Εκδηλώσεις για τη γενοκτονία των ποντίων

By on 18/05/2011

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝΗ Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης και τα Ποντιακά Σωματεία του Δήμου Κοζάνης, διοργανώνουν εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σήμερα Τετάρτη 18 και αύριο Πέμπτη 19 Μαΐου 2011.

Πηγή: Έρα Κοζάνης


Σήμερα Τετάρτη 18 Μαΐου 2011 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης, στις 8 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα «Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής υπό το φως των ξένων διπλωματικών αρχείων» από τον Υποστράτηγο ε.α. – Συγγραφέα – Ιστορικό και Νομικό, κ. Χαράλαμπο. Τσιρκινίδη.

Αύριο Πέμπτη 19 Μαΐου θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Δ.Δ. Σκήτης.

Θα ακολουθήσει στο Μνημείο Ποντιακής Μνήμης στη Σκήτη στις 11 το πρωί Αρχιερατική Επιμνημόσυνη Δέηση, στις 11.15 ομιλία με θέμα «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» από τον εκπαιδευτικό κ. Κώστα Ζουρουφίδη, ενώ οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με κατάθεση στεφάνων και τη δεξίωση του κοινού που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Ιερού Ναού Σκήτης.

2 Comments

  1. zeden

    18/05/2011 at 15:14

    Πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

    Με το Ν. 2193/1994 (ΦΕΚ 32/Α/1994) καθιερώθηκε η 19η Μαΐου, ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και με το Π.Δ. 99/1994 (ΦΕΚ 78/Α/1994) έχει καθοριστεί με λεπτομέρεια το περιεχόμενο και ο τρόπος οργάνωσης των εκδηλώσεων.

    Οι φετινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 22 Μαΐου 2011 και στην πόλη της Κοζάνης θα είναι οι παρακάτω:

    Κυριακή 22 Μαΐου 2011

    1)Γενικός σημαιοστολισμός από την 8η πρωινή ώρα μέχρι τη δύση του ηλίου της 22ης Μαΐου 2011.

    2)Φωταγώγηση των δημόσιων καταστημάτων, καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ., ΟΤΑ, Τραπεζών και οργανισμών κοινής ωφέλειας, κατά τις βραδινές ώρες της 22ης Μαΐου 2011 μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

    3)Ώρα 8:00 π.μ. Επίσημη έπαρση Σημαίας.

    4)Ώρα 10:30 π.μ. Επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου.

    5)Επιμνημόσυνη δέηση στα μνημεία των Ηρώων στην Κεντρική Πλατεία Νίκης. Εκφώνηση σχετικής ομιλίας από τον κ. Θεόφιλο Παπαδόπουλο, Δημοσιογράφο, μέλος του Κέντρου Ποντιακών Μελετών.

    6)Κατάθεση στεφάνων από τους κ.κ.:
    -Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας
    – Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας
    -Βουλευτές Νομού Κοζάνης
    -Διοικητή Α’ Σ.Σ.
    -Δήμαρχο Κοζάνης
    -Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας
    -Περιφερειακό Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Μακεδονίας
    – Πρόεδρο Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών
    -Πρόεδρο Συλλόγου Συνταξιούχων-Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Δυτ. Μακεδονίας
    -Πρόεδρο Συνδέσμου Εφέδρων Αξ/κών Ν. Κοζάνης
    -Πρόεδρο Συνδέσμου Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Ν. Κοζάνης
    – Εκπροσώπους Ποντιακών και Μικρασιατικών Συλλόγων
    -Εκπροσώπους παραρτημάτων αναγνωρισμένων αντιστασιακών
    οργανώσεων που εδρεύουν στο Νομό εκ μέρους της Εθνικής Αντίστασης.

    7) Σιγή ενός λεπτού – Εθνικός Ύμνος – Πέρας τελετής. Αποχώρηση επισήμων.

    8)Τελετάρχης ορίζεται ο κ. Ανδρέας Φιλιππόπουλος από το Αυτοτελές Γραφείο Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

    9)Στις παραπάνω εκδηλώσεις παρακαλούνται να παραστούν οι τοπικές Αρχές, αντιπροσωπείες μαθητών της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, Πρόσκοποι και Οδηγοί με σημαίες και λάβαρα καθώς και όλοι οι Πολίτες.

  2. zeden

    18/05/2011 at 20:47

    ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΕΡΒΙΩΝ – ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

    H 19η Μαΐου είναι ημέρα Εθνικής μνήμης και απόδοσης τιμής για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Ταυτόχρονα όμως είναι ημέρα ευθύνης και υποχρέωσης όλων μας να συνεχίσουμε την προσπάθεια και τον δίκαιο αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

    Είναι χρέος προς τα θύματα της Γενοκτονίας αλλά και προς όλους εκείνους που ξεριζώθηκαν αφήνοντας πίσω τους έντονα τα σημάδια της παρουσίας του ελληνικού στοιχείου στον μακρινό Πόντο και στην Μικρασιάτικη γη.

    Η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού αποτέλεσε για πολλούς τη νέα πατρίδα όπου κράτησαν και συνεχίζουν να κρατούν οι απόγονοί τους άσβεστη τη φλόγα του Ποντιακού Ελληνισμού.

    Η Δημοτική Αρχή είναι συμμέτοχος στον κοινό αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, στηρίζοντας παράλληλα δράσεις και πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στη διατήρηση και διάδοση της Ποντιακής παράδοσης.

    Αποτείοντας με ευλάβεια φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας καλούμαστε όλοι να θυμηθούμε και να έχουμε ως οδηγό την ιστορική μνήμη και την εθνική μας ταυτότητα.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: