Η ωφελιμότητα των σταφυλιών με σπέρματα (γίγαρτα ) & οι αντίστοιχες ποικιλίες (Video)

By on 13/03/2019

Μάρθας Στ. Καπλάνογλου Γεωπόνου -Τεχνολόγου

Ανάμεσα στα φρούτα με τις πολλές ευεργετικές ιδιότητες ανήκουν,βέβαια, και τα σταφύλια.

Αλλά, δεν είναι μόνο οι ρώγες των σταφυλιών, που διαθέτουν ευεργετικά συστατικά, για το σώμα.
Είναι και τα γίγαρτα, τα σπέρματα ή κοινώς, τα σπόρια, τα κουκούτσια των σταφυλιών, που διαθέτουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες.

Κλεισμένοι ως μικροί θησαυροί, κρύβουν εξαιρετικές ιδιότητες για το σώμα μας, την ομορφιά και την αναγέννηση των κυττάρων.

Συνήθως, όταν καταναλώνουμε σταφύλια με κουκούτσια, δεν τα προτιμούμε, πράγμα λανθασμένο, καθώς σε αυτά βρίσκονται πολλά θρεπτικά στοιχεία.

Οι σπόροι των σταφυλιών με την κατάλληλη επεξεργασιά είναι πολύ πλούσιοι σε αντιοξειδωτικές ενώσεις, όπως το λινολεϊκό οξύ(Το λινολεϊκό οξύ ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί ν α μειώσει τα επίπεδα λίπους του σώματος), η τοκοφερόλη και οι προανθοκυανιδίνες.

Περιέχουν βιταμίνη C και Ε και καροτένιο, ενώ δεν λείπουν ούτε τα φλαβονοειδή, ούτε οι πολυφαινόλες. Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε βοηθά στη βελτίωση της όρασης.

Όλες αυτές οι ουσίες μεταφράζονται σε πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό.

grape-seed-oil-1296x728-feature.jpg
Οι σπόροι σταφυλιών καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και επιβραδύνουν τη γήρανση των κυττάρων, είτε καταναλώνονται ωμοί είτε, υπό τη μορφή ελαίων.
Προστατεύουν από τη ρύπανση και τις βλαβερές ουσίες, όπως ο καπνός των τσιγάρων. Έχουν ιδιότητες που σχετίζονται με τη μείωση της «κακής» χοληστερόλης.
Καθαρίζουν το αίμα και βελτιώνουν την κυκλοφορία του.
Είναι χρήσιμα για την καλή στοματική υγιεινή, ενώ βοηθούν στην πύκνωση και ενδυνάμωση των μαλλιών.
Ορισμένες μελέτες επιβεβαιώνουν τις αντι-καρκινογόνες ιδιότητές του και την βοήθεια τους στην πρόληψη καρδιακών νοσημάτων.
Οι σπόροι θεωρούνται, ιδιαίτερα χρήσιμοι, αν πάσχει κάποιος από αρθρίτιδα, δερματίτιδα, ιγμορίτιδα, κολίτιδα, γαστρίτιδα ή και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
Δείτε τις ποικιλίες και τα χαρακτηριστικά τους στο video που  ακολουθεί 

”ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΩΝ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ ΜΕ ΣΠΕΡΜΑΤΑ

ΜΑΡΘΑ ΣΤ.ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ”

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: