Γιάννης Τζινίκος, Γιώργος Σεραφείμ.

Διακόνησαν: Άννα Κρομμύδα επίτροπος, Θεοδώρα Δελνιώτη νεωκόρος.  

 

Το εκχυθέν αίμα του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος για το Χριστό είναι δώρο για την οικουμένη: ‘’Δώρον ο Χριστός πλουτοποιόν, σε τη οικουμένη παρέσχεν, ως ευεργέτης Θεός, δώρον σου το τίμιον αίμα Θεόδωρε..’’ (Στιχηρόν Εσπερινού).  

 

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

17-2-2022

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: