Η ιστορία των Καρσλίδων1878 -1923 ( VIDEO) (Ελλήνων κατοίκων του Καρς έως το 1919 )

By on 28/11/2018

Σταύρου Π. Καπλάνογλου

Προγονικές Εστίες

 

Η Επαρχία Καρς ανήκει σήμερα στην Τουρκία και βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας στα σύνορα με την Αρμενία Η πρωτεύουσα της επαρχίας είναι η πόλη του Καρς που στο τέλος της πρώτης χιλιετίας π.χ. ήταν και πρωτεύουσα του βασιλείου της Αρμενιάς.

Ως αποτέλεσμα του Ρωσοτουρκικού πολέμου του 1877-1878, η επαρχία του Καρς ενσωματώθηκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία μέχρι το 1918
Μετά την εγκατάλειψη των Μουσουλμάνων κατοίκων της την περίοδο 1878-1918 ο εποικισμός του Καρς από τις ρωσικές αρχές δημιούργησε ένα πολύ ετερογενές των Χριστιανικών πληθυσμών, συμπεριλαμβανομένων Αρμενίων, Καυκάσιων εθνών, Ελλήνων, Ρώσων , Γεωργιανών.

Ανάμεσα στους Έλληνες που έφθασαν κει το 1878 ήταν και πάρα πολλοί κάτοικοι της Αργυρούπολης (Gumushane ) του Πόντου, που λόγω εξαντλήσεως των κοιτασμάτων αργύρου η άλλον μεταλλευμάτων είχαν μείνει χωρίς δουλειά.

Οι Αργυροπολίτες είδαν σαν ευκαιρια την μετάβαση τους σε αυτή την περιοχή μια και όντας υπό την διοίκηση των ομόδοξων Ρώσων το Καρς τους εξασφαλίζει θρησκευτική ελευθεριά και συγχρόνως τους επέτρεπε να καλλιεργήσουν τα εγκαταλειμμένα χωράφια των Μουσουλμάνων ή να γίνουν κτηνοτρόφοι εκτρέφοντας μικρά και μεγαλα ζώα.

Έμειναν μόνο 40 χρόνια στο Καρς και μια συμφωνία ανάμεσα στους Τούρκους και τους Ρώσους επανέφερε την κατοχή των πρώτων στην περιοχή εξαναγκάζοντας τους Έλληνες και άλλους να το εγκαταλείψουν και να κατευθυνθούν στο Βατούμ.

Όλη την ιστορία και την ταλαιπωρία των Καρσλίδων (όπως συνήθιζαν να λέγονται οι κάτοικοι του )την συμπυκνώσαμε σε ένα video 11 περίπου λεπτών με εικόνες και μικρούς σχολιασμούς και σας την παρουσιάζουμε.

Δείτε το

 

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: