Ερώτηση του Βουλευτή ΠΕ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, για τον διακανονισμό των παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, σε πάνω από 60 δόσεις

By on 27/01/2023

Με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο βουλευτής Στάθης Κωνσταντινίδης ζητάει να αναληφθεί πρωτοβουλία για τον διακανονισμό των παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων προς το Δημόσιο, σε πάνω από 60 δόσεις, εξαιτίας των αλλεπάλληλων κρίσεων που έχουν επιβαρύνει τους υπόχρεους πολίτες.

 

Το περιεχόμενο της Κοινοβουλευτικής του Ερώτησης έχει ως εξής:

 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Βουλευτής Ν. Κοζάνης – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

                                                                           Κοζάνη  13-1-2023

Προς τον Υπουργό Οικονομικών, κύριο Χρήστο Σταϊκούρα 

Θέμα: «Ο διακανονισμός των παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων προς το Δημόσιο, σε πάνω από 60 δόσεις, θα ήταν αμφίπλευρα επωφελής, και για τους υπόχρεους και για το κράτος»

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

από το 2015 μέχρι το 2019 ο Έλληνας φορολογούμενος υπέστη μία άνευ προηγουμένου φοροεπιδρομή, με αποτέλεσμα πολλά φυσικά και νομικά πρόσωπα να έχουν στερέψει από ρευστότητα και να τελούν σε αδυναμία αποπληρωμής φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεών τους.

Από την έναρξη της θητείας της σημερινής κυβέρνησης εφαρμόσαμε γενναίες και ευρύτατες ελαφρύνσεις που στόχο είχαν να μειώσουν τις υποχρεώσεις και να αυξήσουν το διαθέσιμο εισόδημα των συμπολιτών μας. Και το πέτυχαν!

Εντούτοις, οι επακολουθήσασες κρίσεις, εξαιτίας της πανδημίας και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ροκάνισαν τη θετική επίδραση που είχε η περιστολή των βαρών.

Ο συνδυασμός στηρίξεων προς όλες τις δραστηριότητες και τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, προκειμένου να σταθούν όρθιοι μέσα στην υγειονομική και την ενεργειακή κρίση, και η υλοποίηση αναπτυξιακών πολιτικών που έδωσαν ώθηση στην ελληνική οικονομία, δημιούργησαν ευοίωνες προοπτικές για την πατρίδα μας, κόντρα στο δυσμενές παγκόσμιο περιβάλλον.

Μέλημά μας είναι η οικονομική ανάπτυξη να διαχυθεί σε όλους και η κοινωνία μας να πορευτεί προς τα εμπρός συνεκτικά. Ωστόσο, τα συσσωρευμένα για τους παραπάνω λόγους βάρη, δεν αφήνουν κάποιους συμπολίτες μας να γίνουν μέτοχοι αυτής της προοπτικής, αφού το κόστος του πληθωρισμού τους οδηγεί σε αδυναμία να ανταποκριθούν σε ρυθμισμένες ή νέες οφειλές προς το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, μία νέα νομοθετική πρόβλεψη για τον διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, παλαιών και νέων, των φορολογούμενων προς το Δημόσιο, θα ήταν αμφίπλευρα επωφελής, και για τους υπόχρεους, που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις μειωμένες μηνιαίες υποχρεώσεις τους, και για το κράτος, που θα αύξανε την εισπραξιμότητα των απαιτήσεών του.

Για τους λόγους αυτούς, σας ρωτάω κύριε Υπουργέ, αν προτίθεστε με νέα ρύθμιση να δώσετε στους συμπολίτες μας τη δυνατότητα να διακανονίσουν και να αποπληρώσουν τις παλαιές και νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους σε μία περίοδο 60 μηνών και πάνω, εφόσον το επιτρέπουν οι καλές επιδόσεις και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ο ερωτών βουλευτής

Ευστάθιος  Κωνσταντινίδης,

Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: