«Εγγλεζονήσια: Εγγλεζονήσι -Δρυμούσα- Μακρονήσι – Enclazomenisi – Keustan, Chustan ή Kösten -Uzunada – Uzun Adasi, Uzan Ada»

By on 27/03/2020

Σταύρου Π.Καπλάνογλου

Τα Εγγλεζονήσια που βρίσκονται στην είσοδο του κόλπου της Σμύρνης είναι :
Εγγλεζονήσι -Δρυμούσα- Μακρονήσι – Uzunada
Hekim ή Church Island ) ή,νησί γιατρού
Yassica ή επίπεδο νησί ή νησί της Γερμανίας.
Pırnarlı ή Pırnarlı Ada pırnar
Quarantine Island ή νησί καραντίνας
Akça ή Nisida Patates
Akçaca Isle
Νησιά Körtaş
Νησιά Arap
Νησιά Çiçek
Νησι Ίνικρι
Το μεγαλύτερο από αυτά τα νησιά είναι η αρχαία Δρυόμουσσα που το σημερινό της όνομα είναι Uzun ada ή Εγγλεζονησί ή Αγγλεζονήσι όπως λεγόταν παλιότερα

1. ΕΓΓΛΕΖΟΝΗΣΙ – Δρυμούσα- Uzunada) – Μακρονήσι – Αγγλεζονήσι
Το Εγγλεζονήσι ή Μακρονήσι (τουρκικά:είναι νησί της Μ.Ασίας που βρίσκεται κόλπο της Σμύρνης ή Ερμαϊκό κόλπο.. Είναι το μεγαλύτερο νησί της συστάδας των Εγγλεζονησίων, με έκταση 25,4 Km2
Σε στρατηγική θέση (ελέγχει την είσοδο της Σμύρνης) είναι αποκλεισμένη με απαγόρευση πρόσβασης σε όλη την έκταση του νησιού ,όντας ναυτική βάση των Τούρκων .
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ
Βρίσκεται μεταξύ της χερσονήσου Karaburun, της Τουρκίας στα δυτικά και της επαρχίας της Φώκιας στα ανατολικά.
μια απόστασης που έχει μήκος . 9 χιλιόμετρα (6 μίλια) από βορρά προς νότο, είναι το τέταρτο μεγαλύτερο νησί της Τουρκίας και το τρίτο μεγαλύτερο στο Αιγαίο .
,Βρίσκεται απέναντι από την αρχαία Ιωνική πόλη της Λυδίας Κλαζομενές, η οποία ήταν μια από τις δώδεκα πόλεις που αποτέλεσαν την Ιωνική Δωδεκάπολη και βρισκόταν στη θέση όπου σήμερα είναι χτισμένο το τουρκικό χωριό Κλαζυμέν
Εκεί κοντά είναι και η Σκάλα των Βουρλών, σήμερα Λιμάνι των Ουρλών (URLA), επίνειο των αρχαίων Κλαζομενών.
Η Σκάλα είναι ένας από τους αρχαιότερους οικισμούς του Αιγαίου. “Τροία του Αιγαίου” την ονομάζουν οι Τούρκοι αρχαιολόγοι.
Η τουρκική ονομασία του Εγγλεζονησίου είναι Κιοστέν Αντασί ή Κιοστένι ή Κιουστάν Αντά
ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ 1922
Πριν τη Μικρασιατική καταστροφή ο πληθυσμός του νησιού έφτανε τους 2500 κατοίκους Ο πληθυσμός ήταν αμιγώς Eλληνικός, αλλά η διοίκηση ήταν στα χέρια των Τούρκων.
Το νησί με τον Ελληνικό πληθυσμό που ζούσε στους τρεις οικισμούς.
— Θόλος
Ο ένας οικισμός ήταν ο Θόλος ή Αϊ-Νικόλας και ήταν ο μεγαλύτερος οικισμός και βρισκόταν στην ανατολική πλευρά του νησιού
— Αγία Παρασκευή
Η Αγία Παρασκευή βρισκόταν στα δυτικά και ήταν μικρότερος οικισμός από τον Θόλο λεγόταν και Τσιφλίκι.
— Άγιος Παντελεήμονας
Βρισκόταν Βορειοανατολικά και ήταν του μεγέθους της Αγίας Παρασκευής
ΤΟ ΟΝΟΜΑ
— Εγγλεζονησί ή Αγγλεζονήσι
Ήταν η ονομασία που το νησί ήταν ευρύτερα γνωστό τον 19ο αιών μ.Χ και στο πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα.
Η πιθανότερη εκδοχή για την ονομασία του νησιού και της ομώνυμης συστάδας είναι πως προέρχεται από παραφθορά του «Εγκλαζομενήσια», ονομασία που σχετίζεται με τις αρχαίες Κλαζομενές που βρίσκονταν στην απέναντι ακτή.
— Δρυμούσα (Δρυμούσσα)
Κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Δρυμούσα η ονομασία αυτή εμφανίζεται στα στην ιστορία στον 5ο αιώνα Π.χ.
— Νησί των Αγγέλων
Η ονομασία αυτή αναφερόταν στην αρχαιότητα.
— Μακρόνησος ή Madronis
H ονομασία αυτή εμφανίζεται σε Τουρκικά έγγραφα το 1900 μ.Χ.
— Κιουστάν
Η τουρκική ονομασία του Εγγλεζονησίου είναι Κιοστέν Αντασί ή Κιοστένι ή Κιουστάν Αντά , επίσης ονομάζεται “νησί Chustan” (ή Keustan).
Έτσι (Koste ή Costa) εμφανίζεται σε Οθωμανικά έγγραφα το 1909 μ.Χ
— Uzunada
Uzunada είναι η σημερινή ονομασία της Δρύμουσας που είναι η μετάφραση στα Τουρκικά των λέξεων “μακρύ νησί”

AGGLONHSI.png

ΙΣΤΟΡΙΑ

H Δρυμουσσα αναφέρεται στο λεξικό Barrington Atlas,ότι κατοικείτο στην αρχαιότητα:
Στην Κλασσική (Ελληνική περίοδο 550 π.Χ.-330 π.Χ.) την
Ελληνιστική Ελληνική,και Ρωμαϊκή Δημοκρατία (330 π.Χ.-30 π.Χ.) και την
Ρωμαϊκή, πρώιμη αυτοκρατορία (30 π.Χ.-300 μ.Χ.)

Ιστορική αναφορά για την Δρυμούσα κάνουν ο Θουκυδίδης (για το 412 π.Χ.) και ο Πολύβιος ( για το 188 π.Χ)
— Θουκιδηδης
Ο Θουκυδίδης αναφέρει συνοπτικά τη Δρυμούσα ως τοποθεσία όπου κάποια πλοία του Αστύοχου άρχισαν για οκτώ ημέρες σε μια περίοδο υψηλών ανέμων στο 20ο έτος του Πελοποννησιακού Πολέμου .
— Θουκυδίδης, 8,31 (“Αυτός μεταφέρθηκε ο ίδιος στη Φώκαια και στην Κύμη, και το υπόλοιπο του στόλου έβαλε στα νησιά Μαραθούσα, Πέλη και Δρυμούσα, τα οποία βρίσκονταν κοντά στους Κλαζομενές. και κατέστρεψε μέρος της περιουσίας των Κλαζομενίων που είχαν κατατεθεί στα νησιά »)
Ολόκληρο το απόσπασμα από τον Θουκυδίδη σε μετάφραση γράφει :
——————————————————————————————————-
” [8.31.1] Ο Αστύοχος* έτυχε να βρίσκεται στην Χίο όπου έκανε επιλογή για να πάρει ομήρους εξαιτίας της προδοτικής συνωμοσίας. Σταμάτησε την επιλογή όταν έμαθε ότι είχε φθάσει ο στόλος με τον Θηριμένη και ότι η κατάσταση της συμμαχίας είχε βελτιωθεί. Πήρε δέκα πελοποννησιακά και δέκα χιακά καράβια, ανοίχτηκε στο πέλαγος
[8.31.2] και πήγε να χτυπήσει τον Πτελεό. Δεν κατόρθωσε να τον κυριέψει και έπλευσε κοντά στην ακτή έως τις Κλαζομενές, όπου παράγγειλλε σε όσους κατοίκους ήσαν οπαδοί των Αθηναίων, να μετοικήσουν στην Δαφνούντα και στους άλλους να προχωρήσουν. Το ίδιο έκανε και ο Τάμως, υποδιοικητής της Ιωνίας.
[8.31.3] Οι κάτοικοι αρνήθηκαν να υπακούσουν και ο Αστύοχος έκανε επίθεση εναντίον της πολιτείας που ήταν ατείχιστη. Δεν μπόρεσε να την κυριέψει κι έφυγε, αλλά σηκώθηκε δυνατός άνεμος που τον παράσυρε τον ίδιο προς την Φώκαια και την Κύμη, ενώ τα άλλα καράβια κατέφυγαν στην Μαραθούσσα, την Πήλη και την Δρυμούσσα, νησιά που βρίσκονται κοντά στις Κλαζομενές.
[8.31.4] Ο άνεμος τους κράτησε εκεί οκτώ ημέρες και σ᾽ αυτό το διάστημα λεηλάτησαν ή κατανάλωσαν ή φόρτωσαν στα καράβια τους τις προμήθειες που είχαν εκεί οι Κλαζομένιοι. Μετά έφυγαν για την Φώκαια και την Κύμη, για να συναντήσουν τον Αστύοχο.”
——————————————————————————————————-
*Αστύοχος
Ήταν ναύαρχος της Σπάρτης που πολέμησε στον Πελοποννησιακό πόλεμο το 412 π.Χ. στη Χίο και Λέσβο με σκοπό να τις αποσπάσει από την Αθηναϊκή Συμμαχία. Επειδή όμως δεν σκότωσε τον Αλκιβιάδη, όπως είχε διαταχθεί, και τήρησε φιλική στάση απέναντι στους Αθηναίους αντικαταστάθηκε από τον Μίνδαρο.
— Πολυβιος
Δρυμούσα. Αναφέρεται από τον ιστορικό Πολύβιο, λέει ότι μετά τη σύναψη της Συνθήκης της Απαμέας το 188 π.Χ., η Δρυμούσα παραχωρήθηκε στην πόλη Κλαζομενές
Η Συνθήκη της Απάμειας ήταν μια συνθήκη η οποία πραγματοποιήθηκε το 188 π.Χ. και σηματοδότησε το τέλος των Αντιοχικών πολέμων, όπως ονομάσθηκαν, ανάμεσα στους Ρωμαίους και τους Σελευκίδες του Αντίοχου Γ’ του Μέγα.
— 19ος αιών Διεκδίκηση ιδιοκτησίας από τους Άγγλους
.Υπήρχαν αξιώσεις ιδιοκτησίας που κατέληξαν στα δικαστήρια μιας Αγγλικής οικογένειας στα μέσα του 19ου αιώνα, και μέχρι το 1914 Παρά το γεγονός ότι 2.000 γηγενείς Έλληνες ζούσαν στο νησί.
Α’ Παγκόσμιος πόλεμος
Αναφορά για το Εγγλεζονησι γίνεται και στον Α παγκόσμιο πόλεμο
Κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου, ο Βρετανικός Στόλος της Μεσογείου κατέλαβε το νησί το 1916, όπου εξέδωσε και γραμματόσημα
Το νησί καταλήφθηκε τον Απρίλιο του 1916 από την Τέταρτη Μοίρα του Βασιλικού Ναυτικού, του Μεσογειακό Στόλο της Βρετανίας με στόχο να , παρεμποδίσει την κυκλοφορία των Τούρκων στον τον Κόλπο.
Οι ακτές της Μικράς Ασίας είχαν βομβαρδιστεί από τις αρχές του 1915. ο Κόλπος της Σμύρνης πυρπολήθηκε τον Μάρτιο του 1915
Τον Ιανουάριο του 1919 το Εγγλεζονησι καθώς και άλλες τουρκικές οχυρώσεις στον Κόλπο ανακαταλήφθηκαν για λίγο από το Βασιλικό Ναυτικό για να υποστηρίξουν την απόβαση του Ελληνικού στρατού στην περιοχή της Σμύρνης
ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Το Εγγλεζονήσι ανήκε στην Μητρόπολη Κρήνης που είχε έδρα την Κρήνη της Μικράς Ασίας στη χερσόνησο της Ερυθραίας απέναντι από τη Χίο.
.Εκκλησιαστικώς η Κρήνη υπάγονταν ως ενορία στην Επισκοπή Ερυθρών της Μητροπόλεως Εφέσου. Αργότερα η Επισκοπή αυτή ανυψώθηκε σε Μητρόπολη. Μετά την Οθωμανική κατάκτηση καταργήθηκε και έτσι η Κρήνη βρέθηκε ως ενορία στα όρια της Μητροπόλεως Εφέσου.
Εκεί υπαγόταν και η Χριστιανική κοινότητα Θόλος Εγγλεζονησίου (Uzunada) που έφερε τον αριθμό κη’ και όνομα Θόλος Εγγλεζονησίου (Uzunada)στις καταστάσεις της Μητρόπολης από τη σημερινή Επαρχία Karaburun (Καραμπουρνού)
Πιθανή η ύπαρξη ναού του Αγίου Συμεών στον Θόλο,
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ο Θόλος και η Α. Παρασκευή είχαν δικό τους δημοτικό σχολείο για τα παιδιά των Ελλήνων .
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Οι κάτοικοι του νησιού ήσαν αγρότες- κτηνοτρόφοι, ψαράδες και ονομαστοί καπεταναίοι
Οι κάτοικοι του Εγγλεζονησίου στα χτήματά τους έσπερναν σιτάρι, όσπρια, καλαμπόκι, καρπούζια και πεπόνια. Καλλιεργούσαν επίσης αμπέλια και είχαν παραγωγή σταφυλιών και σταφίδας την οποία πουλούσαν στη Σμύρνη.
Τα ποτά τα οποία παρήγαγαν ήταν τσίπουρο,και κρασί, και ηδύποτα, .
Μία άλλη απασχόληση ήταν η αλιεία. Τα καΐκια ταξίδευαν χωρίς μηχανές, με τα πανιά. Τα αλιευτικά ήταν τράτες με κουπιά και γρι – γρι. Ψάρευαν κυρίως με γρίπους, που είναι αλιευτική συσκευή με πολύ μεγάλα δίχτυα.χταπόδια
Πολλοί από αυτούς ήταν ακόμη οι εργάτες, οι ασβεστάδες, οι καρβουνιάρηδες κλπ.
ΔΙΩΞΕΙΣ
Όμως το 1908 ο Σουλτάνος Χαμίτ όρισε να πηγαίνουν στρατιώτες μερικοί από τους υποταγμένους Έλληνες. Έτσι από το 1909 έως το 1920 που πήγε ο ελληνικός στρατός στη Σμύρνη, αναγκάστηκαν κάποιοιΈλληνες από κάθε περιοχή, κατόπιν κληρώσεως, να υπηρετήσουν ως στρατιώτες στον τουρκικό στρατό.
ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ
Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών που προέβλεπε η συνθήκη της Λωζάνης οι περισσότεροι εγκαταστάθηκαν στην Νέα Ιωνία Μαγνησίας[
Μετά την καταστροφή το 1922 ήλθαν με τα καΐκια τους πρόσφυγες στη μητέρα Ελλάδα κι εγκαταστάθηκαν στην Δραπετσώνα Πειραιώς και στην προσφυγομάνα Ν. Ιωνία μας με ζωντανή συνεχώς την μνήμη της πατρίδας τους
Εκεί βρίσκεται και η εικόνα της εκκλησία Αγίας Παρασκευής των ΕγγλεζονησΊων όπου όπου φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου Δραπετσώνας,
ΤΟ ΟΥΖΟΥΝ ΑΝΤΑ ΣΗΜΕΡΑ
Το νησί διαθέτει τεράστιο τουριστικό δυναμικό αλλά υπάρχουν , μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις
Το όμορφο νησί της δεκαετίας του ’70, όπου υπήρχαν στρατιωτικά καταλύματα, είναι τώρα μια μονάδα και αρκετές εκατοντάδες αγελάδες και βοοειδή.
Δεδομένου ότι πρόκειται για στρατιωτικό νησί, απαγορεύεται η είσοδος πολιτών στο νησί εκτός από οικογένειες προσωπικού.
Το νησί, το οποίο ανήκει στην Ναυτική Διοίκηση της Uzunada, έχει ακουστεί ως το εξόριστο νησί Necmettin Erbakan.
Νετσμεττίν Ερμπακάν
Ο Νετσμεττίν Ερμπακάν (Necmettin Erbakan, 29 Οκτωβρίου 1926 – 27 Φεβρουαρίου 2011) ήταν Τούρκος πολιτικός.
Γεννήθηκε στη Σινώπη στις 29 Οκτωβρίου 1926. Διετέλεσε τρεις φορές αντιπρόεδρος της Τουρκίας σε κυβερνήσεις συνασπισμού αλλά και πρωθυπουργός της χώρας.
Καταγόταν από γνωστή οικογένεια της Κοζάν, περιοχής των Αδάνων.
Ο Ερμπακάν συνελήφθη στις 12 Σεπτεμβρίου 1980 και κρατήθηκε για ένα διάστημα στο Uzunada (Μακρονήσι) στη Σμύρνη. Στις 15 Οκτωβρίου του ιδίου έτους συνελήφθη μαζί με άλλα 21 μέλη του κόμματός του με την κατηγορία της δράσεως εναντίον της εκκοσμικεύσεως του κράτους (μία από τις αρχές του Ατατουρκισμού). Αφέθηκε ελεύθερος στις 24 Ιουλίου 1981 και αθωώθηκε. Σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1982 του απαγορεύτηκε για 10 χρόνια η ενασχόληση με την πολιτική

2. Νησί του γιατρού – İatronisi -Hekim – Pêlê – – Kiliseli ( Εκκλησια )
Το νησί Hekim (γνωστό και ως Church Island ) είναι ένα νησί του Αιγαίου που ανήκει στα Εγγλεζονησια Βρίσκεται στον κόλπο της Σμύρνης και σε τμήμα της επαρχίας των Βούρλων της επαρχίας Σμύρνης , Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στα νησιά του Κόλπου με έκταση 2,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Η αρχαία ονομασία του νησιού (450 π.Χ) ήταν Πέλε , αργότερα το 1890 μ.Χ. σε Οθωμανικά έγγραφα εμφανίζεται σαν που μεταφράζεται στα Ελληνικά σε Εκκλησία ,αλλά και Ιατρονησι (İatronisi ) ή Hekim adası , την εποχή πριν από την εκδίωξη των Ελλήνων το ονόμαζαν το Νησί του γιατρού λόγω της παραμονής σε αητό του μοναδικού γιατρού των Εγγλεζονησων
Το 1909 μ.Χ. εμφανίζεται στα ίδια έγγραφα ως Kiliseli
Βρισκόταν απέναντι από τις αρχαίες Κλαζομενές και το αναφέρουν
ο Θουκυδίδης και ο Στέφανος Βυζάντιος
3. Yassica Island – Επίπεδο νησί
Το νησί Yassica (αγγλικά: το νησί Yassica, κυριολεκτικά, το “επίπεδο νησί”) είναι ένα νησί στον Κόλπο της Σμύρνης, Τουρκία. Μερικές φορές το νησί ονομάζεται επίσης Γερμανικό νησί (“νησί της Γερμανίας”).
Το νησί είναι τμήμα της Επαρχίας Urla της επαρχίας Σμύρνης [1] Είναι περίπου 4 χιλιόμετρα (2,5 χιλιόμετρα) και το νησί Pırnarlı είναι 1 χιλιόμετρο (0,62 μίλια). Η έκτασή του είναι 0,125 τετραγωνικά χιλιόμετρα (48 τ.μ.).
Το νησί είναι ακατοίκητο. Ωστόσο, ο δήμος της Σμύρνης έχει δημιουργήσει μια αποβάθρα, μια παραλία μήκους 400 μέτρων και ένα εστιατόριο στο νότιο τμήμα του νησιού.
** Σελίδα πολίτη της Σμύρνης (στα τουρκικά)Στεφάνου του Βυζαντίου . από την Εθνική . Αγίου Πηλίου.
4 .Νησί Pırnarlı – Pırnarlı Ada -Pırnar
Το νησί Pırnarlı ( Τουρκικά : το Pırnarlı Ada , επίσης αποκαλούμενο Pınarlı Ada ) είναι ένα νησί στον κόλπο της Τουρκίας του İzmir . Είναι ένα από τα 12 νησιά του κόλπου. Holly ( Αγγλικά : pırnar ) που είναι άφθονα στο νησί. Αλλά το νησί ονομάζεται Pınarlı που σημαίνει “με πηγές
Νησί Pırnarlı Φυσικό όνομα: Νησί με Πρώινα
Το νησί ανήκει την περιοχή Βούρλα Η συνολική έκταση του νησιού είναι περίπου 0,25 τετραγωνικά χιλιόμετρα . Η απόσταση από την ακτή είναι περίπου 2,5 χιλιόμετρα.
5. Το νησί Καραντίνας ( αγγλικό : Quarantine Island )
Το νησί καραντίνας ( αγγλικό : Quarantine Island ) είναι ένα ακόμη νησί στον κόλπο της Σμύρνης .
Νησί Καραντίνας ανήκει στον δήμο Βούρλων (Urla)
Το νησί είναι τμήμα της επαρχίας Urla της επαρχίας της Σμύρνης Η επιφάνεια του είναι 320.000 τετραγωνικά μέτρα και η απόσταση από την στεριά ήταν μόλις 600 μέτρα (σήμερα έχει ενωθεί με ένα στενό δρόμο)
Ο οικισμός που υπήρχε στο σημείο που ξεκινά ο δρόμος αυτός στην αρχαιότητα ήταν η Κλαζομενές .
Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα το νησί ήταν εξοπλισμένο με ιατρικά εργαλεία και χρησιμοποιήθηκε ως νησί καραντίνας .
Το 1950, τα κτήρια ανακαινίστηκαν για να χρησιμοποιηθούν ως νοσοκομείο. Το 1955, το όνομά του ήταν “Sun and Sea Treatment Institute”.
Μετά την κατασκευή νέων κτιρίων μετονομάστηκε σε “Urla Νοσοκομείο Ορθοπαιδικής”. Το 1986, το νοσοκομείο επανασχεδιάστηκε ως νοσοκομείο γενικού σκοπού Προβλέπεται να ανοίξει ιατρικό μουσείο στο νησί.
6. Akça ada
Akça είναι ένα τουρκικό νησί διαμορφωμένο σαν οστρακοειδή κοντά στη μεγαλύτερη πόλη της τουρκικής ακτής του Αιγαίου Σμύρνη . Πρόκειται για ένα ακατοίκητο νησί και υπάρχουν μόνο θάμνοι .
Βρίσκεται ανάμεσα στα νησιά Arap , το νησί Yassıca , τα νησιά Çiçek, τα νησιά Körtaş και το νησί Ίνικρι .
Βρίσκεται έξω από την ακτή του λιμανιού τωv Bουρλών (Urla) .
Είναι ένα μικρό νησάκι που περιβάλλεται από τυρκουάζ νερά, επομένως αποτελεί σημείο κολύμβησης για τους κατοίκους της Σμύρνης το καλοκαίρι.
Το ελληνικό όνομα για Akça ήταν η Nisida Patates.
7. Akçaca Isle
Μικρή νησίδα που ονομάζεται νησάκι Akçaca Isle 100 μ. στα ανοιχτά της ακτής

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: