“ΕΛΠΙΔΑ” Πότε επιτέλους η Περιφερειακή Αρχή θα σταθεί στο ύψος των Περιστάσεων Διεύρυνση των κριτηρίων τώρα!

By on 28/10/2020

Η άμεση παρέμβαση μας (πατήστε  εδώ για να διαβάσετε σχετικά) διόρθωσε ένα ολέθριο λάθος του κ. Κασαπίδη σε βάρος των Επιχειρήσεων.

Θα έχαναν μια μοναδική ευκαιρία να πάρουν μια σημαντική επιχορήγηση, ως κεφάλαιο κίνησης από το ΕΣΠΑ, για να ξεπεράσουν τις δραματικές επιπτώσεις της Πανδημίας. 

Ωστόσο η  αύξηση του προϋπολογισμού από τα 10 στα 40 εκ € χωρίς ταυτόχρονη διεύρυνση των κριτηρίων για να φτάσουν τα λεφτά ακόμη και για τις επιχειρήσεις με πολύ μικρή βαθμολογία (κυρίως αυτές που δεν απασχολούν προσωπικό) και να συμπεριληφθούν και αυτές που χωρίς λόγο αποκλείονται, είναι δώρο άδωρο.

 

Μας θυμίζει την κουτοπόνηρη λογική  … «και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα αφάγωτη» δηλαδή και να φαίνεται ότι αυξήσαμε το ποσό αλλά και να μας μείνει στο τέλος …αφάγωτο!

 

Τα γιατί είναι αμείλικτα:

 

-Γιατί έπρεπε να χαθεί πολύτιμος χρόνος 

 

-Γιατί ο Περιφερειάρχης κινήθηκε και πάλι φοβικά και δεν αύξησε την πρόσκληση στα 100 εκ € αλλά κινήθηκε σε ποσά που έχουν Περιφέρειες χωρίς τη δική μας ανεργία και χωρίς την καταστροφική βίαιη Απολιγνιτοποίηση, αποκλείοντας μάλιστα εντελώς αδικαιολόγητα τις Επιχειρήσεις με έξοδα κάτω από τις 10.000 €, οι οποίες είναι κατά τεκμήριο οι πολύ μικρές και κυρίως οι ατομικές επιχειρήσεις. 

Το να «αγνοεί;» ο κος Κασαπίδης, ότι στην Περιφέρεια, η πλειονότητα των επιχειρήσεων ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι ανεπίτρεπτο. Σύμφωνα με το  Master Plan για την Απολιγνιτοποίηση, που έχει στα χέρια της η Περιφερειακή Αρχή, σε σύνολο ~39.000 επιχειρήσεων οι ~34.000 είναι ατομικές.  Ο αποκλεισμός των 34.000 ατομικών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ουσιαστικά ακυρώνει οποιαδήποτε αύξηση αφού οι πόροι που θα απορροφηθούν θα ναι ελάχιστοι.

 

Το λιανικό εμπόριο, η εστίαση  και μια πλειάδα ατομικών επιχειρήσεων, είναι πολύ πιθανό να μην έχουν ξανά στο μέλλον τη δυνατότητα ενίσχυσης τους με επιχορήγηση, ενώ λόγω των προβλημάτων που δημιούργησαν τα δύο απανωτά lockdown, είναι πολύ δύσκολο να προσφύγουν και στον δανεισμό για κεφάλαιο κίνησης.

 

Δεν είναι όμως μόνο αυτό.  

 

Η Περιφέρεια μας κινδυνεύει να χάσει κονδύλια από το ΕΣΠΑ, επί πλέον των 45,5 εκ € που ήδη έχασε. 

 

Η αλλαγή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού της επιτρέπει τώρα να προχωρήσει στην υπερδέσμευση σε κάθε Άξονα και όχι μόνο αυτό της Επιχειρηματικότητας και συνεπώς  στο σύνολο του Περιφερειακού Προγράμματος, πέραν του 20% που προβλεπόταν αρχικά. 

 

Αυτό είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να διοχετευτούν τώρα κεφάλαια ρευστότητας στην οικονομία, που στην συνέχεια θα συμψηφιστούν με το νέο ΕΣΠΑ. Η Δυτική Μακεδονία επιβάλλεται να το κάνει αυτό γιατί είναι τελευταία στην απορρόφηση κονδυλίων και θα χάσει πολλά. 

 

Αυτή τη ρευστότητα έδωσε πχ η Κεντρική Μακεδονία στην οικονομία της με αυξήσεις αξόνων πάνω από 300%.

 

Για τη Περιφέρεια μας αυτό σημαίνει ότι εκτός από την αύξηση στα 100 εκ € του Άξονα για τις επιχειρήσεις μπορεί από σήμερα να ξεκινήσει η ένταξη και  η υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομών κυρίως στον τομέα των Μεταφορών, του πρωτογενούς τομέα, της Μεταποίησης και του Τουρισμού.

 

Καλούμε τον Περιφερειάρχη για άλλη μία φορά να σεβαστεί επιτέλους τις επανειλημμένες δεσμεύσεις ενώπιον του  Περιφερειακού Συμβουλίου και να προχωρήσει   στην κατάθεση του συνολικού Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειάς μας

 

Χρειάζεται επιτέλους να μάθει η Δ. Μακεδονία και τα αιρετά μέλη που επέλεξε αν στα υπόλοιπα τρία χρόνια της θητείας του σκοπεύει να προχωρήσει:

 

-Σε ένα γενναίο πρόγραμμα εξοικονομώ – αυτονομώ (εκκίνηση με 100 εκ €) με στόχο τη σταδιακή κάλυψη ~ 80.000 κτιρίων, δράση που θα μειώσει κατά 70% το κόστος θέρμανσης για κάθε νοικοκυριό στην Περιφέρεια και θα δημιουργήσει στη πλήρη ανάπτυξη του ~30.000 θέσεις εργασίας.

-Στην ένταξη της Περιφέρειας στον ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο με τον Κάθετο Άξονα «Λάρισα- Νίκη», τον Ε65, τη Σιδηροδρομική Εγνατία, το Διεθνές Αεροδρόμιο Καστοριάς 

Στην εξασφάλιση των Τηλεθερμάνσεων 

 

-Στην ενίσχυση του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ με υψηλό ερευνητικό πακέτο που θα το καθιστά ελκυστικό για επιστημονικό προσωπικό, με νέες Σχολές, ξενόγλωσσα τμήματα και επώνυμες έδρες

 

-Στην διεκδίκηση δημιουργίας Ιατρικής Σχολής και ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ 

 

-Στην ένταξη των μεγάλων ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ

-Στην χρηματοδότηση της ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ 

 

-Στη διεκδίκηση κάλυψης όλων των ~3.000 κενών της διοίκησης 

Ο στόχος μας είναι ένας και μοναδικός. Να ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑΣ για τη Δυτική Μακεδονία

 

Πότε θα αντιληφθεί επιτέλους η Περιφερειακή Αρχή ότι είμαστε πλέον μια Περιφέρεια  σε  ειδικό καθεστώς και η Κυβέρνηση να μας αντιμετωπίζει ως τέτοια περίπτωση; 

Γιατί στην έλλειψη σχεδίου ΣΩΤΗΡΙΑΣ οφείλεται το γεγονός ότι:

-Δεν εξασφάλισαν κονδύλια και δεν έκαναν αξιόμαχο μηχανισμό  για την αντιμετώπιση της κρίσης της Απολιγνιτοποίησης.

-Δεν «έπιασαν στον αέρα» την αλλαγή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού και δεν τον εφάρμοσαν, όταν το επισημάναμε άμεσα, για να σώσουν την οικονομία και τις επιχειρήσεις  

-Δεν επέλεξαν τη Δυτική Μακεδονία ως πιλοτική Περιφέρεια για να βγει πρώτα εδώ η πρόσκληση αλλά επιλέχθηκε κατά προτεραιότητα  η Κεντρική Μακεδονία κατ ομολογία  του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη. Δεν έχουν σχέδιο σωτηρίας των δικών μας επιχειρήσεων, προσαρμοσμένο στις δικές μας ιδιαιτερότητες αλλά αντιγράφτηκε η πρόσκληση μιας άλλης Περιφέρειας. 

-Δεν εξαίρεσαν τη Δυτική Μακεδονία από την περικοπή κονδυλίων των ΠΕΠ από την Κυβέρνηση. Τι έκανε ο περιφερειάρχης για να το εμποδίσει; 

-Δεν προέβλεψαν επενδύσεις στη Δυτική Μακεδονία παρά μόνο στα λόγια. Γι αυτό το εργοστάσιο του Φυσικού Αερίου πήγε στη Βοιωτία, η Microsoft πήγε στην Αττική και η Pfizer θεωρεί τη Θεσσαλονίκη ως τη νέα Ευρωπαϊκή Silicon Valey  (πατήστε εδώ για να διαβάσετε σχετικά)

H Δυτική Μακεδονία δεν υπάρχει πουθενά …ή μάλλον υπάρχει στα χαρτιά της Παγκόσμιας Τράπεζας που μας κρύβουν και του business plan που απλά επιβεβαίωσε ότι Σχέδιο για την σωτηρία της Περιφέρειας από την κατάρρευση δεν  έχουν. 

.

 Γραφείο Τύπου 

Συνδυασμού “ΕΛΠΙΔΑ”

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: