Η λίμνη Κάραλλη ή Κάραλ(λ)ις της Πισιδίας

By on 16/06/2022

Σήμερα ονομάζεται  BAYCHESIR (Η 3η μεγαλύτερη λίμνη της Μ. Ασίας με τα 27 νησιά και τις 10 βραχονησίδες)

Σταύρου Π. Καπλάνογλου. Σπάρταλη εκ πατρός

Η λίμνη Κάραλλις ή Κάραλ(λ)η που σήμερα λέγεται από τους Τούρκους λίμνη του Μπάυχεσιρ (Baychehir ) στο Βορειανατολικό τμήμα της Πισιδία και το μεγαλύτερο τμήμα της σήμερα ανήκει διοικητικά στην επαρχία Ικονίου ,μικρότερο δε στην επαρχία της Σπάρτης , την δε Ρωμαϊκή και στην συνέχεια της Βυζαντινή εποχή ανήκε εξ ολοκλήρου στην Πισιδία . Είναι η μεγαλύτερη λίμνη στην περιοχή των λιμνών (Lake District ) της Μικράς Ασίας και η 3η μεγαλύτερη λίμνη στην σημερινή επικράτεια της Τουρκιάς μετά τις λίμνες Van & Tuz που όμως είναι λίμνες αλμυρού νερού
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ
Η λίμνη έχει μήκος 50χλμ ,πλάτος 26 χλμ και η επιφάνεια της καλύπτει 651 τετραγ χιλιομετρα`.
Το επιφανειακό υψόμετρο είναι 1121 μέτρα πάνω από την θάλασσα ,το μήκος της ακτής 120 χλμ ,
Οι συντεταγμένες 37°47′0″N, 31°33′0″E
Τα νερά του είναι γλυκά και το βάθος του είναι γύρω στα 8-9 μέτρα το πολύ. Το βαθύτερο σημείο αναφέρεται ως 12, 14, 15 μέτρα σε διάφορες πηγές. Οι δυτικές ακτές είναι βαθιές και απότομες, οι βόρειες ακτές βαθιές, οι νότιες και ανατολικές ακτές είναι ρηχές
ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ
Η λίμνη Beyşehir έχει τεκτονική προέλευση και βρίσκεται σε προσχωσιγενή ιζήματα όσον αφορά τον σχηματισμό της.
Η λίμνη Beyşehir σχηματίστηκε ως αποτέλεσμα της πλήρωσης μιας τεκτονικής προέλευσης με νερό. Γύρω από τη λίμνη Beyşehir, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη της Τουρκίας,
Ανάμεσα στο σημερινό Κάρααγατς και την λίμνη Βευχεσίρ και μέσα στα κτηματικά όρια της πόλης βρισκόταν οι δυο αρχαίες πόλεις Αναβάουρα και Νεάπολις που αναφέραμε στην προηγούμενη δημοσίευση.
Το μεγαλύτερο μέρος της λίμνης σήμερα βρίσκεται στο Ικόνιο και ένα μικρό τμήμα στην επαρχία της Σπάρτης Υπάρχουν όμως παλιοί χάρτες που ολόκληρη η λίμνη συμπεριλαμβανόταν στην περιοχή της Πισιδίας
ΛΕΚΑΝΗ ΑΠΟΡΡΟΗΣ
Οι λεκάνες απορροής είναι τοποθεσίες σε χαμηλές περιοχές στις οποίες το νερό από υψηλότερες περιοχές συγκεντρώνεται σε ένα ενιαίο υδάτινο σώμα. (Εν προκειμένω η λίμνη Κάραλλις).
Οι πηγές νερού που συλλέγονται μπορεί να ποικίλλουν από το νερό της βροχής έως το λιωμένο χιόνι. Οι λεκάνες απορροής μπορούν να αποστραγγίσουν το νερό τους σε άλλες χαμηλότερες λεκάνες απορροής ή σε ένα μόνο μέρος, συνήθως μια λίμνη, στην περίπτωση κλειστής λεκάνης απορροή.
Το νερό μπορεί να καταλήγει στη θάλασσα είτε μέσω ποταμών (επιφανειακών ή υπόγειων ),να εξατμίζεται ή απορροφάται από το έδαφος.
. Οι λεκάνες απορροής παρέχουν επίσης νερό σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων και ζώων, κάτι που είναι απαραίτητο για την επιβίωσή τους. Οι λεκάνες απορροής προσφέρουν ενδιαιτήματα τόσο σε φυτά όσο και σε ζώα. Ομοίως, τα γόνιμα εδάφη που εναποτίθενται κατά μήκος των λεκανών απορροής ποταμών και η σταθερή παροχή νερού τα καθιστούν βιώσιμη περιοχή για τη γεωργία.
Στην προσκείμενη περίπτωση η λεκάνη απορροής της λίμνης Καραλης είναι μεγάλο μέρος επιφανείας των επαρχιών Σπάρτης και Ικονίου
Οι λεκάνες απορροής έχουν ιστορικά παίξει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των πολιτικών ορίων μιας συγκεκριμένης περιοχής. Στο παρελθόν, κατά τη σύναψη συνθηκών, ήταν κοινή πρακτική να διαιρείται ένα κομμάτι γης ακολουθώντας περιοχές λεκάνης απορροής, όπως ποτάμια, που αποτελούσαν φυσικά όρια
ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ
Ένα άλλο χαρακτηριστικό της λίμνης είναι ότι υπάρχουν πολλά νησιά σε αυτήν. Υπάρχουν 10 βράχοι και 27 νησιά, αν και ο αριθμός τους ποικίλλει ανάλογα με το επίπεδο των νερών.
Νησιά στη λίμνη Beyşehir Νησιά της λίμνης Beysehir ◦
–Ανατολική πλευρά
▪ Νησί Akburun Ömer Λοχίας ▪ Νησιά Golkasi • Νησί Chechen Terkenli, Telkenli, Rumterkenli, Aşağıağıl, Hacı Osman, Gavur • Νησί Gölkaşı Kıstıfan, Στέφανος, Külbent, Gülbend • Νησίδα Rose • Νησίδα Κουμ • Νησίδα Μανάργα ▪ Höyük Island Hüyük ▪ Νήσος Ash Islet ▪ Snake Island Snake ◦
— Δυτική πλευρά
* Νησιά του χωριού Golyaka
• Νησίδα Ελάφι • Maiden’s Tower Islet Kizkalesi • Kum Islet Donkey, Second Donkey Island ▪ Kes Islands Kes Islands, In-Out Islands, Village Islands • Νησί Ιτσέρι • Νησί Cut
▪ Νησιά του χωριού Kurucaova
Νησί Hacı Akif Hacıâkif Island • Νησιά Çifteadalar Çifteadalar ◦ Νησί Χατιμπίν ▪ Νησίδα Keltaş ◦ Νησί Χελημίν • Νησί Karaada • Νησί Kızılada Orta Ada • Νησί Tekada ▪ Νήσος Mada Kazak, Uzun Island, Kumluca Island, Gedikli • Donkey Island First Donkey Island • Εκκλησία Kirse Islet, Islet ▪ Νησιά Üçadalar • Νησί Stallion • Νησί İğdeli
Τα κυριότερα από αυτά είναι :
1. ΝΗΣΙ ΜΑΝΤΑ ή MADA ADASI .η ΝΗΣΙ ΚΑΖΑΚΑ Νησί Μάντα Με έκταση 82200 στρεμμάτων και χωριό, το νησί Μάντα είναι το μεγαλύτερο από όλα τα νησιά της λίμνης Μπεϊσεχίρ. Το όνομα Mada προέρχεται από τον περσικό όρο για το θηλυκό ζώο. Το νησί είναι επίσης γνωστό ως νησί Kazak.
Υπάρχουν επίσης δύο εκκλησίες όπου εκκλησιαζόταν οι Ορθόδοξοι Καζάκοι.
Στο νησί έφτασε το 1141 μ.Χ, όταν ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Κομνηνός ο οποίος έχτισε τον οικισμό Ο αυτοκράτορας Κομνηνός, πέρασε από κει κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του με τον στρατό του στην Μικρά Ασία ενάντια στους Οθωμανούς
Κατοικειται : Πληθυσμός (2022) 180 άτομα
Έχει 800-900 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, τα υπόλοιπα είναι καλυμμένα με άρκευθους βελανιδιές, λεύκες και ιτιές. Αποτελείται από δύο λόφους. Το ύψος του λόφου στα νότια είναι 1345 μ.
Μέρος του οικισμού στο νησί ονομάστηκε Kumluca Mahallesi
Υπάρχει απόσταση περίπου 700 μέτρων μεταξύ του νησιού και της ξηράς. Η μεταφορά παρέχεται με βάρκες ή πλωτήρες που μπορούν να μεταφέρουν 15 τόνους.
2.ΝΗΣΟΣ ΧΑΤΣΙΑΚΙΦ HACIAKİF ADASI
Βρίσκεται στα νότια στη λίμνη Beyşehir.
Έχει ένα σπήλαιο μήκους 100 μέτρων, διάσημο για τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες του. Στους τοίχους του σπηλαιου υπάρχουν βραχογραφίες.
Το νησί είναι επίσης πλούσιο σε φύκια και είδη εντόμων. Στο νησί υπάρχουν ελάφια, πάπιες και φασιανοί Το Τουρκικο όνομα του το πήρε από τον Hacı Akif Efendi, ο οποίος καταγόταν από το Hoyran. Το νησί έχει ανακηρυχθεί Εθνικός Δρυμός.
3.İĞDELİ ADA İĞDELİ ADA
Είναι το πιο δημοφιλές νησί της λίμνης από πλευράς τουρισμού. Η ψηλότερη κορυφή του νησιού είναι 1282 μέτρα. οι παραλίες και οι όρμοι είναι καλυμμένοι με κόκκινη άμμο,
4. ΝΗΣΙ ΤΣΕΚΕΝ ÇEÇEN ADASI
Είναι επίσης γνωστό ως Terkenli, Aşağıağıl και νησί Gavur. Στο νησί υπάρχουν ερείπια ιστορικού κτιρίου, πλακόστρωτο λουτρό, αποθήκες, αγροικίες και σπήλαιο. Στο μουσείο στο Ικόνιο εκτίθενται πλακάκια μπάνιου.
5. ΝΗΣΙ AYGIR AYGIR ADASi
Αυτό το νησί,μοιάζει με το νησί iğdeli. i, το τοπίο, ο αέρας και η άμμος είναι πολύ όμορφα. Τα βουνά Anamas υψώνονται από τη δυτική ακτή. Στο νησί υπάρχουν ερείπια εκκλησιών.
6 .ΝΗΣΙ KIRSΕ – CHURCH ISLAND (Νησί της Εκκλησίας,
Υπάρχει ένα άλλο μικρό νησί 100στρεμματων , το << Νησί της Εκκλησίας, >> γνωστό και ως Kirse ή Church Island, κοντά στο νησί Ada.
Υπάρχουν ερείπια μιας εκκλησίας στο νησί, η οποία είναι γνωστή ως Νησί της Εκκλησίας επειδή υπάρχει μια εκκλησία σε αυτήν.
Το στενό toy Kirse χωρίζει το νησί από το νησί Mada. Αυτό είναι το βαθύτερο μέρος της λίμνης με 18 μέτρα.
7. GÖLKAŞI ADASI ΝΗΣΙ GÖLKAŞI:
Η απόστασή του από το Gölbaşı είναι περίπου 500 μέτρα υπάρχουν πολλά δέντρα στο νησί. Το υψηλότερο σημείο του είναι 1138 μέτρα.
8. KIZILADA ΚΙΖΙΛΑΔΑ
: Υπάρχουν ερείπια παλαιών κτιρίων και σπήλαιο Η έκταση του νησιού είναι γύρω στα 8150 στρέμματα .
9.ORTA ADA ΜΕΣΗ ΝΗΣΟΣ
: Σε απόσταση 200 μέτρων από τα νησιά İğdeli και Aygır, αυτό το νησί έχει έκταση 25000 στρέμματα Το στενό που σχηματίζει με τα άλλα δύο νησιά είναι πολύ όμορφο. Υψόμετρο πάνω από την θάλασσα του ψηλότερου σημείου του μησιου είναι 1146 μέτρα. Υπάρχει μεγάλη βλάστηση που σχηματίζεται κυρίως από άρκευθους, ενώ στο νησί υπάρχουν και παλαιά κτίσματα.
10 MINDIRAS ADASI ΝΗΣΟΣ ΜΙΝΔΗΡΑΣ
Είναι ένα νησί με ιδιαιτερο ενδιαφέρον λόγω της ύπαρξης σπήλαιο και αρχαίων ερειπιων.
11 ΚIZILADA Β’
Είναι γνωστή και ως δεύτερη Kızılada. Το νησί κοντά στην Kurucuova καλλιεργείται από τους κατοίκους της πόλης. Το υψηλότερο σημείο του είναι 1142 μέτρα και η έκτασή του είναι γύρω στα 1100 στρέμματα .
Η ΠΑΝΙΔΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ
– ΨΑΡΙΑ
Η λίμνη Κάραλλη (Beyşehir, )η μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού στην Ανατολία, και η λεκάνη συλλογής νερού της λίμνης φιλοξενούν 12 είδη με προτεραιότητα προστασίας σύμφωνα με τα κριτήρια της Κόκκινης Λίστας της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN). Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης, 7 από αυτά τα είδη είναι υπό εξαφάνιση (EN), 2 είναι ευαίσθητα (VU), 2 είναι σχεδόν απειλούμενα (NT) και 1 δεν είναι διαθέσιμο (DD). Από την άλλη, το ψάρι χήνας ( Alburnus akili ), που ζούσε μόνο στη λίμνη Beyşehir του Ικονίου στον κόσμο, έχει εξαφανιστεί εντελώς, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Το Beyşehir ζοφερό, γνωστό στα τουρκικά ως gökçe balığı, ήταν ένα είδος ψαριού γλυκού νερού στην οικογένεια Cyprinidae, που τώρα θεωρείται ότι έχει εξαφανιστεί.
Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι η μοίρα των άλλων 12 ειδών στη λίμνη
Οι έρευνες διεξήχθησαν μεταξύ 2005-2019 για την αξιολόγηση ενδημικών ειδών ψαριών στη λίμνη Κάραλλη (Beyşehir )που έχουν ιδιαίτερη σημασία από την άποψη του ενδημισμού.
* Capoeta mauricii,
Το Capoeta mauricii , επίσης γνωστό ως ξύστρα με το μακροβούτι , είναι ένα κυπρίνιο ψάρι που ενδημεί στην αποχέτευση της λίμνης Beyşehir στην Τουρκία .
*Chondrostoma beysehirense,
Το Beysehir nase ( Chondrostoma beysehirense ) είναι ένα είδος ψαριού με πτερύγια ακτίνων της οικογένειας Cyprinidae . Βρίσκεται μόνο στην Τουρκία και περιορίζεται σε τρία ρέματα που ρέουν στη λίμνη Beysehir , όπου εμφανίζεται επίσης, στην κεντρική Ανατολία .
* Garra kemali,
Το Garra kemali είναι ένα είδος κυπρίνιου ψαριού, που απαντάται μόνο στην Τουρκία , σε βάλτους και λίμνες γλυκού νερού . Απειλείται από απώλεια οικοτόπων . [2]
* Gobio microlepidotus,
Το μπεϊσεχίρ ( Gobio microlepidotus ) είναι ένα είδος mikroy γκομενάκι , ένα μικρό γλυκό νερό της οικογένειας Cyprinidae . Είναι ενδημικό της λίμνης Beyşehir στην Τουρκία.
* Pseudophoxinus anatolicus,
Ο Pseudophoxinus anatolicus , γνωστός και ως γιγάντιο ελαιόψαρο ή μιννόου της Ανατολίας , είναι ένα είδος ψαριού του γλυκού νερού της οικογένειας Cyprinidae . [2] Βρίσκεται μόνο στην Κεντρική Ανατολία της Τουρκίας , σε λίγες τοποθεσίες. Αυτές περιλαμβάνουν τη λίμνη Akgöl, τη λίμνη Saz με παραπόταμους και τα έλη Eregli. Βρέθηκε επίσης στη λίμνη Beysehir , αλλά εκριζώθηκε εκεί.
* Pseudophoxinus battalgilae,
Pseudophoxinus battalgilae , επίσης γνωστός ως μινόουρα Beysehir ή Minnow της λίμνης Tuz , είναι ένα είδος ψαριού με πτερύγια ακτίνων της οικογένειας Cyprinidae . Βρίσκεται στη λίμνη Beyşehir και στη λίμνη Tuz στην Κεντρική Ανατολία της Τουρκίας . [2]Ο φυσικός του βιότοπος είναι λίμνες γλυκού νερού . [2]
* Pseudophoxinus hittitorum,
Το Pseudophoxinus είναι ένα γένος ψαριών τηςοικογένειας Cyprinidae που βρίσκεται στη Δυτική Ασία .
* Squalius anatolicus,
Το Squalius anatolicus είναι ένα είδος ψαριού με πτερύγια ακτίνων της οικογένειας Cyprinidae . Βρίσκεται μόνο στην Τουρκία . Ο φυσικός του βιότοπος είναι λίμνες γλυκού νερού .
* Cobitis battalgilae,
Actinopteri (ψάρια με πτερύγια ακτίνων) > Cypriniformes (Carps) > Cobitidae (Longfin loaches)
Ετυμολογία: Cobitis: Ελληνικά, kobitis, -idos = είδος σαρδέλας· σχετίζεται επίσης με τη φωνή ελληνικά, kobios, λατινικά gobius = gudgeon (Κωδ. 45335 ) .
* Aphanius cf. iconii,
Ψαρι της οικογενείας Cyprinodontidae oik. Σε αντίθεση με άλλα μέλη της οικογένειας που προέρχονται από την Αμερική , τα είδη Aphanius είναι εγγενή στη βόρεια Αφρική, τη νοτιοδυτική Ασία (ανατολικά ως την Ινδία) και τη νότια Ευρώπη. Αρκετά είδη του γένους έχουν πολύ μικρές κατανομές και απειλούνται σοβαρά.
Απολιθώματα του Aphanius βρίσκονται σε στρώματα του Πλειστόκαινου της Ιταλίας (ηλικιακό εύρος: από 11.608 έως 5.332 εκατομμύρια χρόνια πριν
*Oxynoemacheilus atili,
Το Oxynoemacheilus atili , η λίμνη Beyşehir loach , είναι ένα είδος πέτρινης λιμνοθάλασσας από το γένος Oxynoemacheilus . Είναι ενδημικό της Τουρκίας και βρίσκεται μόνο στη λεκάνη απορροής της λίμνης Beyşehir στην Κεντρική Ανατολία, όπου εμφανίζεται σε όλα τα ρέματα και στην απορροή Manavgat στη λεκάνη της Μεσογείου.
Alburnus akili
Έχουμε ήδη προαναφερθεί σε αυτό το είδος ,εκτοπίσθηκε μετά την εισαγωγή του Sander lucioperca (zander ή pikeperch) στη λίμνη το 1955 και την εισαγωγή του A. escherichii . Η υπεραλίευση φαίνεται επίσης ότι συνέβαλε στην εξαφάνιση. Το ψάρι εθεάθη για τελευταία φορά το 1998 και τώρα καταγράφεται ως εξαφανισμένο από την IUCN .
-ΠΟΥΛΙΑ
Πολλά αποδημητικά υδρόβια πτηνά έρχονται στη λίμνη Beyşehir για να κυνηγήσουν, να γεννήσουν (αναπαραγωγή) στα νησιά των καλαμιών και μερικά για το χειμώνα.
• Μικρός κορμοράνος ( Phalacrocorax pygmeus ),
Ο πυγμαίος κορμοράνος ( Microcarbo pygmaeus ) είναι μέλος της οικογένειας των θαλάσσιων πτηνών Phalacrocoracidae ( κορμοράνος ) . Αναπαράγεται στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη νοτιοδυτική Ασία . Είναι εν μέρει μεταναστευτικό , με βόρειους πληθυσμούς να διαχειμάζουν νοτιότερα, κυρίως εντός της περιοχής αναπαραγωγής του. Είναι ένας σπάνιος μετανάστης στη δυτική Ευρώπη .
* Platalea leucorodia – Χουλιαρομύτα
Η χουλιαρομύτα είναι είδος Πελαργόμορφου πτηνού της οικογένειας των Θρησκειορνιθιδών (Threskiornithidae) που απαντάται και στον ελλάδικό χώρο. Η επιστημονική του ονομασία είναι Platalea leucorodia και περιλαμβάνει 3 υποείδη.
Στην Ελλάδα απαντά το υποείδος Platalea leucorodia leucorodia.
• Πελεκάνος Δαλματίας ( Pelecanus crispus ),
Ο πελεκάνος της Δαλματίας ( Pelecanus crispus ) είναι το μεγαλύτερο μέλος της οικογένειας των πελεκάνων , και ίσως το μεγαλύτερο πουλί του γλυκού νερού στον κόσμο , αν και συναγωνίζεται σε βάρος και μήκος οι μεγαλύτεροι κύκνοι . Είναι κομψά πουλιά που πετούν στα ύψη , με άνοιγμα φτερών που συναγωνίζεται αυτό των μεγάλων άλμπατρος και τα κοπάδια τους πετούν σε χαριτωμένο συγχρονισμό
• Ερωδιοί ( Ardeidae ),
Οι ερωδιοί είναι μακρυπόδαρα, μακρυλαιμικά, γλυκού νερού και παράκτια πτηνά της οικογένειας Ardeidae , με 64 αναγνωρισμένα είδη , μερικά από τα οποία αναφέρονται ως τσικνιάδες ή πικραμένοι και όχι ως ερωδιοί
• Botaurus stellaris )Ερωδιός
* Το ευρασιατικό πικρό ή μεγάλο πικρό ( Botaurus stellaris ) είναι ένα βαποράκι στην υποοικογένεια των πικραμένων ( Botaurinae ) της οικογένειας των ερωδιών Ardeidae
• Παρδαλός ερωδιός ( Ardeola ralloides ),
Ο ερωδιός squacco ( Ardeola ralloides ) είναι ένας μικρός ερωδιός , 44–47 ν το σώμα είναι 20–23 cm με 80–92 cm άνοιγμα φτερών. Είναι προέλευσης του Παλαιού Κόσμου, αναπαράγεται στη Νότια Ευρώπη και την Ευρύτερη Μέση Ανατολή .
* Ardea purpurea -Πορφυροτσικνιάς
Ο πορφυροτσικνιάς είναι κοσμοπολίτικο υδρόβιο σαρκοφάγο πτηνό που ανήκει στην οικογένεια των Ερωδιίδων
*Aythya nyroca -Βαλτόπαπια
Η σιδηρούχα πάπια, επίσης η σαρκοφάγα, η κοινή λευκή-λευκή ή λευκή ματιά είναι μια μεσαίου μεγέθους πάπια κατάδυσης από την Eurosiberia.
* Sterna nilotica , Γελογλάρονο
Μετάφραση από αγγλικά-
Το στέρνο με γλάρος, πρώην Sterna nilotica, είναι στέρνα στην οικογένεια Laridae. Το όνομα του γένους προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό gelao, “to laugh”, και khelidon, “swallow”. Το συγκεκριμένο niloticus προέρχεται από τα λατινικά και τα μέσα του Νείλου.
* Charadrius leschenaultii- Ερημοσφυριχτής
Ο Ερημοσφυριχτής είναι ένα μεσαίου μεγέθους παρυδάτιο πουλί της οικογένειας των Χαραδριίδων. Φωλιάζει σε στεππικές και ημιστεππικές εκτάσεις, από τα υψίπεδα της ανατολικής Τουρκίας μέχρι την κεντρική Ασία. Φτιάχνει την φωλιά του πάνω στο έδαφος
• Anser albifrons ,Ασπρομετωπόχηνα
Η μεγαλύτερη λευκή μετώπη χήνα είναι ένα είδος χήνας που σχετίζεται με τη μικρότερη λιγότερο λευκόμετωπη χήνα. Ονομάστηκε για το μπάλωμα των λευκών φτερών που συνορεύουν με τη βάση του λογαριασμού του, στην πραγματικότητα το albifrons προέρχεται από το λατινικό albus “λευκό” και frons “μέτωπο
*Anser erythropus – Νανόχηνα
Η μικρότερη χήνα με λευκό μέτωπο είναι μια χήνα που σχετίζεται στενά με τη μεγαλύτερη χήνα με λευκό μέτωπο. Αναπαράγεται στο βορειότερο παλεαρκικό, αλλά είναι σπάνιο στην Ευρώπη. Υπάρχει ένα πρόγραμμα επανεισαγωγής στη Fennoscandia.
* Fulica atra – Φαλαρίδα,
γνωστή και με άλλα ονόματα στην Ελλάδα όπως: αγριοπουλάδα, καρακούσι, λούφα, μαυρόκοτα, μαυροκοτί, μαυρόπουλο, μπάλιζα, μπάλιτζα, φαλαρίδα, φόλεγα, είναι πτηνό μέλος της οικογένειας την Ραλλιδών
• Oxyura leucocephala – Κεφαλούδι
Η λευκή πάπια είναι μια μικρή πάπια κατάδυσης μήκους 45 cm περίπου. Το αρσενικό έχει ένα λευκό κεφάλι με μαύρο στέμμα, ένα μπλε χαρτόνι και ένα κοκκινωπό γκρι φτέρωμα. Το θηλυκό έχει σκούρο νόμισμα και μάλλον πιο θαμπή απόχρωση. Ο βιότοπός του είναι λίμνες με ανοιχτό νερό και πυκνή βλάστηση στο περιθώριο
* Himantopus himantopus -Καλαμοκανάς
Ο Καλαμοκανάς είναι παρυδάτιο καλοβατικό πτηνό της οικογενείας των Ανωραμφιδών, που απαντά και στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι Himantopus himantopus και περιλαμβάνει 5 υποείδη. Στην Ελλάδα απαντά το υποείδος H. h
• Plegadis falcinellus – Χαλκόκοτα
Η Χαλκόκοτα ανήκει στην οικογένεια των Θρησκειορνιθιδών και θεωρείται προστατευόμενο είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση. Είναι μεταναστευτικό είδος που ξεχειμωνιάζει νότια της Σαχάρας και επιστρέφει στην Ευρώπη στα μέσα του Απρίλη. Σχηματίζει μικρές αποικίες φωλιάζοντας σε πυκνούς καλαμιώνες ή συστάδες δέντρων.
* Charadrius hiaticula -Αμμοσφυριχτής
Το κοινό δακτυλιοειδές βροχοπούλι ή δακτυλιοειδές βροχοπούλι είναι ένα μικρό βροχοπούλι που αναπαράγεται στην Αρκτική Ευρασία. Το όνομα του γένους Charadrius είναι αργά
ΧΛΩΡΙΔΑ
Η βλάστηση αυτής της περιοχής, η οποία βρίσκεται υπό την επίδραση του άνυδρου ανώτερου πολύ ψυχρού μεσογειακού κλίματος
Η λίμνη Beyşehir είναι τεκτονικής προέλευσης ως προς τον σχηματισμό της και σχηματίστηκε σε προσχώσεις.
ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Σύμφωνα με το βάθος του νερού και τα χλωριδικά του χαρακτηριστικά» οι συσχετίσεις
υδρόφων φυτών που περιγράφονται σε αυτήν την περιοχή είναι οι εξής:
– Nympheo- Nupharetum lutea- Myriophyllo verticillati-Nupharetum
Nuphar lutea – Nymphaea alba – Nymphaea candida – Typha angustifolia Typha latifoliaFotameto-i- Hyriophylletum verticillati
– Myriophylletum verticillati Gaudet ex Šumberová στο Chytrý 2011
Αυτή η βλάστηση κυριαρχείται από το Myriophyllum verticillatum , ένα βυθισμένο είδος, εμφανίζεται σε μεσοτροφικά έως φυσικά ευτροφικά, καθαρά νερά, π.χ. σε κανάλια και φακοειδή τμήματα ρεμάτων.
– Myriophylletum spicatum
Σε αντίθεση με τις συστάδες του M. spicatum , εμφανίζεται σε ενδιαιτήματα σε προχωρημένο στάδιο εδαφοποίησης, ενώ απουσιάζεισε πρόσφατα εγκατεστημένα και σπάνια σε ανθρωπογενή υδάτινα σώματα. Είναι ένας ασυνήθιστος τύπος βλάστησης
— Phragmitetum australi
Το Phragmites australis, γνωστό ως το κοινό καλάμι, είναι ένα ευρέως κατανεμημένο υγρότοπο που μεγαλώνει σχεδόν 6 μέτρα.
–Typhetum angustifolia – Καλάμια
Το Typha angustifolia L. είναι ένα πολυετές ποώδες φυτό του γένους Typha. Αυτό το cattail είναι ένα είδος «υποχρεωτικού υγρότοπου» που βρίσκεται συνήθως στο βόρειο ημισφαίριο σε υφάλμυρες περιοχές
ΦΥΤΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ
Στα νησιά και τις ακτές της λίμνης έχουν επίσης περιγραφεί οι φυτικές ομάδες στις οποίες κυριαρχούν τα μεσογειακά αρβάρια στοιχεία και η χλωριδική σύνθεση των οποίων είναι πλούσια σε στεπικά είδη. Αυτές οι ομάδες είναι
οι εξής:
– Αρκεύθιος ή Junlperus excelsa
Το Juniperus excelsa, που συνήθως αποκαλείται ελληνικός άρκευθος, είναι ένας αρκεύθιος που βρίσκεται σε όλη την ανατολική Μεσόγειο, από τη βορειοανατολική Ελλάδα και τη νότια Βουλγαρία σε όλη την Τουρκία έως τη Συρία και τον Λίβανο, την Ιορδανία και τα βουνά του Καυκάσου.
– Το πουρνάρι ή πρίνος ή Quercus coccifera
Το πουρνάρι ή πρίνος ή περνιά, είναι ένα είδος αείφυλλης σκληρόφυλλης δρυός με ευρεία εξάπλωση γύρω από τη Μεσόγειο. Οφείλει την ονομασία του στους κόκκους ερυθρού χρώματος που σχηματίζουν οι προνύμφες του κοκκοειδούς ημίπτερου εντόμου Kermes vermilio μέσα στα φύλλα, όπου φωλιάζουν και νυμφώνονται
– Αυστριακή βελανιδιά ήΤσέρο ή Quercus cerris
Το Quercus cerris, η βελανιδιά της Τουρκίας ή η αυστριακή βελανιδιά, είναι μια βελανιδιά που προέρχεται από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μικρά Ασία. Είναι το είδος των ειδών της αίρεσης -Χνοώδης βελανιδιά (Quercus pubescens)
Το Quercus pubescens, η δρυς ή η εφηβική βελανιδιά, είναι ένα είδος λευκής βελανιδιάς που προέρχεται από τη νότια Ευρώπη και τη νοτιοδυτική Ασία, από τη βόρεια Ισπανία ανατολικά έως την Κριμαία και τον Καύκασο. Βρίσκεται επίσης στη Γαλλία και σε τμήματα της Κεντρικής Ευρώπης
Σύμφωνα με το βάθος του νερού και τα χλωριδικά χαρακτηριστικά, οι υδροφυτικές φυτικές μονάδες που ορίζονται στην περιοχή είναι οι εξής:
Nympheo-Nupharetum lutea
Fotameto-i- Hyriophyl letum
verticillati Potameto
Gerataphylletum demersii
Phragmitetum australi
Typhetetum angubitum ανάπτυξη από υδάτινο μέσο έως ξηρά.
Στα νησιά και τις ακτές της λίμνης έχουν επίσης περιγραφεί οι φυτικές ομάδες στις οποίες κυριαρχούν τα μεσογειακά αρβάρια στοιχεία και η χλωριδική σύνθεση των οποίων είναι πλούσια σε στεπικά είδη.
Αυτές οι ομάδες είναι οι εξής:
Junlperus excelsa-
Quercus coccifera ομάδα φυτών
Quercus cerris-
Quercus puhescens ομάδα φυτών
Nympheo- Nupharetum lutea
Potameto- Myriophylletum verticillati
Potameto- Ceratophylletum demersii
Phragmitetum austral i.
Typhetum angustifoliae
Schoenoplectetufc lacustrii
Υ.Γ.
Τα ονόματα των των φυτών ,των ψαρίων ,και των πουλίων γράφονται οποσδήποτε με την διεθνώς ανεγνωρισμενή επιστημονική ονομασία .

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: