Η απάντησή του Μιχάλη Ραμπίδη στην τοποθέτηση και τις προτάσεις Χατζηδάκη στην Πτολεμαΐδα

By on 17/02/2020

ΜΕ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ & ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΜΕ ΕΣΠΑ-ΣΔΙΤ & 12 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Η ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ

Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης                                              

Το πακέτο-πρόταση δώδεκα μέτρων για την απολιγνιτοποίηση του ΥΠ.ΕΝ. κ Χατζηδάκη στους βαριά  μνημονιοχτυπημένους Δυτικομακεδόνες, θύμισε την ανατριχιαστική ΤΡΟΙΚΑ (Τόμσεν – Ντέλια Βελκουλέσκου κ.λπ.) που με την τεχνογνωσία του ΔΝΤ και την αμέριστη «αλληλεγγύη» των θεσμών της ΕΕ «αποφτωχοποίησαν» την Ελλάδα, άρπαξαν ότι πολύτιμο, ξενίτευσαν και υποδούλωσαν τους Έλληνες.

Τι μας είπε ο κ Χατζηδάκης το Σάββατο 8/2/20 στην λιγνιτομάνα-ηλεκτρογένα για 70 χρόνια Πτολεμαΐδα, κάτι αντίστοιχο με αυτά που μας είπε και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου το 2010 μέσα από τη βαρκούλα με φόντο το περήφανο Καστελόριζο. Ο ΓΑΠ έσπρωξε το καράβι στα βράχια, ο κ Χατζηδάκης τα εκσκαπτικά μηχανήματα λιγνίτη στο κενό, καμιά διαφορά! 

Θα ήταν μέγιστο λάθος αν οποιαδήποτε σκέψη, συζήτηση ή πρόταση για την απολιγνιτοποίηση, δεν λάμβανε υπ’ όψη την κάθετη μείωση παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Η/Ε) τελευταία από λιγνίτη (σκόπιμα ή όχι) και το γνωστό σε όλους τέλος αποθεμάτων λιγνίτη της περιοχής σε κάποια χρόνια και επομένως το σενάριο της επόμενης ημέρας για την περιοχή, έπρεπε ομαλά να υλοποιείται από χθες.

Οικονομικοί οι λόγοι της αποστροφής στην καύση του ντόπιου λιγνίτη για παραγωγή Η/Ε, επειδή τα δικαιώματα εκπομπής CO2 επιβαρύνουν με εκ ΕΥΡΩ τον λιγνίτη. Όμως των φρονίμων τα παιδιά κ Χατζηδάκη ….. Το 2014 ο σύντροφός σας στο Υπουργείο Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης αλλά και εσείς ως Υπ. Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας συμφωνήσατε για δωρεάν παροχή δικαιωμάτων εκπομπής CO2 για Βουλγαρία, Ρουμανία, Σκόπια κ.λπ. χωρίς να ζητήσετε κάτι αντίστοιχο και για το εθνικό μας καύσιμο. Γιατί ;;;;;; Πως να βρουν αγοραστές οι λιγνιτικές μονάδες αφού εσείς φροντίσατε έγκαιρα ….. 

Περιβαλλοντικοί οι λόγοι κατάργησης του λιγνίτη, γιατί πράγματι εμείς ως Ελλάδα συμμετέχουμε στην παγκόσμια επιβάρυνση κατά 0,02%. Με τρεις μονάδες αντιρρυπαντικές-νέας τεχνολογίας (ΑΗΣ Μελίτης-ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5 – ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου 5) πόσο φορτίο περιβαλλοντικής επιβάρυνσης προσθέτουμε ;;;;;

Ποιος είναι ο σχεδιασμός και οι κυβερνητικές προθέσεις; Απόσυρση 3900 MW λιγνιτικών μονάδων και αντικατάστασή τους με 4500 MW (5 Μονάδες ούτε μια στην περιοχή μας!) Φυσικού Αερίου (Φ.Α.). Δηλαδή πλήρης εξάρτηση από το εισαγόμενο Φ.Α. χωρίς ανταγωνισμό και το κυριότερο η Η/Ε δεν θα αποτελεί κανένα μοχλό οικονομικής ανάπτυξης. Με κυρίαρχο το Φ.Α. που ακολουθεί διεθνώς τις τιμές πετρελαίου και όταν έρθει η ώρα να ακριβύνει, ποια θα είναι η τιμή της παραγόμενης ενέργειας και που θα την μετακυλήσετε;;;;;

Εξηγήστε μας κ Κωστή Χατζηδάκη πως διασφαλίζετε την επάρκεια & ευστάθεια του συστήματος ως το 2030; Ανακαλύψατε την τεχνολογία αποθήκευσης GWT Η/Ε; Αντλούμε δικό μας Φ.Α.; Θα μπορούμε να εισάγουμε Η/Ε από τους γείτονες όταν κι αυτοί θα έχουν το ίδιο πρόβλημα; Ή μήπως με πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα απαγορεύσετε τη χρήση Η/Ε τις νυχτερινές ώρες; Μήπως εσείς προκαλείτε την προσφυγή στη δικαιοσύνη των αρμόδιων φορέων αλλά και πολιτών; 

Προτού κάνετε τις προτάσεις κύριε Υπουργέ, μήπως θα έπρεπε να γνωρίζετε (όπως συνηθίζεται)  τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, ή κάποια από αυτά; Ένα από τα βασικά (ενεργειακά) συγκριτικά πλεονεκτήματα είναι η έτοιμη γραμμή μεταφοράς Υψηλής Τάσης προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, που βρίσκεται σε λειτουργία! Και φυσικά θα έπρεπε να είστε γνώστης και των οξύτατων προβλημάτων μας, στα οποία την μονόπλευρη ανάπτυξη της περιοχής ακολούθησαν τα μνημονιακά οξύτατα πλήγματα, με μειώσεις μισθών και συντάξεων 50% και τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ελλάδα.

Μας προτείνατε:

 -Την εγκατάσταση μεγάλων Φωτοβολταικών (Φ/Β) καλή ιδέα-μας τα πρότεινε το 2010 και ο ΓΑΠ τι σύμπτωση! Μπορείτε να μας πείτε και τις θέσεις εργασίας που θα δώσουν στους ανέργους σημερινούς & αυριανούς της περιοχής; Φωτοβολταικά για τους κατοίκους της περιοχής θα μπορούσαν να σημαίνουν νέες άδειες Φ/Β στέγης, με ευνοϊκούς όρους και κίνητρα, αυτό σημαίνει άμεση ενίσχυση εισοδήματος.

 -Αναγκαίο ίσως και όχι καλύτερο μέτρο από την συνεχή εργασία η εθελουσία έξοδος των εργαζόμενων της ΔΕΗ που μειώνει κι άλλο τις θέσεις στην περιοχή!

 -Η αποκατάσταση ορυχείων είναι μόνο δυο λέξεις που όμως ο απαιτούμενος σχεδιασμός κρύβει ένα τεράστιο έργο, που τώρα πλέον πρέπει να προχωρήσει με παράλληλα αναπτυξιακά έργα (εκτός από τα Φ/Β).

 -Τηλεθέρμανση με άλλους τρόπους, με ποια τιμή της θερμικής ενέργειας, μήπως θα ξαναγυρίσουμε σε τιμές πετρελαίου θέρμανσης; 

 -Στον χωροταξικός σας σχεδιασμό θα περιλαμβάνεται και οριοθέτηση-αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων της ΔΕΗ; Γιατί δεν ήρθε μαζί σας και η Υπ. Παιδείας κ Ν. Κεραμέως να μας διαβεβαιώσει από πρώτο χέρι ότι όχι μόνο δεν θα ανασταλεί η λειτουργία των Πανεπιστημιακών Τμημάτων, αλλά θα εξασφαλιστούν οι προυποθέσεις, εκεί όπου δεν υπάρχουν, για να διπλασιαστούν τα Τμήματα σε Κοζάνη-Πτολεμαΐδα & Φλώρινα από το νέο σχολικό έτος.  Επιπλέον και σημαντικότερο ίσως να δει η Υπουργός σαν ευκαιρία να αξιοποιηθούν (σε συνεργασία με τις Πρυτανικές Αρχές) για την εκπαίδευση τα μεγάλα και ενεργά Μηχανουργία-Ηλεκτροτεχνία-Χημεία-Ορυχεία κ.α. που είναι ή θα τεθούν εκτός λειτουργίας. Αυτός κι αν είναι καινοτόμος και αναπτυξιακός ρόλος και όχι γενικά και αόριστα, του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας (Π.Δ.Μ.)! Ακόμα δεν θα ήταν χάσιμο χρόνου και για τον Υπ. Τουρισμού κ Θεοχάρη αν μας έλεγε ότι σχεδιάζει την τουριστική αξιοποίηση στον τομέα του βιομηχανικού τουρισμού, των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ. Η ιστορία μας, το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, με θέσεις εργασίας και εισόδημα για τους κατοίκους της περιοχής.

 -Η μόνη αλλαγή που θα έπρεπε να κάνετε στο εκπτωτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι να μας δώσετε αναδρομικά από την δεκαετία του 50 αυτά που οφείλετε στην τοπική κοινωνία και το πήραμε μόλις πριν ένα χρόνο. Αντίθετα εσείς ήδη περικόψατε κατά 35% το φορολογημένο τιμολόγιο των πρώην ασφαλισμένων στη ΔΕΗ πρώτη μεταμνημονιακή περικοπή εισοδήματος. 

 -Σας ευχαριστούμε που μας δώσατε τα χρεωστούμενα του πόρου ανάπτυξης από το 2014 έστω και πιεζόμενοι από τις καταστάσεις, όντως είστε καλύτεροι από τους προκατόχους σας μπαταχτσήδες …..

 -Τη χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για πόσο χρόνο θα την παίρνουμε;;;;

 -Το «στηρίζουμε» αόριστα την κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα, καθώς και τις χρηματοδοτήσεις από ταμεία της ΕΕ όπως και τις φοροελαφρύνσεις από την ΕΕ είναι ανάξια σχολιασμού. 

Εκφράστηκαν αμφιβολίες για την ορθότητα της απόφασης Δημάρχων-Συνδικαλιστών και εκπροσώπων φορέων να απέχουν από την ημερίδα στον «Πεντελίδη», τελικώς όμως πείσατε με τις ελλιπέστατες προτάσεις σας και τον πλέον καλοπροαίρετο συνομιλητής σας, ότι όντως επρόκειτο για έναν προσχηματικό διάλογο, άνευ ουσιαστικού περιεχομένου. Οι Δυτικομακεδόνες προσδοκούσαν και περιμένουν κάτι εντελώς διαφορετικό ….

Ο ΓΑΠ κατόπιν εορτής αποφάσισε με δημοψήφισμα να ρωτήσει τον ελληνικό λαό, το δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας έχει ειλημμένη την απόφαση και πολύ σύντομα και οι άλλοι δήμοι, θα ζητήσουν την γνώμη των δημοτών τους …..

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: