Η μελιτζάνα (Solanum melongena) – Μάρθα Στ. Καπλάνογλου Γεωπόνου

By on 23/05/2022

Η μελιτζάνα (Solanum melongena) είναι ένα λαχανικό σε σχήμα σταγόνας (τεχνικά φρούτο) από την οικογένεια των νυχτολούλουδων. Είναι γνωστό και ως μελιτζάνα και διατίθεται σε διάφορα χρώματα και σχήματα.

Η καταγωγή από την Ασία, η μελιτζάνα είναι λαχανικό υψηλής διατροφικής αξίας, με πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών. Μπορούμε να την φυτέψουμε, τόσο στον κήπο, όσο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία .

Τα οφέλη της μελιτζάνας για την υγεία οφείλονται στην παρουσία αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μετάλλων.

Η πρόσληψη μελιτζάνας μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της υγείας της καρδιάς, στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, στη μείωση του κινδύνου καρκίνου και στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας.

Μπορεί ακόμη να βοηθήσει στην απώλεια βάρους ,να προάγει την υγεία των ματιών ,να ενισχύσει την υγεία των οστών ,Να αποτρέψει γενετικές ανωμαλίες , να βελτιώσει την υγεία του δέρματος , να βοηθήσει στη θεραπεία της αναιμίας και άλλα πολλά ,

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

Ένα μεγάλο φάσμα σχημάτων, μεγεθών και χρωμάτων από μελιτζάνες καλλιεργούνται στον κόσμο και βεβαίως, μικρότερο στην Ελλάδα.

Διαφορετικές ποικιλίες του φυτού παράγουν καρπούς διαφορετικού μεγέθους, σχήματος και χρώματος, αν και τυπικά μοβ.

Οι λιγότερο συνηθισμένες είναι οι λευκές ποικιλίες μελιτζάνας

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΛΙΜΑΤΙΣΘΕΙ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ

Κάποιες από τις ποικιλίες έχουν εγκλιματισθεί, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδος τόσο, που, λόγω και των ιδιαιτέρων εδαφοκλιματολογικών συνθηκών και του μακρού χρόνου καλλιέργειας τους, σε συγκεκριμένες περιοχές να χαρακτηρίζονται ντόπιες και παραδοσιακές και να ξεχωρίζουν για την ποιότητα τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι :

–Μελιτζάνα Λαγκαδά

η ποικιλία μελιτζάνας Λαγκαδά, με τους μακρόστενους μωβ καρπούς, ,η μωβ φλάσκα μελιτζάνα, που χρησιμοποιείται στα γεμιστά,

— Μελιτζάνα Τσακώνικη

Είναι δίχρωμη μελιτζάνα με τις άσπρες και μωβ ρίγες και

— Μελιτζάνα Σαντορίνης

Η μελιτζάνα της Σαντορίνης, έχει λευκό στρογγυλό καρπό και τη γλυκιά γεύση.

— Μελιτζάνα Σύρου

Η μελιτζάνα της Σύρου είναι ,πρώιμη σε μωβ χρώμα .

Φυσικά δεν είναι και οι μόνες’

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ

Κάποιες άλλες, υβρίδια κυρίως, καλλιεργούνται τα τελευταία χρόνια, έχοντας δείξει καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και υψηλές αποδόσεις με αποτέλεσμα οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, με αυτές τις ποικιλίες, να αυξάνονται ,με σταθερή ταχύτητα.

Όπως οι ποικιλίες Sofia , Long purple, Ecavi, Black beaty , Listada de Gandia, Bonica, Clara, Delica , Rosa bianca, White beaty, Black magic κ.α.

ΤΟ VIDEO ME TA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ

Στο μικρό video, που ακολουθεί , δίνουμε ορισμένα από τα χαρακτηριστικά τους, όπως :
Σχήμα ,μέγεθος, ,χρώμα , γεύση καρπού, αντοχές σε ασθένειες του φυτού και του καρπού στις μεταφορές , περιοχές που μπορούν να καλλιεργηθούν ,πρωιμότητα παραγωγής και ότι νομίζουμε ότι θα σας φανεί χρήσιμο, για να τις επιλέξετε.

Δείτε το !!!Έχει διάρκεια 5 λεπτών και 40 δευτερολέπτων

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: