‘’Η πίστη μας είναι απλή, γιατί ο Θεός είναι απλός’’: Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος στην ι. πανήγυρη του Αγίου Βλασίου στην Ίμερα

By on 14/02/2020

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

‘’Η πίστη μας είναι απλή, γιατί ο Θεός είναι απλός’’ είπε, μεταξύ των άλλων, στο κήρυγμά του, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος (11-2-2020, μνήμη των Αγίων, Βλασίου ιερομάρτυρος επισκόπου Σεβαστείας και Θεοδώρας βασιλίσσης της στερεωσάσης την ορθοδοξίαν) στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, της Ενορίας ‘Ιμερας και Αύρας, μέσα σε μια ηλιόλουστη χειμωνιάτικη ημέρα. Κάτω μπροστά μας ήρεμη η λίμνη του Αλιάκμονα-Πολυφύτου. Και πέρα από αυτήν ο κάμπος του Βελβεντού και ανηφορικά τα ολοπράσινα Πιέρια με χιονισμένο το Φλάμπουρο.  

Ο Σεβ. κ. Παύλος αναφέρθηκε και στην πρώτη πανηγυρική Θεία Λειτουργία το Φεβρουάριο του 2005, όπου ως νέος Επίσκοπος και Μητροπολίτης, λαμβάνοντας υπόψη την προέλευση και την καταγωγή των Ιμεριωτών από τον αγιασμένο Πόντο (Εκκλησιαστική Επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως – Νέας Ρώμης) πρότεινε την καθιέρωση της ι. πανήγυρης του Αγίου Βλασίου και της Αγίας Θεοδώρας στην Ίμερα και Αύρα της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης. 

 

‘’Τότε’’, είπε ο Σεβ. στο κήρυγμά του, ‘’μια γιαγιά μέσα από το εκκλησίασμα, είπε: Εμείς στην Ίμερα του Πόντου, Σεβασμιώτατε, τιμούσαμε με μεγάλη ευλάβεια τον Άγιο Βλάσιο. Τόσο, που τη μέρα αυτή δεν παχνίζαμε ούτε τα ζώα του σπιτιού μας’’. Θυμάμαι το περιστατικό. Ήμουν παρών. Το όνομα της γιαγιάς είναι Αναστασία Σιδηροπούλου-Κτενίδου. Έχει κοιμηθεί πια. Αιωνία της η μνήμη. 

This slideshow requires JavaScript.

Στο κήρυγμά του ο Σεβ. κ. Παύλος μίλησε πάνω στο βίο του Αγίου Βλασίου και της Αγίας Θεοδώρας. Πρόβαλε το μαρτύριο (στα χρόνια των αρχαίων διωγμών) του ιερομάρτυρα Επισκόπου Σεβαστείας αγίου Βλασίου για την πίστη του στο Χριστό. Πρόβαλε την πίστη – αφοσίωση στην Ορθοδοξία και τη συμβολή στο ζήτημα της αναστήλωσης των εικόνων (λήξη της περιόδου της εικονομαχίας) αγίας Θεοδώρας

 

Τον Σεβ. κ. Παύλο στη Θεία Λειτουργία περιστοίχισαν οι πατέρες: Αρχιμ. Μάξιμος Γεωργόπουλος ιεροκήρυκας. Πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας αρχιερατικός της Α.Π.Β. Οικον. Αθανάσιος Παπαϊωάννου (Ίμερα-Αύρα). Πρεσβ. Νικόλαος Κανταρτζής (Μεσιανή-Κουβούκλια). Πρεσβ. Λάζαρος Βασδέκης (Λεύκαρα). Διάκονος Μιχαήλ Γκουσίμ. Στο Ιερό διακόνησε ο Σιδηρόπουλος Αχιλλέας.

 

Έψαλαν στο αναλόγιο οι ψάλτες: Σιδηροπούλου Αγάθη, Κτενίδου Φρειδερίκη, Κονακλίδης Δημήτριος, Ελευθεριάδου Βαρβάρα. Πάρα πολύ καλή μελωδία. Φωνή με ποιότητα. Σωστή άρθρωση των λέξεων. Από την ανάγνωση του Εξάψαλμου ως το ‘’Δι’ ευχών’’ της Θείας Λειτουργία ένα άριστο και ευήκοο ψαλτικό σύνολο. Στα δύσκολα μαθήματα ‘’Χερουβικό’’ και ‘’Λειτουργικά’’ φάνηκε η γνώση, η ικανότητα, η ευχέρεια των γυναικών ψαλτών. Όλα, αποτέλεσμα της αγάπης και εργασίας τους πάνω στην υμνογραφία της Εκκλησίας και της εμπειρίας τους. Εύγε. 

 

Παρέστησαν στη Θεία Λειτουργία πιστοί από Ίμερα και Αύρα, Πλατανόρεμα, Νεράιδα, Λεύκαρα, Μεσιανή, Βελβεντό, Αιανή, Παλαιογράτσανο, Αγία Κυριακή, Καταφύγι, Βαθύλακκο, Κουβούκλια, Ροδίτη. Ο πρόεδρος της Τ.Κ. ‘Ιμερας και Αύρας Αθανάσιος Μακρυγιάννης και ο πρόεδρος Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Ίμερας και Αύρας Δημήτριος Παπαδόπουλος. 

 

Στο τέλος προσφέρθηκε εορταστικό κέρασμα σε όλο το εκκλησίασμα στην αίθουσα του Ιερού Ναού, το οποίο ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος. 

 

Εκκλησιαστική Επιτροπή Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Ίμερας: Σιδηροπούλου Αγάθη, Σταυρίδου Παρθένα, Ελευθεριάδου Βαρβάρα, Σιώμου Γεωργία. 

 

Ἀπολυτίκιον Αγίου Βλασίου. Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.

Φερωνύμως βλαστήσας ὡς δένδρον εὔκαρπον, Ἱεράρχα Κυρίου Βλάσιε ἔνδοξε, μαρτυρίου τοὺς καρποὺς κόσμῳ προήγαγες, καὶ θαυμάτων δωρεάς, ἀναβλύζεις δαψιλῶς, ὡς θεῖος Ἱερομάρτυς, τοῖς καταφεύγουσι Πάτερ, τῇ ἀντιλήψει τῆς πρεσβείας σου.


Ἀπολυτίκιον Αγίας Θεοδώρας. Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.

Δωρεῶν τῶν ἐνθέων οὖσα ἐπώνυμος, τὴν Ἐκκλησίαν φαιδρύνεις βασιλικαῖς δωρεαῖς, ὡς θεόγλυπτος εἰκὼν θείας φρονήσεως· τῶν γὰρ Εἰκόνων τῶν σεπτῶν, τὴν τιμὴν ὡς σχετικήν, ἐτράνωσας Θεοδώρα, τῶν Βασιλίδων ἀκρότης, τῶν Ὀρθοδόξων ἐγκαλλώπισμα.

 

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

13-2-2020

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: