Δύο βραβεία για το 8ο Γυμνάσιο Κοζάνης στον μαθητικό διαγωνισμό καινοτομίας «Κοζάνη-Έξυπνη πόλη»

By on 22/06/2020

Το 8ο Γυμνάσιο Κοζάνης είχε μια ξεχωριστή θέση στη διαδικτυακή εκδήλωση βράβευσης των μαθητών και μαθητριών, που συμμετείχαν στον μαθητικό διαγωνισμό καινοτομίας που διοργάνωσαν η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμος Κοζάνης, με την υποστήριξη του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Το σχολείο απέσπασε δύο από τα τρία βραβεία στην κατηγορία του Γυμνασίου. Συγκεκριμένα βραβεύτηκαν δύο μαθητικές ομάδες που κατέθεσαν τις προτάσεις τους ώστε να μπορέσει η πόλη της Κοζάνης να έχει βιώσιμη ανάπτυξη και να γίνει μια «Έξυπνη πόλη». 

Η μαθητική ομάδα, που αποτελείται από τις μαθήτριες της Α΄  Τάξης Γαύρου Αργυρώ και Παπαζήση-Ιωνά Σοφία, πήρε το 2ο βραβείο με την πρόταση «Από το χωράφι στο πιάτο σου» και κεντρικό σύνθημα «Σκέψου παγκόσμια-Δράσε τοπικά». Οι μαθήτριες προτείνουν τη δημιουργία μιας εφαρμογής για το κινητό που να συνδέει τους τοπικούς παραγωγούς με τους καταναλωτές. Με την εφαρμογή αυτή δίνεται η δυνατότητα στον παραγωγό να ανεβάσει και να διαθέσει τα προϊόντα του και στον καταναλωτή να παραλάβει τα προϊόντα απευθείας από τον παραγωγό ή να ζητήσει να έρθουν στο σπίτι του. 

Η μαθητική ομάδα, που αποτελείται από τις μαθήτριες της Α΄  Τάξης Ειρήνη Τσαμπίκα Αλεξοπούλου, Νένου Ελευθερία και Σαλακίδου Σοφία, πήρε το 3ο βραβείο με την πρόταση «Έξυπνος φωτισμός» και κεντρικό σύνθημα «Save the planet – Start with Kozani». Οι μαθήτριες προτείνουν τρόπους φωτισμού της πόλης που εξοικονομούν ενέργεια ωφελώντας έτσι το περιβάλλον. Ακόμη, η χρήση φωτιστικών τεχνολογίας LED σε συνδυασμό με τον κατάλληλο σχεδιασμό και την εγκατάσταση κεντρικού συστήματος διαχείρισης φωτισμού μπορούν να μειώσουν τη φωτορύπανση (light pollution) και να βελτιώσουν την ποιότητα του φωτός στην πόλη της Κοζάνης.

Αυτό που πρέπει να σχολιαστεί είναι ότι και οι δύο προτάσεις-ιδέες των μαθητριών είναι εφικτό να υλοποιηθούν με μακροπρόθεσμα οφέλη για το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία. 

Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές του διαγωνισμού για την πρωτοβουλία που πήραν, δίνοντας τη δυνατότητα στους σημερινούς νέους να προτείνουν αλλαγές προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης. Ακόμη, συγχαίρουμε τις μαθήτριες για τη διάκρισή τους και ευχόμαστε υγεία και πρόοδο.

Η Διευθύντρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 8ου Γυμνασίου Κοζάνης

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: