giapraki.com

Επίσκεψη της Αθηνάς Τερζοπούλου στη Δ.Ε.ΤΗ.Π.

Η υποψήφια Δήμαρχος Εορδαίας Αθηνά Τερζοπούλου, έχοντας μαζί της υποψήφιους συμβούλους τού συνδυασμού «Δημιουργούμε Μαζί!», επισκέφθηκε χθες, Τρίτη 23 Απριλίου, το πρωί τη Δ.Ε.ΤΗ.Π. όπου συζήτησε με τη διευθύντρια Καλαϊτζίδου Ιωάννα.

Κατά την εισαγωγή της η κα. Τερζοπούλου εξέφρασε την αγωνία της για το αν θα συνεχίσουμε να έχουμε τηλεθέρμανση.

Απαντώντας η κα. Καλαϊτζίδου δήλωσε: «Δε χρειάζεται να έχουμε αγωνία, συνιστούμε επαγρύπνηση, τα πράγματα είναι δύσκολα γιατί δεν υπάρχει κάποια δέσμευση γραπτώς. Ζητάμε 2 ακόμη χειμώνες παράταση σύνδεσης με τον ΑΗΣ Καρδιάς, μέχρι να συνδεθούμε με την Πτολεμαΐδα 5 αλλά αν όλα πάνε καλά ξέρουμε να διαχειριζόμαστε τα έργα. Ζητάμε χρηματοδότηση, οι μελέτες είναι έτοιμες. Δε θα αφήσουμε την πόλη χωρίς τηλεθέρμανση. Ο Περιφερειάρχης δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για το έργο. Προσπαθούν όλοι, φυσικά και η δημοτική αρχή».

Όσον αφορά το φυσικό αέριο εξήγησε πως χρειάζεται χρόνος, ο ΤΑΠ θα τελειώσει το 2020, έχει διαδικασία που μόνο απλή δεν είναι. Πρέπει να γίνουν μελέτες εφεδρείας, όλα αυτά είναι καινούργια. «Έχουμε 10 χιλιόμετρα αγωγούς ακόμη να κάνουμε, μας τους υπέδειξαν και επέλεξαν πού πρέπει να τους κάνουμε. Υπάρχουν κανόνες και νόμοι, είμαι όμως αισιόδοξη ότι θα κατεβάσουμε αγωγό ενώ προσπαθούμε να προσεγγίσουμε τους φορείς για να υλοποιηθεί το έργο» πρόσθεσε η διευθύντρια της Επιχείρησης.

Συνέχισε λέγοντας: «Όσο έχουμε τη ΔΕΗ που είναι ανταγωνιστική δε μπορούμε να πάμε σε συμπαραγωγή, πιθανόν να έχουμε συμπαραγωγή με αέριο. Θέλουμε να κρατήσουμε την παραγωγή της τηλεθέρμανσης που είναι φθηνή, τώρα όμως καιγόμαστε να κρατήσουμε τη ΔΕΗ, με το λιγνίτη που είναι φθηνός».

Για το θέμα της σύνδεσης των χωριών στο δίκτυο τής τηλεθέρμανσης ανέφερε πως η επένδυση είναι ακριβή. Έχει γίνει πρόταση για τη σύνδεση του οικισμού Καρδιάς, βρίσκεται στη Διαχειριστική Αρχή, στο υπουργείο Περιβάλλοντος από τις 4/2/2019. Μετά δημοπρατείται με 80% χρηματοδότηση Το μείζον όμως ζήτημα είναι να κρατήσουμε τον ΑΗΣ Καρδιάς. «Ζητάμε τις 2 μονάδες οπωσδήποτε, να κρατηθεί στο σύστημα ο ΑΗΣ Καρδιάς. Δεν έχουμε εναλλακτικές λύσεις. Ο κόσμος θα εγκλωβιστεί» απάντησε.

Για τη χρήση βιομάζας εξήγησε πως έχει εξεταστεί και αποδεικνύεται ότι η βιομάζα ι είναι καλή για πολύ μικρά συστήματα. Για τη τηλεθέρμανση όμως χρειάζονται μεγάλες ποσότητες οι οποίες δεν επαρκούν. Π.χ. η Βλάστη μπορεί να έχει θέρμανση με βιομάζα. «Πρέπει να κρατηθούμε με νύχια και με δόντια για συγκεκριμένες παρεμβάσεις και με χρηματοδοτήσεις» είπε κλείνοντας η κα. Καλαϊτζίδου.

H κα. Τερζοπούλου χαιρέτησε τους εργαζομένους της Επιχείρησης, στους οποίους ευχήθηκε Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση.

Exit mobile version