Ενεργά προγράμματα ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

By on 24/08/2021

Η ΑΝΚΟ Δυτικής Μακεδονίας ενημερώνει τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις για τα προγράμματα ΕΣΠΑ που είναι σε ισχύ καθώς και για τις καταληκτικές τους ημερομηνίες.

Λήπτες ενίσχυσης (επιδότησης) είναι τουριστικές επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, και ειδικότερα επιχειρήσεις φιλοξενίας κάθε μορφής, τουριστικά πρακτορεία, καθώς και επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων, οι οποίες έχουν κάνει έναρξη εργασιών μέχρι την 31.12.2020, έχουν συμπληρώσει 1 τουλάχιστον ΕΜΕ μισθωτής εργασίας κατά το έτος 2019 και έχουν ως κύριο κωδικό δραστηριότητας ή κωδικό δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα έσοδα έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ του Κεφαλαίου 6: «ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ» της Πρόσκλησης της Δράσης.

Επισημαίνεται ότι η προϋπόθεση των ΕΜΕ πληρούνται στην περίπτωση των επιχειρήσεων που συστάθηκαν εντός του 2020 και για τις επιχειρήσεις που κατά το έτος 2019 αποδεδειγμένα βρίσκονταν σε κατασκευαστικό στάδιο και δεν είχαν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα οποιουδήποτε είδους.

Ποσό Επιδότησης: στο πλαίσιο της Δράσης, επιδοτούνται αιτήσεις μέχρι 400.000 ευρώ.

Σε κάθε επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ) θα αποδίδεται συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση υπό μορφή κεφαλαίου κίνησης, που δύναται να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 5% για τις επιχειρήσεις με επιλέξιμο ΚΑΔ στην κατηγορία 55 και 2,5% για επιχειρήσεις με άλλον επιλέξιμο ΚΑΔ του ετησίου Κύκλου Εργασιών του έτους 2019.
Στις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών εντός του 2019 ή εντός του 2020 η μη επιστρεπτέα ενίσχυση δύναται να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 5% ή 2,5% ανάλογα με την επιλέξιμη δραστηριότητα του ανηγμένου κύκλου εργασιών του έτους έναρξης εργασιών (2019 ή 2020).
Στις επιχειρήσεις που κατά το έτος 2019 βρίσκονταν σε κατασκευαστικό στάδιο και αποδεδειγμένα δεν είχαν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα οποιουδήποτε είδους, αποδίδεται συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση που δύναται να ανέλθει σε ποσοστό 5% ή 2,5% ανάλογα με την επιλέξιμη δραστηριότητα, επί του συνολικού ή του ανηγμένου Κύκλου Εργασιών του έτους 2020.

  • Υποβολή Αιτήσεων Χρηματοδότησης

Η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis) ορίζεται η Τετάρτη 16/06/2021 και ώρα 10:00 π.μ. με καταληκτική ημερομηνία την Τετάρτη 29/9/2021 και ώρα 17:00.

Σκοπός της Δράσης είναι η στήριξη της λειτουργίας των ΜμΕ επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου για την ενίσχυση του βαθμού ενσωμάτωσης της ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς και του ψηφιακού μετασχηματισμού τους για την αποφυγή του συνωστισμού στους εσωτερικούς τους χώρους.
Στην κατεύθυνση αυτή η Δράση επιχορηγεί σε ποσοστό 100% τη συνολική επιχορήγηση έως του ποσού των 5.000,00€ για την απόκτηση εξοπλισμού πληροφορικής και την υλοποίηση άυλων ενεργειών (Λογισμικό/υπηρεσίες) με σκοπό την ανάπτυξη και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος. Εφόσον η επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ) διέθετε ήδη ηλεκτρονικό κατάστημα πριν τις 18/3/2020, τότε αυτό δύναται να αναβαθμιστεί με δικαιούμενη επιχορήγηση έως του ποσού των 1.500€. Κάθε επιχείρηση υποβάλλει μόνο μία αίτηση χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της Δράσης ανέρχεται σε 8 εκ.ευρώ με συγκεκριμένη περιφερειακή κατανομή.

  • Ωφελούμενοι της Δράσης

Ωφελούμενοι της Δράσης, ήτοι επιχειρήσεις που δύνανται να τύχουν δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο της παρούσας Δράσης, είναι οι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές Επιχειρήσεις Λιανικού Εμπορίου που διατηρούν φυσικό κατάστημα (σε διακριτό της οικίας τους χώρο), ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, που λειτουργούν νομίμως στη χώρα και έχουν κάνει έναρξη στην αρμόδια ΔΟΥ.

  • Βασικές Προϋποθέσεις συμμετοχής

Οι επιχειρήσεις διακρίνονται σε:

Υφιστάμενες: εφόσον έχουν συσταθεί έως και την 30/09/2019
Νεοσύστατες: εφόσον έχουν συσταθεί από 1/10/2019 μέχρι την ημερομηνία προκήρυξης της Δράσης.

Έως 30 Σεπτεμβρίου 2021 υπάρχει η δυνατότητα ένστασης ή υποβολής νέας αίτησης για τις επιχειρήσεις εστίασης που απορρίφθηκαν από τη χρηματοδότηση του προγράμματος ΕΣΠΑ «Επανεκκίνηση Εστίασης».

Το ποσό της επιδότησης αντιστοιχεί στο 7% του τζίρου που πραγματοποίησαν μικρομεσαίες ή μεγάλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, κτλ.) το 2019 ή το 2020 με μέγιστο ποσό επιδότησης τις 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Προϋποθέσεις συμμετοχής επιχειρήσεων: Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερη ή ίση του 30%.

  • Χρονοδιάγραμμα Δράσης

Η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis) ορίζεται η 9-7-2021 και ώρα 13:00 με καταληκτική ημερομηνία την 29-9-2021 ώρα 15:00.

Μετά τη λήξη της ημερομηνίας και ώρας της ηλεκτρονικής υποβολής των Αιτήσεων Χρηματοδότησης, δεν γίνεται αποδεκτή καμία υποβολή Αίτησης.

 

Η Δράση αφορά στην ενίσχυση με τη μορφή επιχορήγησης, επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών γυμναστηρίων και παιδότοπων, οι οποίες επλήγησαν από την πανδημία της νόσου COVID-19, καθώς η λειτουργία τους έχει ανασταλεί καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των γενικών περιοριστικών μέτρων στη χώρα.

Στόχος της Δράσης είναι να καλύψει με τη μορφή ενίσχυσης μελλοντικών λειτουργικών δαπανών (στις οποίες περιλαμβάνεται το κόστος απασχόλησης, αλλά και οι αποσβέσεις παγίου εξοπλισμού), μέρος της απαιτούμενης ρευστότητας για την εκ νέου εκκίνηση των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να δώσει ένα κίνητρο για τη διατήρηση των ενισχυόμενων δραστηριοτήτων στο εγγύς μέλλον, στηρίζοντας έτσι εμμέσως και τη διατήρηση θέσεων εργασίας.

  • Λήπτες Ενίσχυσης

Ωφελούμενοι της Δράσης, ήτοι επιχειρήσεις που δύνανται να τύχουν δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο της παρούσας Δράσης, είναι οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών γυμναστηρίων και παιδότοπων που διατηρούν αδειοδοτημένη επαγγελματική έδρα (σε διακριτό της οικίας τους χώρο), ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, που λειτουργούν νομίμως στη χώρα και έχουν κάνει έναρξη στην αρμόδια ΔΟΥ.

93.13.10.01 Υπηρεσίες γυμναστηρίου ειδικών γυμναστικών (αεροβικής, πιλάτες, γιόγκα κλπ).
93.13.10.02 Υπηρεσίες γυμναστηρίου ενόργανης ή μη γυμναστικής
93.11.10.04 Υπηρεσίες πίστας καρτ
93.29.19.05 Υπηρεσίες παιδότοπου
93.11 / Εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων,
93.11.10 /Υπηρεσίες λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων,
93.11.10.01 / Υπηρεσίες γηπέδων (4Χ4, 5Χ5 κλπ) ποδόσφαιρου, καλαθοσφαίρισης, αντισφαίρισης κλπ,
93.11.10.02 /Υπηρεσίες γηπέδων γκολφ ή μίνι γκολφ,
93.11.10.03 / Υπηρεσίες κολυμβητηρίου (πισίνας) και
93.11.10.05 / Υπηρεσίες χώρου μπόουλινγκ.
Ο ΚΑΔ 93.13.10.03: Υπηρεσίες καθηγητή φυσικής αγωγής ή γυμναστή ΔΕΝ είναι επιλέξιμος προς ενίσχυση-επιχορήγηση.

  • Προϋπολογισμός και όριο επιχορήγησης

1.Έως 18.000 ευρώ ανά ωφελούμενη επιχείρηση.

2.Η επιχορήγηση ανά ωφελούμενη επιχείρηση, θα χορηγηθεί ως κατ’ αποκοπή ποσό (lump sum) για την κάλυψη μελλοντικών λειτουργικών δαπανών.

Το κατ’ αποκοπή ποσό αφορά στο 25% του ετήσιου κόστους λειτουργίας του 2019 και αποδίδεται στην ωφελούμενη επιχείρηση κατά την ένταξη της στη Δράση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσει την επιχειρηματική της δραστηριότητα για διάστημα 6 μηνών από την απόφαση χρηματοδότησής της.

3. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, η επιχορήγηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 18.000 € ανά επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ).

  • Υποβολή Αιτήσεων Χρηματοδότησης

Η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis) ορίζεται η Δευτέρα 31/05/2021 και ώρα 12:00 με καταληκτική ημερομηνία την Παρασκευή 10/09/2021 και ώρα 15:00.

Στόχος Δράσης

Η στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης στην αντιμετώπιση των συνεπειών από τα μέτρα για τη μείωση της διασποράς του κορονοΐού, με την προμήθεια θερμαντικών συσκευών εξωτερικού χώρου, προκειμένου να λειτουργούν σε εξωτερικούς, νόμιμα χρησιμοποιούμενους χώρους, όπου ο καλύτερος αερισμός θα συμβάλει στην προστασία της δημόσιας υγείας.

2. Προϋπολογισμός της Δράσης

Ο Προϋπολογισμός Δημόσιας Δαπάνης της Δράσης ανέρχεται σε 60 εκατ. € και ταξινομείται σε :

50 εκατ. € για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις
10 εκατ. € για Μεγάλες Επιχειρήσεις

  • Δικαιούχοι

Υφιστάμενες Μικρομεσαίες και Μεγάλες Επιχειρήσεις όπως αυτές ορίζονται στη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ οι οποίες δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης και διαθέτουν τους επιλέξιμους ΚΑΔ της επένδυσης σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην Αναλυτική Πρόσκληση της Δράσης, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Προϋπολογισμός Αιτήσεων χρηματοδότησης και επιδότηση

Έως 5.000 € ανά χώρο εστίασης.
Μια αίτηση ανά ΑΦΜ, για το σύνολο εγκαταστάσεων εστίασης.
Κανόνας de minimis.

  • Χρηματοδοτικό σχήμα

Μέχρι 100 € ανά θερμαντικό σώμα.
Η ενίσχυση που καταβάλλεται στο πλαίσιο της Δράσης της παρούσας πρόσκλησης είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη, δεν υπόκειται σε παρακράτηση και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

  • Χρονοδιάγραμμα Δράσης

Η πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή από 4-1-2021 και ώρα 15.00 και έως την 31-12-2021 ώρα 17:00. Μετά τη λήξη της ημερομηνίας και ώρας της ηλεκτρονικής υποβολής των Αιτήσεων Χρηματοδότησης, δεν γίνεται αποδεκτή καμία υποβολή Αίτησης.

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 30/07/2021 η διαδικασία υποβολών αιτήσεων για δύο σημαντικές Δράσεις του ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014-2020), που έχουν ως σκοπό να υποστηρίξουν τις ελληνικές επιχειρήσεις στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημικής κρίσης COVID19 και στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Συγκεκριμένα η Δράση, «Επιδότηση Κεφαλαίου Κίνησης σε Επιχειρήσεις Εστίασης για Προμήθεια Πρώτων Υλών – ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ» επιδοτεί έως 100.000 ευρώ τις επιχειρήσεις εστίασης, για την αγορά πρώτων υλών απαραίτητων για τη λειτουργία τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη Δράση αποδείχθηκε ιδιαίτερα δημοφιλής καθώς περισσότερες από 29.000 επιχειρήσεις εστίασης υπέβαλαν αίτηση με τον προϋπολογισμό των αιτήσεων να ξεπερνάει τα 270 εκατ. ευρώ δημόσιας δαπάνης. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η διαδικασία ένταξης ήταν ιδιαίτερα απλή καθώς επαρκούσε η ενδιαφερόμενη επιχείρηση να πληροί τους όρους και τις τυπικές προϋποθέσεις της Πρόσκλησης.

Ήδη έχουν ενταχθεί 9.884 επιχειρήσεις (ΔΔ 98.830.222 ευρώ) ενώ έχουν εκταμιευθεί περισσότερα από 25 εκ. ευρώ. Υπογραμμίζεται ότι οι διαδικασίες εντάξεων και εκταμιεύσεων συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς.»

Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν οι υποβολές και για τη Δράση προϋπολογισμού 20 εκατομμυρίων ευρώ, «Επιχορήγηση Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων», μέσω της οποίας σημαντικός αριθμός δικηγόρων ενισχύεται με έως 2.000 ευρώ για την απόκτηση ψηφιακού εξοπλισμού προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία, στην παροχή των υπηρεσιών τους. Και σε αυτή τη Δράση η υποβολή και η ένταξη ήταν εξαιρετικά απλή ως διαδικασία.

Επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν στις δύο ανωτέρω Δράσεις, δύνανται μετά την έκδοση της σχετικής απορριπτικής απόφασης να υποβάλουν νέα αίτηση χρηματοδότησης μέχρι και την Πέμπτη 30/09/2021 και ώρα 15:00. Η δυνατότητα αυτή, προσφέρει μια επιπλέον ευκαιρία σε πολλές ακόμα επιχειρήσεις να ενταχθούν στις δύο Δράσεις και να επωφεληθούν από αυτές.

Χάρη στις δύο Δράσεις του ΕΠΑνΕΚ ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων και επαγγελματιών στηρίζονται άμεσα προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε αυτή τη κρίσιμη περίοδο.

  • Επικοινωνία-Πληροφορίες για τα προγράμματα

α) ΕΦΕΠΑΕ/ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ ΑΜΚΕ
Διεύθυνση: Oικισμός Λήδα Μαρία, 6ο χλμ. Χαριλάου-Θέρμης,
ΤΚ 57001 Θέρμη Θεσσαλονίκης
Τηλέφωνα: 2310-480.000
Fax : 2310-480.003
Ε-mail: [email protected].

Για τις επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας παρέχονται πληροφορίες και στην ΑΝΚΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (τηλ.24610.24022 και 24610.27946 εσωτ.676 και 677) E-mail:[email protected] και [email protected][email protected]

Ερωτήματα [email protected] (Στείλε το ερώτημά σου).

Διαδικτυακoί τόποι : www.kepa-anem.gr , www.antagonistikotita.gr , www.espa.gr , www.anko.gr

 

ANKO ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε.
Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Enterprise Europe Network – Hellas

Φον Καραγιάννη 1-3
50100 Κοζάνη
Τηλ.: +30 24610 24022
Φαξ: +30 24610 49210

E-mail: [email protected]

Web Sites: http://www.anko-eunet.gr/
http://www.enterprise-hellas.gr/

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: