Η προβολή της ταινίας “Ο κλέφτης της Βαγδάτης” που διακόπηκε την Τετάρτη (15/7) λόγω βροχής επαναλαμβάνεται σήμερα

By on 17/07/2020

Η προβολή της ταινίας “Ο κλέφτης της Βαγδάτης”που διακόπηκε την Τετάρτη (15/7) λόγω βροχής επαναλαμβάνεται σήμερα   την Παρασκευή 17 Ιουλίου στις  9.30.  

  Η ταινία για μικρούς και μεγάλους “Ο κλέφτης της Βαγδάτης”, της οποίας η προβολή διακόπηκε την Τετάρτη 15 Ιουλίου λόγω βροχής, θα προβληθεί σήμερα Παρασκευή 17 Ιουλίου στη Βιβλιοθήκη.   

Οι προβολές γίνονται στον πίσω αύλειο χώρο του νέου κτιρίου της Κ.Δ.Β.Κ. (είσοδος από την οδό Ι. Δεληβάνη), ξεκινούν στις 9.30 το βράδυ και η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.  

Η ταινία “Ο κλέφτης της Βαγδάτης” (The Thief of Bagdad-1940)

Το σκηνοθέτησαν: Λούνβιχ Μπέργκερ, Μάικλ Πάουελ, Τιμ Γουίλαν, Αλεξάντερ Κόρντα, Ζόλταν Κόρντα, Γουίλιαμ Κάμερον Μένζις.

 

Παίζουν: Σαμπού, Κόνραντ Βάιντ, Ρεξ Ίνγκραμ, Τζον Τζάστιν, Μόρτον Σέλτερ, Τζουν Ντουπρεζ

 

Η υπόθεση της ταινίας: Ο μοχθηρός Τζαφάρ έχει φυλακίσει το βασιλιά της Βαγδάτης Αχμάντ. Ένας νεαρός κλέφτης, ο Αμπού, τον βοηθά να αποδράσει από το παλάτι του σουλτάνου, αλλά ο Αχμάντ ερωτεύεται την κόρη του σουλτάνου, που με τη σειρά της όμως είναι λογοδοσμένη στον Τζαφάρ. Ενόσω οι δυο τους προσπαθούν να επαναφέρουν την ειρήνη στην πόλη, οι περιπέτειες τους τους φέρνουν σε επαφή με ένα τζίνι κι ένα μαγικό χαλί, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν προκειμένου να νικήσουν τον Τζαφάρ.

 

Αριστουργηματικό υπερθέαμα, για το οποίο ο παραγωγός του Αλεξάντερ Κόρντα επιδιώκοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, χρησιμοποίησε έξι συνολικά σκηνοθέτες, συμπεριλαμβάνοντας και τον εαυτό του. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στην Αγγλία, ενώ ο Κόρντα σκόπευε μεγάλο μέρος των γυρισμάτων να πραγματοποιηθεί και στην Αφρική, με την έναρξη του πολέμου ωστόσο μεταφέρθηκαν στο Χόλιγουντ. Για τον πρώτο γυναικείο ρόλο αρχική επιλογή ήταν η Βίβιαν Λι, που όμως αντικαταστάθηκε από τη Τζουν Ντουπρέζ, όταν η πρώτη επιλέχθηκε να υποδυθεί τη Σκάρλετ Ο’ Χάρα στο “Όσα παίρνει ο άνεμος”. Ο πρώτος σκηνοθέτης της ταινίας, ο Λούνβιχ Μπέργκερ ήθελε να κάνει μια ασπρόμαυρη λυρική μεταφορά του έργου ‘’1000 και μια νύχτες’’, συγκρούστηκε όμως έντονα με τον παραγωγό Κόρντα που ήθελε μια μεγαλειώδη επική περιπέτεια φαντασίας, στην οποία θα πρωταγωνιστούν τα έντονα χρώματα και σύντομα απομακρύνθηκε από την παραγωγή. Η ταινία γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία, ήταν η 7η πιο πετυχημένη ταινία της χρονιάς του 1940, ενώ τιμήθηκε με τα όσκαρ Φωτογραφίας , Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης ( Βίνσεντ Κόρντα ) και Ειδικών Εφέ ( Λόρενς Μπάτλερ , Τζακ Γουίτνει ), ενώ προτάθηκε για το όσκαρ μουσικής, για τις θαυμάσιες μελωδίες του Μίκλος Ρόζα. Αποτελεί την πρώτη βρετανική ταινία που βραβεύτηκε από την Ακαδημία, ενώ σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη χρήση των bluescreening στο σινεμά. Κάποτε ο Φράνσις Φορντ Κόπολα είχε δηλώσει ότι ο ‘’Κλέφτης της Βαγδάτης’’ είναι η αγαπημένη του ταινία.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: