Ερώτηση Λαϊκής Συσπείρωσης για τις ζημιές στο Δροσερό

By on 13/07/2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Δήμαρχο Εορδαίας και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο

Ολική καταστροφή υπέστησαν οι καλλιέργειες στην τοπική κοινότητα Δροσερού του δήμου Εορδαίας το Σάββατο 4 Ιουλίου 2020. Την έντονη χαλαζόπτωση ακολούθησε πολύωρη βροχόπτωση η οποία έδωσε τη «χαριστική βολή» σε καλλιέργειες τεσσάρων χιλιάδων στρεμμάτων περίπου. Πλημμύρες είχαν συμβεί σε πολλές περιοχές της Εορδαίας στο παρελθόν και ειδικότερα στην ίδια περιοχή το 2017, πράγμα που ανέδειξε η Λαϊκή Συσπείρωση κατά τη συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος του 2019.

Η απουσία αντιπλημμυρικών έργων, ο μη καθαρισμός των ρεμάτων και καναλιών εδώ και 30 χρόνια περίπου, είχε σαν αποτέλεσμα για ακόμη μία φορά να πλημμυρίσει το χωριό και να γεμίσει μπάζα που κατέβηκαν από το βουνό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το βάθος των καναλιών υπό κανονικές συνθήκες είναι τρία μέτρα ενώ αυτή τη στιγμή φτάνει τα 30 εκατοστά.

Επίσης υπερχείλισαν οι υπόνομοι με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν ακόμα και σπίτια.

Εχθρός των μικρομεσαίων αγροτών εκτός από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και την πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων, που χτυπάει ανελέητα, είναι και η αδιαφορία των Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών να πάρουν μέτρα συντήρησης και ενίσχυσης των υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας. Αν ρίξουμε μία ματιά τόσο στο Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2019 όσο και για το 2020 του δήμου Εορδαίας: για αντιπλημμυρικά έργα προϋπολογίζεται το ποσό των μόλις 2.000 ευρώ.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση, που υποστηρίζεται από το Κ.Κ.Ε. δεν είναι κεραυνός εν αιθρία τα όσα συμβαίνουν.  Είναι γνωστό ότι τα αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά και αντιπυρικά έργα δεν είναι επιλέξιμα από τα Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά ταμεία, κι αν τύχει και επιλεγούν υπόκεινται στη μέγγενη της πολιτικής του «κόστους-οφέλους» που δεν υπηρετεί την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Βλέπετε δεν έχουν διόδια, εισιτήρια, «πελάτες» με το κεφάλι και γι’ αυτό δεν προτιμούνται και δεν ιεραρχούνται. Προκλητική ήταν η απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του Κ.Κ.Ε. για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Αν και είναι άδικο, είναι «οικονομικά αποδοτικότερο» να προστατευτούν οι εύπορες οικογένειες ήτοι τα εργοστάσια από το να προστατευτούν οι φτωχοί.

 

Ρωτάμε:

Τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε όσον αφορά τη συντήρηση και ενίσχυση των όποιων αντιπλημμυρικών υποδομών υπάρχουν, όχι μόνο στην κοινότητα  Δροσερού αλλά σε όλη την Εορδαία, και αν χρειάζονται έργα ή μελέτες; 

 

Πτολεμαΐδα 13/07/2020

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Χόλμπα Αντωνία

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: