Διαδικτυακή σύσκεψη του Συντονιστικού φορέων ενάντια στην απολιγνιτοποίηση

By on 23/02/2021

Σε συνέχεια της δράσης, μας μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, την Παρασκευή (19/02/2021) πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή σύσκεψη του Συντονιστικού όπου έγινε αποτίμηση της μέχρι τώρα δράσης του και παρουσιάστηκαν οι εξελίξεις που αφορούν τον κλάδο της Ενέργειας και πως σχετίζονται με τους σχεδιασμούς για την απολιγνιτοποίηση στην περιοχή μας. Επικαιροποιήθηκε το πλαίσιο πάλης με πρόσθεση και επιπλέον αιτημάτων μιας και προχωράει η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) καθώς επίσης έχουν ενταθεί οι ανταγωνισμοί μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων για την μοιρασιά της πίτας στο νέο ενεργειακό τοπίο. 

Το Συντονιστικό παλεύει:

  • Να μην κλείσει καμία μονάδα και ορυχείο, ούτε να ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ ή ο ΔΕΔΔΗΕ. Η Ενέργεια να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες κι όχι τα κέρδη.
  • Να μην υποστούν οι εργατικές – λαϊκές οικογένειες τις συνέπειες της ενεργειακής φτώχειας. Να μην γίνει καμία διακοπή ρεύματος, να μην αυξηθούν τα τιμολόγια στη λαϊκή κατανάλωση, να καταργηθούν οι “πράσινοι” φόροι. Να διαγραφεί το 30% των συσσωρευμένων χρεών που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν. Να μην μείνει κανένα σπίτι χωρίς τηλεθέρμανση, να μην αυξηθεί η τιμή της τηλεθέρμανσης, να επεκταθεί το δίκτυο και στα χωριά. Να μειωθεί το κόστος ενέργειας για τους βιοπαλαιστές αγρότες.
  • Οι εργαζόμενοι να μην χάσουν τα εργασιακά δικαιώματα τους. Να μην απολυθεί κανένας. Να υπογραφεί ΣΣΕ στους εργαζόμενους της ΔΕΗ και στο έκτακτο προσωπικό. Μόνιμες προσλήψεις και μονιμοποιήσεις του έκτακτου προσωπικού. Τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής. 
  • Να μην δημιουργηθεί Ειδική Οικονομική Ζώνη.
  • Για ολοκληρωμένη αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Η ΔΕΗ να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την περιβαλλοντική αναβάθμιση των μονάδων και να αξιοποιηθούν όλες οι τεχνολογίες μείωσης της ρύπανσης. Να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί για καύση απορριμμάτων, πλωτών φωτοβολταϊκών σε λίμνες και άλλων έργων ανεξέλεγκτων ΑΠΕ στην περιοχή. Η διαχείριση των απορριμμάτων και των επικίνδυνων αποβλήτων να γίνεται με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη. 
  • Να υλοποιηθούν άμεσα οι μετεγκαταστάσεις Ακρινής – Αναργύρων, να ολοκληρωθεί της Ποντοκώμης και να προχωρήσει στα Βαλτόνερα. Να μην επιστραφούν χρήματα από τους κατοίκους της Μαυροπηγής. Τα αποκατεστημένα εδάφη από τα ορυχεία της ΔΕΗ Α.Ε να αξιοποιηθούν για την ικανοποίηση των εργατικών – λαϊκών αναγκών.  

 

Με αυτό το πλαίσιο πάλης έχει συμφέρον να παλέψει η μεγάλη πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα των πόλεων και των χωριών. Καλούμε γύρω από αυτό το πλαίσιο να συστρατευθούν κι άλλα εργατικά σωματεία και φορείς της περιοχής. Να ενισχύσουν τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του Συντονιστικού κρατώντας σαφώς την αυτοτέλειά τους. Ένα πλαίσιο που κριτήριο έχει τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες και δεν εγκλωβίζεται στις αντιπαραθέσεις μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα. 

 

Το επόμενο διάστημα καλούμε σε συμμετοχή στον αγωνιστικό σχεδιασμό:

  1. Αυτοκινητοπομπή από την περιοχή των Κοίλων προς την Περιφέρεια, το Σάββατο 13/03/2021.
  2. Ανάβαση στο Βέρμιο για δράση ενάντια στα αιολικά, την Κυριακή 11/04/2021. 
  3. Κινητοποίηση στην πύλη του ΑΗΣ Καρδιάς ενάντια στο κλείσιμο του σταθμού.

 

Το πρόγραμμα κινητοποιήσεων θα εμπλουτίζεται συνεχώς με βάση τις εξελίξεις (π.χ επίσκεψη κυβερνητικών στελεχών κ.α) και καλούμε όποιον συμφωνεί με το πλαίσιο να εμπλουτίσει αυτόν τον σχεδιασμό. 

Τρίτη, 23/02/2021

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: