Διευκρινίσεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την πρόσκληση (59),αναφορικά με 4 έργα κατάρτισης που είναι ενταγμένα στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

By on 20/05/2020

Η Ομοσπονδία Γούνας, τα Επιμελητήρια Καστοριάς και Κοζάνης και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Εφαρμογών, Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών που έχει έδρα τη Σιάτιστα υπέβαλαν, τον Ιούνιο του 2018,  στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας προτάσεις για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης, που θα συνοδεύονταν με δράσεις συμβουλευτικής των συμμετεχόντων ανέργων για δημιουργία κύρια επιχείρησης.  Τα προγράμματα αυτά εντάχθηκαν για χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Δυτική Μακεδονία 2014-2020” τον Οκτώβριο του 2018.

Τα προγράμματα αυτά αντίστοιχα για τον καθένα από ως άνω δικαιούχους  είναι:

  1. Συμβουλευτική – Κατάρτιση – Πιστοποίηση Ανέργων στον Τομέα Παραγωγής και Εμπορίας Γούνας σε 86 άνεργους, με φορέα υλοποίησης την Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας. 
  2. Συμβουλευτική Υποστήριξη και Αναβάθμιση Δεξιοτήτων Ανέργων στους Τομείς Μεταποιητικής Δραστηριότητας και Εξωστρέφειας Γουνοποιίας σε 86 άνεργους, με φορέα υλοποίησης το Επιμελητήριο Καστοριάς.
  3. Κατάρτιση Πιστοποίηση και Συμβουλευτική για την Ενδυνάμωση Δεξιοτήτων Ανέργων σε Ειδικότητες του Τομέα Αγροδιατροφής σε 88 άνεργους, με φορέα υλοποίησης το Επιμελητήριο Κοζάνης.
  4. Αναβάθμιση Προσόντων Ανέργων σε Ηλεκτρονικές Εφαρμογές για την Ενθάρρυνση της Επιχειρηματικότητας και της Αυτοαπασχόλησης με Έμφαση στους Τομείς Της Έξυπνης Εξειδίκευσης σε 80 άνεργους, με φορέα υλοποίησης τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων, Ηλεκτρονικών Εφαρμογών, Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών.

Τα εν λόγω προγράμματα επουδενεί δεν αφορούν εργαζόμενους και υφιστάμενες επιχειρήσεις του κλάδου της γουνοποιίας αλλά, όπως οι εν λόγω δικαιούχοι επέλεξαν, απευθύνονται σε ανέργους, γενικά, που θα καταρτιστούν από Κέντρα Δια Βίου Μάθησης μέσω προγραμμάτων κατάρτισης και με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών θα δημιουργήσουν κύρια δική τους επιχείρηση. 

Σημειώνουμε ότι στην πρόταση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας σχετικά με το ποιοι θα είναι οι ωφελούμενοι του προγράμματος αναφέρεται επί λέξη ότι το πρόγραμμα : “Απευθύνεται στο σύνολο των ανέργων των περιοχών παρέμβασης, Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, από τους οποίους θα αντληθούν οι 86 ωφελούμενοι/ες, μέσα από διαφανείς διαδικασίες επιλογής”. Κατά συνέπεια στο εν λόγω πρόγραμμα, όπως και στα άλλα, στα οποία υπάρχει πανομοιότυπα η ίδια διατύπωση, δεν προτείνονται ως ωφελούμενοι άνεργοι προερχόμενοι από τον κλάδο της γουνοποιίας αλλά άνεργοι ανεξαρτήτως εκπαιδευτικού επιπέδου και προέλευσης που θα θέλουν να δημιουργήσουν δική τους επιχείρηση στον κλάδο της γουνοποιίας.  

Συνεπώς αυτά που ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας περί προγραμμάτων που θα ενισχύσουν υφιστάμενες θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις γούνας ή τις ίδιες τις επιχειρήσεις γούνας δεν είναι ακριβή και κύριος στόχος τους, όπως προκύπτει και από τις δράσεις συμβουλευτικής που περιλαμβάνονται σ’ αυτά τα προγράμματα είναι οι άνεργοι καταρτιζόμενοι, να δημιουργήσουν δική τους επιχείρηση και όχι να εργαστούν σε επιχειρήσεις. 

Τα προβλεπόμενα στο Νόμο 4314/2014 “για τη διαχείριση, τον έλεγχο και την εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2014−2020…”, την Υπουργική Απόφαση για το Σύστημα Διαχείρισης του ΕΣΠΑ και την Υπουργική Απόφαση για το Σύστημα Δημοσιονομικών Διορθώσεων και διαδικασίες ανάκτησης αχρεωστήτως ή παρανόμως καταβληθέντων ποσών από πόρους του κρατικού προϋπολογισμού ΕΣΠΑ 2014-2020 εφαρμόζονται πλήρως από την Ειδική Υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την υλοποίηση των εν λόγω δράσεων και έχουν εξηγηθεί επαρκώς στον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας στο πλαίσιο σχετικής τηλεδιάσκεψης με την  Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020.

Επιπλέον ενημερώνουμε ότι η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 έχει ήδη προχωρήσει στην εξειδίκευση δράσης κατάρτισης εργαζομένων η οποία εγκρίθηκε από την Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Δυτική Μακεδονία 2014-2020” και σύντομα θα εκδοθεί σχετική πρόσκληση για υποβολή προτάσεων. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης θα μπορούν να είναι ωφελούμενοι και οι εργαζόμενοι στις γουνοποιητικές επιχειρήσεις.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: