giapraki.com

Ερώτηση του Βουλευτή Ανδ. Πάτση για την ελλιπή στελέχωση της ΕΦΑ Γρεβενών και την ανάγκη δημιουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου

Σε κατάθεση ερώτησης προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα. Λίνα Μενδώνη προχώρησε την Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου ο Βουλευτής Ν. Γρεβενών, κ. Ανδρέας Πάτσης αναφορικά με την ελλιπή στελέχωση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Γρεβενών αλλά και την ανάγκη δημιουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου στην περιοχή. 

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση του Βουλευτή Ν. Γρεβενών Ανδρέα Πάτση:    

…………………………………………………………………………………………………..

Προς:

Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα. Στυλιανή Μενδώνη  

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: Ελλιπής στελέχωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Γρεβενών και ανάγκη δημιουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου στην περιοχή  

 

Η ιστορία της περιοχή των Γρεβενών σύμφωνα με τις σποραδικές και σχετικώς επιφανειακές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί ως σήμερα, ανάγεται στα Παλαιολιθικά χρόνια, καθώς όλα τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα συνηγορούν για τη διαρκή παρουσία οικιστικού ιστού στο πέρασμα όλων αυτών των αιώνων. Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία οργανωμένη προσπάθεια για τον εντοπισμό, την ανασκαφή και την ανάδειξη της αρχαιολογικής κληρονομιάς της περιοχής. Ο κυριότερος λόγος γι’ αυτή την κατάσταση είναι η ελλιπής στελέχωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Γρεβενών, της υπηρεσίας δηλαδή που είναι η καθ’ ύλην αρμόδια για τον τομέα αυτό και η οποία δεν δύναται γι’ αυτό το λόγο ανταποκριθεί επαρκώς στα καθήκοντά της. Μάλιστα, για την κατάσταση της υποστελέχωσης που επικρατεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών είχε ενημερωθεί επίσημα και η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. 

 

 Όμως, ο εντοπισμός, η καταγραφή, η διάσωση και η ανάδειξη του πολιτισμικού παρελθόντος των Γρεβενών είναι εξέχουσας σημασίας για την πολύπαθη και παραμελημένη αυτή περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς κάτι τέτοιο θα ενισχύσει την ιστορική και εθνική ταυτότητα της ελληνικότητας της περιοχής ενώ θα συμβάλει και στην ανάπτυξή της, καθώς η προβολή και η ανάδειξη των ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης για τους επισκέπτες. Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι  ο Νομός Γρεβενών είναι ίσως ένας από τους ελάχιστους στην Ελλάδα, ο οποίος δεν διαθέτει Αρχαιολογικό Μουσείο με αποτέλεσμα ακόμα και τα πολύτιμα ευρήματα με τη σπουδαία ιστορική αξία που έχει στη διάθεσή της Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών να μην μπορούν να στεγαστούν όπως τους αρμόζει και να αναδειχθεί η σημασία τους. 

        

Κατόπιν τούτων ερωτάται η κυρία Υπουργός:

 

                                                                                                Ο ερωτών,     

                                                

                                                                                         Ανδρέας Πάτσης 

                                                                                          Βουλευτής Γρεβενών

Exit mobile version