ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης: «ΟΙ ΕΜΙΓΚΡΕΔΕΣ»

By on 29/03/2011

 

emigredesΤο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης συνεχίζοντας για 4η χρονιά τη παρουσίαση παραστάσεων  στα πλαίσια του «Σύγχρονου Θεάτρου», παρουσιάζει το έργο του Σλαβομίρ Μρόζεκ «Οι εμιγκρέδες».

Μετά τον Ιονέσκο, τον Μπέκετ και του έλληνα Σ. Σερέφα, ο μεγάλος Πολωνός συγγραφέας, που γιορτάζει φέτος τα 80α του γενέθλια, τιμώμενος στην πατρίδα του και σε πολλές χώρες του κόσμου.


Οι μετανάστες είναι το θέμα του έργου. Δύο αλλοδαποί συγκατοικούν σε ένα υπόγειο. Ο ένας διανοούμενος, πολιτικός εξόριστος και ο άλλος εργάτης, οικονομικός μετανάστης. Θα μπορούσαν να βρίσκονται σε οποιαδήποτε χώρα. Θα μπορούσαν να κατάγονται από οπουδήποτε. Η μέρα που διαδραματίζεται το έργο είναι παραμονή Πρωτοχρονιάς
Για τους ντόπιους ημέρα χαράς, ημέρα γιορτής. Γι’ αυτούς απλώς άλλη μια μέρα σε ξένο τόπο. Μόνη διέξοδος τα όνειρα. Όσο αντέξουν κι αυτά.

Τους ρόλους των δύο εμιγκρέδων ερμηνεύουν ο Δημήτρης Παπανικολάου και ο Βασίλης Πουλάκος, ο οποίος έχει κάνει και την μετάφραση. Η σκηνοθεσία είναι της Μαρίας Βαρδάκα, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Σοφίας Παντουβάκη, η μουσική επιμέλεια του Νίκου Ορφανού και οι φωτισμοί του Παναγιώτη Μανούση.

Λίγα λόγια για το έργο:

Παραμονή Πρωτοχρονιάς… Βράδυ, λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου. Δύο
πρόσωπα, ο ΧΧ και ο ΑΑ: μετανάστες, ακραία αντίθετων απόψεων, που έχουν
εγκαταλείψει τη χώρα τους και έχουν βρεθεί να συμβιώνουν σε μια ξένη χώρα.
Προέρχονται από οπουδήποτε και ζουν οπουδήποτε. Δεν ορίζεται ούτε η χώρα
προέλευσής τους, ούτε η χώρα στην οποία διαμένουν. Συνυπάρχουν μέσα σ’
ένα γκρίζο, βρωμερό, χαμηλοτάβανο και χωρίς παράθυρα υπόγειο πολυκατοικίας.
Ο ΧΧ, οικονομικός μετανάστης, δουλεύει ως εργάτης για το μεροκάματο
και κάνει αιματηρές οικονομίες για να επιστρέψει “κάποτε” πίσω στην
πατρίδα και την οικογένειά του, να χτίσει ένα σπίτι και να γλεντήσει ό,τι κατάφερε στη ζωή του.

Ο ΑΑ, πολιτικός μετανάστης, διανοούμενος, χωρίς οικονομικά προβλήματα, διαβάζει βιβλία, φιλοσοφώντας για τα πολιτικά συστήματα και παρατηρώντας τον ΧΧ, τον οποίο θεωρεί μοντέλο του για το βιβλίο που θέλει να γράψει.

Η συνομιλία τους περιστρέφεται γύρω από τους λόγους που τους έφεραν σ’  αυτήν τη θέση, την περιθωριοποίησή τους, τα όνειρα και τους στόχους του καθενός, τον τρόπο αντιμετώπισης της ζωής και της πραγματικότητας… Οι επιλογές, η ατομική και κοινωνική ελευθερία, η εξάρτηση, οι ψευδαισθήσεις, εκτίθενται στο ρινγκ του διαλόγου τους και κατακομματιάζονται. Οι αλήθειες τους προκαλούν σύγκρουση με τον ίδιο τους τον εαυτό κι η σύγκρουση των απόψεών τους είναι αναπόφευκτη και σταδιακά εκρηκτική. Ή όχι και τόσο…

Η πρεμιέρα θα δοθεί την Πέμπτη 31 Μαρτίου στις 9 το βράδυ στο Θεατροδρόμιο. Θα ακολουθήσουν άλλες επτά παραστάσεις, μέχρι την Κυριακή 3 Απριλίου και από την Πέμπτη 7 έως την Κυριακή 10 Απριλίου.

Στη συνέχεια η παράσταση θα φιλοξενηθεί στη Βέροια, στη Λάρισα και στην Αθήνα.

Τιμή εισιτηρίων

Εισιτήριο: 15 €
Φοιτητικό – μαθητικό: 12 €
Για τους «Φίλους του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ»: 10 €.

Προπώληση εισιτηρίων στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, στην «Αίθουσα Τέχνης, από 9 π.μ. – 2 μ.μ.

Πληροφορίες στο τηλ.: 24610-24062

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: