Ερωτήσεις Λαϊκής Συσπείρωσης προς δημοτική αρχή για το άνοιγμα σχολείων

By on 29/05/2020

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Κυρία πρόεδρε,  ανακοινώθηκε από την κυβερνηση ότι την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί. Με δεδομένο ότι για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες για καθαριότητα στα γυμνάσια και λύκεια μεταφέρθηκε το προσωπικό καθαριότητας  από την πρωτοβάθμια. Με αυτό το δεδομένο η απόφαση που πήρε το Υπουργείο Παιδείας, για τo άνοιγμα των σχολείων  της πρωτοβάθμιας, εντείνει τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τόσο στους γονείς όσο και στους εκπαιδευτικούς. 

Είναι αυτονόητο, ότι το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών  αυξάνουν τις απαιτήσεις όσον αφορά τις προϋποθέσεις για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των παιδιών και του συνόλου της  σχολικής κοινότητας . Σήμερα δεν μπορεί να διασφαλιστεί ούτε κατ΄ ελάχιστο μια πιο επιμελής καθαριότητα που επιβάλουν  οι συνθήκες της πανδημίας, μιας και οι καθαρίστριες που καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, εργάζονται στην πλειοψηφία  με σύμβαση έργου από το μεσημέρι. Ακόμη  για τα περισσότερα δημοτικά  σχολεία και νηπιαγωγεία δεν  μπορούν να διασφαλιστούν συνθήκες αποσυμφόρησης. Υπάρχουν αίθουσες 15 και 20 τετραγωνικών.

Η κυβέρνηση προβάλλει για άλλη μια φορά την ατομική ευθύνη αντί να αναλάβει τη δικιά της ευθύνη, που είναι η προστασία όλων των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους.

 Αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει άμεσα είναι το πώς θα διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις με τις οποίες θα πραγματοποιηθεί το άνοιγμα των σχολείων και θα διασφαλιστεί η υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων στα σχολεία με ευθύνη του κράτους, χωρίς να μετακυλύετε το κόστος, μέσω των Δήμων στις σχολικές επιτροπές, και η ευθύνη σε γονείς και μαθητές. 

Σας ρωτάμε λοιπόν, τι έχετε προβλέψει και τι θα κάνετε άμεσα στις σχολικές μονάδες που ανοίγουν αλλά και από Σεπτέμβριο, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς ώστε: 

  1. Να τηρείται αυστηρά ο αριθμός παιδιών ανά τμήμα σε συνάρτηση με τον κανόνα του 1,5 μέτρου. 
  2. Να τηρείται ο αριθμός εκπαιδευτικών και στο γραφείο του Συλλόγου Διδασκόντων σύμφωνα με τον κανόνα του 1,5 μέτρου; 
  3. Να υπάρχουν σχολικές καθαρίστριες καθ’ όλη τη διάρκεια του ωρολογίου προγράμματος με τροποποίηση των συμβάσεών τους (μονιμοποίηση και νέες προσλήψεις); Το γεγονός ότι αναλαμβάνουν υπηρεσία μετά το μάθημα, στα περισσότερα σχολεία αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για τη διατήρηση της καθαριότητας του σχολείου, πόσο μάλλον σε συνθήκες πανδημίας. 
  4. Να γίνεται απολύμανση όλων των σχολείων πριν την έναρξη αυτών, αλλά και καθημερινά όπως προβλέπεται; 
  5. Να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα που χρονίζουν σε τουαλέτες, βρύσες κτλ; 
  6. Να διατίθενται αντισηπτικά – μάσκες – γάντια για όλους ανεξάρτητα από την προαιρετικότητα; Να υπάρχουν μάσκες και γάντια σε επαρκή ποσότητα, ώστε να τα χρησιμοποιούν όσοι και όσες τα ζητάνε; Να υπάρχουν σε επάρκεια αλκοολικά διαλύματα, και υλικά καθαρισμού; 
  7. Να υπάρξει κρατική χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες; Η τοποθέτηση της Υπουργού ότι «τα ταμεία των σχολικών επιτροπών πλεονάζουν και επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών» με το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας,  είναι εκτός πραγματικότητας. 

Ζητάμε γι’  αυτό την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με πραγματοποίηση δια ζώσης  συνεδρίασης, με τη συμμετοχή και ενεργοποίηση Γονέων και Εκπαιδευτικών, μέσω των οργάνων τους. 

Τέλος ζητάμε την άμεση ενημέρωση και τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής που ήδη έχουν γίνει για το παραπάνω ζήτημα.



ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΠΟΛΛΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Προς 

Κα. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου

Κ. Δήμαρχο

Κ. Πρόεδρο σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Κοιν.

Κ.κ. Επικεφαλείς παρατάξεων

Κ.κ Δημοτικούς Συμβούλους

 

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

Στολτιδης Νόντας

Δημαράκη Δώρα

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: