‘ΕΛΠΙΔΑ” : Μαργαρίτης Σχοινάς: Καλώς ήλθατε στην ζοφερή πραγματικότητα της Δυτικής Μακεδονίας κύριε Αντιπρόεδρε

By on 20/09/2022

Η επίσκεψη στην Περιφέρεια του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κου Σχοινά, ήταν μια ευκαιρία για τον συνδυασμό μας, να θέσει υπόψη του Κοινοτικού αξιωματούχου, την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι της Περιφέρειας μετά το σοκ της βίαιης Απολιγνιτοποίησης και της Πανδημίας που ακολούθησε.

Η ωραιοποιημένη εικόνα που προσπάθησε να δώσει ο Περιφερειάρχης με την τοποθέτησή του δεν έχει καμία σχέση με αυτό που σήμερα ζει η Δυτική Μακεδονία και οι κάτοικοι της.

Οι ευρωπαϊκές πολιτικές στην Περιφέρεια αποτυγχάνουν σωρηδόν, δυστυχώς χωρίς η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  να αποτελέσει μέχρι σήμερα το ασφαλές ΑΝΑΧΩΜΑ.

Αναφερθήκαμε σε τρεις βασικές αποτυχίες, στην πολιτική της ΕΕ για την Ενέργεια και το Κλίμα, στην πολιτική που διασφαλίζει να ακούγεται η φωνή των πολιτών στο πιο κοντινό προς τον πολίτη επίπεδο εκπροσώπησης και στην πολιτική για τη Χωροταξία και το Περιβάλλον

Αυτές οι αποτυχίες που αν δεν αντιμετωπισθούν άμεσα, θα εντείνουν ακόμη περισσότερο την κοινωνική εξαθλίωση στην Περιφέρεια μας και θα δυσφημίσουν σε όλο τον σύγχρονο κόσμο, μια πολύ σημαντική προσπάθεια που γίνεται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και μια σωστή Ευρωπαϊκή πολιτική για την μετάβαση στις καθαρές μορφές ενέργειας. Γιαυτόν ακριβώς το λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι θεσμοί της Ευρώπης στους οποίους απευθυνόμαστε δεν μπορούν να μένουν αμέτοχοι και πολύ περισσότερο να «νίπτουν τας χείρας τους»

Αναλυτικά η εισήγηση μας:

Κύριε Αντιπρόεδρε σας καλωσορίζουμε στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας,

την Περιφέρεια που βλέπει να αποτυγχάνουν σωρηδόν σημαντικές ευρωπαϊκές πολιτικές, δυστυχώς χωρίς η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  να αποτελεί το ασφαλές ΑΝΑΧΩΜΑ.

1ο έχει αποτύχει η πιο σημαντική την περίοδο αυτή πολιτική της ΕΕ για την Ενέργεια και το Κλίμα αφού καρδιά της Ευρωπαϊκής πολιτικής για την Μετάβαση, είναι αυτή να είναι Δίκαιη και να γίνει Ομαλά, με τις ελάχιστες επιπτώσεις για τις τοπικές κοινωνίες;

Δυστυχώς στη Δυτική Μακεδονία τα επίσημα στοιχεία δείχνουν την τρομακτική ύφεση που προκάλεσε η απόφαση της βίαιης Απολιγνιτοποίησης, που επιτάθηκε από την Πανδημία περισσότερο εδώ από ότι σε όλη την υπόλοιπη Χώρα

Ξέρετε άλλη ευρωπαϊκή Περιφέρεια που να έχει χάσει το 40% του ΑΕΠ της; Η Δυτική Μακεδονία στο τέλος του 2022 χάνει πλέον το 40% του ΑΕΠ της σε σχέση με το 2012, η ΠΕ Κοζάνης χάνει το 50%  και η ΠΕ Φλώρινας το 48%.

Η πληθυσμιακή συρρίκνωση είναι επίσης τρομακτική όπως καταγράφηκε στην πρόσφατη απογραφή και η ανεργία μας κατατάσσει πρώτους στη Χώρα και την Ευρώπη (20%)  και την ανεργία των νέων στο 70 % σύμφωνα με το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (στο εξής ΣΔΑΜ), όταν η ανεργία στη Χώρα είναι στο 12% και μόλις 7% το Ν Αιγαίο.

σας φαίνεται ομαλή και δίκαιη αυτή η Μετάβαση;;;

2ο Στη ΔΜ κ Αντιπρόεδρε χάθηκε το κοινοτικό κεκτημένο η αρχή της επικουρικότητας που διασφαλίζει να ακούγεται η φωνή των πολιτών στο πιο κοντινό προς τον πολίτη επίπεδο θεσμικής εκπροσώπησης. 

Η ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην επίσημη Διαβούλευση του ΣΔΑΜ και η επίσης ομόφωνη απόφαση στην Διαβούλευση  κατά την ψήφιση του Νόμου για τη Μετάβαση, ουδέποτε πέρασαν τα σύνορα της Περιφέρειας και φυσικά δεν έφτασαν  στα Κοινοτικά Όργανα, με αστείες μεθοδεύσεις.  

Δεν …. πρόλαβε να τις στείλει είπε ο Περιφερειάρχης ! Έτσι ακριβώς, δεν πρόλαβε….

Ξέρετε ποια ήταν η καρδιά της ομόφωνης απόφασης μας

Ότι το 2023 ως έτος Απολιγνιτοποίησης δεν βγαίνει! 

Ζητούσαμε να συμβαδίσουμε με το Ευρωπαικό χρονοδιάγραμμα όπως η Πολωνία και η Γερμανία.

Είπαμε το αυτονόητο: ότι σε τρία χρόνια δεν προλαβαίνουν να γίνουν ούτε επενδύσεις ούτε οι βασικές υποδομές που λείπουν από την περιφέρεια και την κάνουν ανταγωνιστική. 

Δεν προλαβαίνουν να αντισταθμιστούν με άλλες νέες θέσεις εργασίας, οι 25.000 θέσεις που χάνονταν μέχρι το 2023. 

Και δεν το είπαμε στον αέρα. Το τεκμηρίωσε το ΤΕΕ της ΔΜ αποδεικνύοντας την τρομακτική απώλεια του ΑΕΠ και την εκτίναξη της ανεργίας.  Το τεκμηρίωσε το ΙΟΒΕ στη διαβούλευση για το νέο ΠΕΠ της ΔΜ. 

Για την αναστροφή αυτής της απώλειας, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη μελέτη του ΤΕΕ, απαιτούνται περίπου 6,5 δις€, ποσό που φυσικά δεν καλύπτεται από το 1 δις€ του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, που επιπλέον έγινε και το πρωτάκουστο να το μοιραζόμαστε με τα νησιά. 

Οι κρίσιμες υποδομές για την ανάπτυξη μας ενταφιάστηκαν. 

Ο σιδηρόδρομος που μας συνδέει με τα λιμάνια και την Ευρώπη, ο Κάθετος Διευρωπαϊκός Οδικός Άξονας Λάρισα- Κοζάνης – Φλώρινας – Νίκης που μας συνδέει με Νότια Ελλάδα και την Ευρώπη και τα αρδευτικά μας, έμειναν εκτός Ταμείου Ανάκαμψης

Μείναμε με την απορία. Κανείς στην ΕΕ δεν αναρωτήθηκε για το ποια είναι η άποψη του Περιφερειακού Συμβουλίου, της Περιφέρειας  που χάνει το 50% του ΑΕΠ του; 

3ο Η ΔΜ είναι η μοναδική Ευρωπαϊκή Περιφέρεια όπου δεν εφαρμόζεται η Ευρωπαϊκή πολιτική για τη Χωροταξία και το Περιβάλλον

Ξέρετε, κύριε Αντιπρόεδρε, καμία άλλη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια όπου συντελούνται μείζονες αλλαγές στις χρήσεις γης και αυτές δεν είναι αποτυπωμένες στο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο που εξακολουθεί να είναι αυτό του 2003;

Έχετε δει σε άλλη Περιφέρεια της Ευρώπης να γίνονται Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ) που δεν θα συμφωνούν με το υπερκείμενο επίπεδο σχεδιασμού που είναι το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο;

Οι νέες χρήσεις γης αποφασίσθηκαν από το κεντρικό κράτος και επιβλήθηκαν με Νόμο!

Ξέρετε καμία άλλη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια που να καταργήθηκαν με Νόμο οι ισχύοντες Περιβαλλοντικοί Όροι; 

Στην περίπτωση μας απαλλάχθηκε η ΔΕΗ από την ευθύνη αποκατάστασης των εδαφών και νομοθετικά αποφασίσθηκε η εκχώρηση της γης σε τρίτους (ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε) και η αλλαγή χρήσης γης. 

Αντί για 55.000στρ αγροτικής γης, 50.000στρ δάσους και 11.000 στρ λιμνών που θα απέδιδαν πλούτο στην τοπική κοινωνία, οι εκτάσεις δόθηκαν  για Φωτοβολταϊκά στο 33% της απαλλοτριωμένης έκτασης αντί για 3% που προέβλεπαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι, με κέρδη για τους μετόχους της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και την Γερμανική RWE και μηδενικό όφελος για τη Δυτική Μακεδονία 

Η αποκατάσταση των εδαφών που ήταν υποχρέωση της ΔΕΗ βάση των Περιβαλλοντικών Όρων, πάει στις καλένδες αφού πέρασε στο κράτος και  ανατέθηκε σε μια Ανώνυμη Εταιρεία,  χωρίς να έχουν προβλεφθεί πουθενά τα απαραίτητα κονδύλια (~1,5 δις €)

Κύριε Αντιπρόεδρε 

Επειδή πιστεύουμε ότι της Δυτικής Μακεδονίας δεν της πρέπει να αφανιστεί και επειδή πιστεύουμε ότι «…ακόμη υπάρχουν ακόμα δικαστές στο Βερολίνο», έχουμε ως Παράταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου, προσφύγει ήδη, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με την νομική υποστήριξη από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας και θα συνεχίσουμε με την προσφυγή μας στα αρμόδια Ευρωπαϊκά Όργανα.

Θα σας ενημερώσουμε σχετικά με την αποστολή του Φακέλου και ελπίζουμε να σας έχουμε αρωγό σε έναν αγώνα για το Δίκαιο της Δυτικής Μακεδονίας και την προστασία του Ευρωπαϊκού κεκτημένου στην πιο σημαντική πολιτική της Ευρώπης σήμερα που αφορά στην Ενέργεια και το Κλίμα

Για τον Συνδυασμό «ΕΛΠΙΔΑ»

Γεωργία Ζεμπιλιάδου 

Περιφερειακή Σύμβουλος- Επικεφαλής 

 

Υ.Γ. το παραπάνω κείμενο κατατέθηκε και γραπτώς στον Αντιπρόεδρο της Ε.Ε.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: