Εξιχνιάσθηκαν από το Τμήμα Ασφάλειας Κοζάνης, συνολικά 14 περιπτώσεις τηλεφωνικής απάτης σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων ατόμων

By on 01/02/2022

Εξιχνιάσθηκαν από το Τμήμα Ασφάλειας Κοζάνης, συνολικά 14 περιπτώσεις τηλεφωνικής απάτης σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων ατόμων, για τις οποίες συνελήφθη επ΄ αυτοφώρω 49χρονη αλλοδαπή στην πόλη της Κοζάνης

Σε βάρος της ανωτέρω σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση εγκληματικής ομάδας για την τέλεση απατών

Για την ίδια υπόθεση αναζητούνται να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία ακόμη τριών ατόμων-μελών της εγκληματικής ομάδας

Παρουσίαζαν ψευδή γεγονότα ως αληθινά με σκοπό να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά από τους παθόντες, με το πρόσχημα τραυματισμού ή έκτακτης ανάγκης χειρουργικής επέμβασης συγγενικού τους προσώπου

Εξιχνιάσθηκαν, ύστερα από άμεση κινητοποίηση αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Κοζάνης σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, δεκατέσσερις (14) περιπτώσεις τηλεφωνικής απάτης, σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων ατόμων, εκ των οποίων μία (1) τετελεσμένη και δεκατρείς (13) σε απόπειρα, που διαπράχθηκαν χθες (31-01-2022), σε περιοχές της Κοζάνης.

Για τις υποθέσεις συνελήφθη χθες (31-01-2022) τις μεσημβρινές ώρες στην πόλη της Κοζάνης, ύστερα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, από αστυνομικούς της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Κοζάνης, 49χρονη αλλοδαπή, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση εγκληματικής ομάδας για την τέλεση απατών, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατ’ εξακολούθηση, ενώ αναζητούνται να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία ακόμη τριών ατόμων – μελών της ομάδας.

Ειδικότερα, χθες (31-01-2022), από πολίτες της πόλης της Κοζάνης καταγγέλθηκαν στο Τμήμα Ασφάλειας Κοζάνης απόπειρες τηλεφωνικής απάτης, όπου άγνωστα άτομα-μέλη της ομάδας, προσποιούμενοι τον ιατρό ή τον αστυνομικό, τηλεφωνούσαν σε πολίτες και με το πρόσχημα τραυματισμού ή έκτακτης ανάγκης χειρουργικής επέμβασης συγγενικού τους προσώπου, απαιτούσαν την άμεση καταβολή χρηματικών ποσών από αυτούς. 

Συγκεκριμένα, χθες (31-01-2022) τις μεσημβρινές ώρες, άγνωστη γυναίκα τηλεφώνησε σε οικία 85χρονης ημεδαπής και προσποιούμενη την κόρη της, ανέφερε ψευδώς σε αυτή ότι είχε υποστεί σοβαρό τραυματισμό και έχρηζε άμεσα χειρουργικής επέμβασης, για την οποία απαιτούνταν  χρηματικό ποσό, ενώ κατά τη διάρκεια της συνομιλίας επενέβαινε στη συζήτηση άγνωστος άνδρας, προσποιούμενος τον ιατρό.

Ακολούθως, συνελήφθη από προαναφερόμενους αστυνομικούς η 49χρονη κατά τη στιγμή που παρέλαβε από την 85χρονη το χρηματικό ποσό των -25.000- ευρώ.

Συνεχιζόμενης της έρευνας, προέκυψε ότι, την ίδια ημέρα τελέστηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης, άλλες δεκατρείς (13) απόπειρες εξαπάτησης, κυρίως ηλικιωμένων ατόμων, με πανομοιότυπο τρόπο, όπου οι δράστες δεν κατάφεραν να εξαπατήσουν τα θύματά τους, γιατί είτε οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι παθόντες, είτε συγγενικά τους πρόσωπα που βρίσκονταν μαζί τους, αντιλήφθηκαν την απόπειρα εξαπάτησης και δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις των δραστών.

Στην κατοχή της 49χρονης βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των       -25.000- ευρώ, το οποίο και αποδόθηκε στην 85χρονη, καθώς και -2- κινητά τηλέφωνα και -1- τετράδιο σημειώσεων.

Από το Τμήμα Ασφάλειας Κοζάνης συνεχίζονται οι έρευνες για τη ταυτοποίηση ακόμη τριών ατόμων – μελών της ομάδας, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις, καθώς και ο εντοπισμός τυχόν άλλων παθόντων.

Η συλληφθείσα, με τη σχηματισθείσα σε βάρος της δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, οδηγήθηκε στην κα. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης. 

Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά εξαπάτησης:  

  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.). 
  • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι. 
  • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας. 
  • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού. 
  • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών. 
  • Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν. 
  • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.). 
  • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών. 
  • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας. 

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: