Η γιορτή της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννας της Οσσαίας, της εν Θεσσαλονίκη, στο Βελβεντό της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης

By on 03/03/2022

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Γιορτάστηκε (28-2-2022) και στο Βελβεντό, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, η μνήμη της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννας της Οσσαίας (Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά) που μαρτύρησε στη Θεσσαλονίκη (στις φυλακές του Επταπυργίου) στις 28 Φεβρ. του 1751 μ.Χ. για την πίστη της στο Χριστό και την Εκκλησία Του.  

Το ιστορικό της σχέσης: Το Νοέμβριο του 2012 επισκεφτήκαμε, με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτη μας, του Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, την Όσσα του Λαγκαδά, για να ασπαστούμε το προσφάτως ανευρεθέν ιερό λείψανο της Αγίας Κυράννας. Η επίσκεψη επαναλήφτηκε τρεις φορές. 150 περίπου πιστοί από το Βελβεντό, την Αιανή και το Πλατανόρρευμα είχαν την ευκαιρία να ασπαστούν το ιερό λείψανο της Αγίας Κυράννας και να ακούσουν από τους εκεί πατέρες (αρχιμ. Ιωάννη και πρωτοπ. Θωμά) όλο το ιστορικό της ανεύρεσης του λειψάνου της Αγίας στις 12-9-2011, δηλαδή μετά από 260 χρόνια. Οι επισκέψεις αυτές προκάλεσαν τη γλυκιά σχέση, που (και) από αυτήν ελκύουμε στον (οικογενειακό και κοινωνικό μας) βίο τη Χάρη του Θεού. Την τοιχογραφία της Αγίας Κυράννας ιστορήσαμε στον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω στο Βελβεντό, έργο διά χειρός Δ. Βάσσου, δέηση Γρηγορίου και Δέσποινας και της οικογενείας αυτών εξ Αθηνών.  

Η γιορτή της περιέλαβε τα παρακάτω:

α. Θεία Λειτουργία στον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω στο Βελβεντό. (π. Κ.Ι.Κ.). 

 

γ. Ανάγνωση επιλεγμένων κομματιών από το Συναξάρι της Αγίας, ποίημα Γερασίμου Μοναχού Μικραγιαννανίτου. (Γιώργος Στεργιόπουλος). 

 

γ. Ομιλία για την ανεύρεση του ι. λειψάνου της Αγίας βασισμένη στο βιβλίο ‘’Το χρονικόν της ευρέσεως των ιερών λειψάνων της Αγίας Κυράννης’’ (Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννου, Λαγκαδάς – Θεσσαλονίκη 2011) από τον π. Κ. 

δ. Απόδοση ψαλτική Ύμνων από την ‘’Ασματική Ακολουθία και Παρακλητικό Κανόνα της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Κυράννης’’. (Εποιήθη εν Αγίω Όρει υπό Γερασίμου Μοναχού Μικραγιαννανίτου, Υμνογράφου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Εγκρίσει της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εν Θεσσαλονίκη 1967).

 

Ύμνοι που ψάλθηκαν: 1. ‘’Αγνεία εκλάμπουσα..’’ (Κάθισμα μετά την γ’ Ωδή. Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε). 2. ‘’Θείω έρωτι’’ (Κάθισμα μετά το Θεός Κύριος. Ήχος γ’. Θείας Πίστεως). 3. ‘’Σήμερον η καλλιπάρθενος Κυράννα’’ (Δοξαστικό Όρθρου. Ήχος β’.). 4. ‘’Χαίροις ο της Όσσης θείος βλαστός, και θερμή προστάτις, και μεσίτις προς τον Θεόν. Χαίροις καλλιμάρτυς, Κυράννα Αθληφόρε, Χριστού άφθορε νύμφη, Μαρτύρων σύσκηνε’’ (Μεγαλυνάριον. Ήχος πλ.δ’.). Έψαλαν οι ψάλτες Γιάννης Τζινίκος και Γιώργος Σεραφείμ – μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής ‘’Διονύσιος Ψαριανός’’ της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης. 

Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΑΣ ΕΤΙ ΚΑΙ ΕΤΙ: 

Η προσευχή μας αμείωτη και έντονη ‘’υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου’’. Το ψάλαμε και στον Εσπερινό: ‘’Πρεσβείαις των σεπτών και θείων Αποστόλων σου, φιλάνθρωπε Οικτίρμων, και μόνε ελεήμον, την ειρήνην παράσχου τω λαώ σου..’’ (Προσόμοιο. Τετάρτη Εσπέρας. Ήχος Γ’. Οκτώηχος). 

 

Μέσα στους θείους Αποστόλους και οι δύο αυτάδελφοι από τη Θεσσαλονίκη άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, φωτιστές των Σλάβων, που με τις πρεσβείες τους,  ο Θεός να βάλει το χέρι Του παντού στον κόσμο, σε εμάς και στα δικά μας και στους φλεγόμενους ομόδοξους από ομόδοξους (τι αλλοφροσύνη, πόνος και πόση συνοχή καρδίας) του βορρά. 

 

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

2-3-2022

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: