Η Μεγαλόχαρη να βάλει το χέρι Της – Προσεύχεται ο Αναστάσιος Καραλίγκας *

By on 17/08/2020

15 Αυγούστου 2020. Ένας διαφορετικός Δεκαπενταύγουστος. Παράξενος. Αλλιώτικος. Χωρίς ευλαβικές λιτανείες στην Παναγία μας. Με μάσκες, παντού. Γεμάτος απειλές και κινδύνους.

Ο δικτάτορας Ερντογάν απειλεί . Σαν χούλιγκαν κάνει επίδειξη δύναμης. Αυτή τη φορά στο Αιγαίο. Το Φεβρουάριο μετέφερε κατά χιλιάδες τους πρόσφυγες στον Έβρο, απειλώντας τα χερσαία σύνορα. Δεν του πέρασε.

Τώρα βγάζει το στόλο βόλτα, απειλώντας τα θαλάσσια σύνορά μας. Αυτά που αμφισβητούσε ο προηγούμενος πρωθυπουργός μας. Ούτε τώρα του περνάει. Αφού προηγουμένως, όμως, πρόσβαλε την Ορθοδοξία μας, μαγαρίζοντας την ‘‘Αγιά Σοφιά’’.

Ο κορωνοϊός απειλεί. Και σκοτώνει. Αλλά όχι μόνο. Ήδη έχει προκαλέσει οικονομικό όλεθρο. «Όσοι επιζήσουμε από τον ιό, θα πεθάνουμε απ` την πείνα». Αυτό ακούγεται τον τελευταίο καιρό. Κι όχι άδικα.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομική καθημερινότητά μας είναι εμφανείς. Ήδη εδώ και λίγες μέρες ανακοινώθηκε η ακύρωση της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η δημόσια υγεία πάνω απ` τη δημόσια οικονομία, φυσικά.

Οι σχετικές οικονομικές απώλειες για την πόλη της Θεσσαλονίκης υπολογίζονται σε 50 εκατομμύρια ευρώ. Την περσινή ΔΕΘ επισκέφθηκαν 263.737 άνθρωποι. Χώρια πόσοι εργάστηκαν γι` αυτήν, εκθέτες και λοιποί.

Για να μη μας πιάνει μελαγχολία, πρέπει να συγκρίνουμε τι γίνεται και σε άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις. Ήδη από τα τέλη Απριλίου η γερμανική κυβέρνηση ακύρωσε το φημισμένο Oktoberfest του ερχόμενου Οκτωβρίου.

Πρόκειται για ένα από τα πιο μεγάλα λαϊκά πανηγύρια στον κόσμο, αφού φιλοξενεί κάθε χρόνο πάνω από 9 εκατομμύρια επισκέπτες ! Η δε ενίσχυση της οικονομίας του Μονάχου εκτιμάται στα 1,2 δισ. ευρώ !

Και φυσικά να θυμηθούμε, ότι ήδη εδώ και καιρό έχει ανακοινωθεί η ματαίωση της μεγαλύτερης παγκόσμιας αθλητικής εκδήλωσης. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Ιαπωνίας μεταφέρθηκαν ήδη για το 2021.

Οι μόνοι που αισθάνονται μια οικονομική ασφάλεια στην Ελλάδα , είναι προφανώς οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι. Πρόσκαιρη όμως. Όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα, κανείς δεν μπορέι να αισθάνεται ασφαλής.

Ας προσευχηθούμε στην Μεγαλόχαρη, να βάλει το χέρι Της. Χρόνια Πολλά.

* Ο κ. Καραλίγκας είναι Δικηγόρος παρ` Αρείω Πάγω. Κατάγεται από την Κοζάνη, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: