Δραστηριότητα Παρασκευής Βρυζίδου, Βουλευτού Ν. Κοζάνης

By on 07/11/2020

Εισήγηση στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε, μέσω τηλεδιάσκεψης, η συνεδρίαση της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή των Βουλευτών και Ευρωβουλευτών της.

Αξιολογήθηκε η κατάσταση στη χώρα και έγιναν προτάσεις για τη συνολική στήριξη των Ελλήνων που πλήττονται από τον κορονοϊό, καθώς και στήριξη περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τον πρόσφατο σεισμό.

Η συζήτηση ήταν πολύ σημαντική και δόθηκαν ενδιαφέρουσες πληροφορίες από όλους όσους τοποθετήθηκαν.

Μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός είπε:

«Αυτή τη μάχη τη δίνουμε όλοι μαζί στην πρώτη γραμμή. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα πρωτόγνωρες καταστάσεις. Έχουμε ακόμα ένα δύσκολο διάστημα, θα ανταποκριθούμε όμως, στις προσδοκίες και στην εμπιστοσύνη του κόσμου».

Στη διάρκεια της συζήτησης, την οποία συντόνισε ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, έλαβαν τον λόγο 30 βουλευτές.

Στην εισήγησή της στον Πρωθυπουργό, η Παρασκευή Βρυζίδου Βουλευτής Ν. Κοζάνης, ανέφερε ότι και η ΠΕ Κοζάνης είναι μια περιοχή που πλήττεταικαθώς αλλάζει το ενεργειακό προφίλ της.

Σε μια περιοχή με τόση ανεργία και προβλήματα, οι επιπτώσεις από τον κορονοϊό είναι ακόμη πιο δυσβάστακτες, όπως «το καταπονημένο σίδερο που λυγίζει και με μικρότερη φορτίο».

Ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να γίνουν παράλληλα με το master plan της αναπτυξιακής μετάβασης,

  • σχέδια στήριξης όλων των Υπουργείων, ώστε άμεσα να προκύψουν αποτελέσματα,
  • να δοθούν άτοκα δάνεια στους επαγγελματίες, στους κτηνοτρόφους και στους αγρότες αμέσως μετά το lockdown, για την επανεκκίνηση και
  • για τα ασφαλιστικά ταμεία, με αύξηση του προσωπικού, να ολοκληρωθεί γρήγορα η έκδοση συντάξεων που χρονίζει.

Στηρίζουμε τον εκσυγχρονισμό του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού κλάδου με σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία

Θετική εξέλιξη είχε η παρέμβαση του Περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου με τεκμηριωμένη εισήγηση από τη Διαχειριστική Αρχή, η πρόσκληση του Μέτρου 16 «Συνεργασία» του ΠΑΑ 2014-2020 (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης), με προϋπολογισμό 1,7 εκατομμύρια ευρώ, αυξήθηκε στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ικανοποιείται έτσι το σύνολο των αιτήσεων και από δώδεκα (12) που αρχικά εγκρίθηκαν, τώρα εντάσσονται και άλλες δεκατρείς (13).

Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι θα χρηματοδοτηθούν έντεκα (11) συνεταιρισμοί, οκτώ (8) ομάδες παραγωγών και πολλές αγροτικές επιχειρήσεις, που συμπράττουν με ερευνητικά ιδρύματα και άλλους φορείς.

Το συγκεκριμένο μέτρο προωθεί την ανάπτυξη συνεργασιών με σκοπό τη διασύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, τη δημιουργία επιχειρησιακών ομάδων , καθώς και την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της παραγωγικότητας της Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος.

Έγιναν προτάσεις για αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών και ελέγχου της άρδευσης, για αξιοποίηση των αποβλήτων ελαιοτριβείων, για αποξήρανση των σταφυλιών για την παραγωγή ποιοτικού κρασιού, για βελτίωση των συνθηκών υγιεινής κτηνοτροφικών μονάδων κ.ά.

Από το ξεκίνημα ενεργοποίησης του μέτρου παρακολουθούσα και ενθάρρυνα ομάδες παραγωγών να συμμετάσχουν, ενώ με πολλές παρεμβάσεις μου, αλλά και από το βήμα της Βουλής, ζήτησα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την αύξηση του προϋπολογισμού για να ενταχθούν όλες οι προτάσεις.

 

Συνεχίζουμε προς αυτή την κατεύθυνση

  • με τη συμμετοχή των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των εκτροφέων γουνοφόρων ζώων,
  • την αποτελεσματική διεκδίκηση της Περιφέρειας και
  • την συμπαράσταση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, που ξεχωρίζει τις ενδιαφέρουσες και με προοπτική προτάσεις, για τις οποίες σίγουρα πάντα βρίσκει λύσεις χρηματοδότησης και υλοποίησής τους.

Παράλληλα προσπάθεια γίνεται για

  • τα Σχέδια Βελτίωσης, ώστε να μην απορριφθεί καμία πρόταση,
  • την υλοποίηση του προγράμματος Αλιείας και
  • την επιτυχή ολοκλήρωση των έργων που εντάχθηκαν στο Leader, σε συνεχή συνεργασία με τους εμπλεκόμενους.

Παρασκευή Βρυζίδου

Βουλευτής Ν. Κοζάνης_Νέα Δημοκρατία

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: