Δημοσίευση Β’ κύκλου της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»

By on 18/03/2019

Εκδόθηκε στις 14 Μαρτίου 2019 η απόφαση για την προκήρυξη του Β΄ Κύκλου της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων  Ερευνητικών Έργων «Ερευνώ – Δημιουργώ- Καινοτομώ», η οποία συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο του ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014-2020) του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, συνολικού προϋπολογισμού (Δημόσια Δαπάνη Δράσης) 542.535.722 ευρώ. Με την ίδια απόφαση τροποποιείται η Αναλυτική Πρόσκληση για τα έργα του Α΄Κύκλου.

Ο προϋπολογισμός (Δημόσια Δαπάνη) για τον Β΄ Κύκλο ανέρχεται σε 200.000.000 ευρώ.

Αρμόδιος Ενδιάμεσος Φορέας για τη διαχείριση της Ενιαίας Δράσης «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» έχει οριστεί η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς της Έρευνας, της Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Καινοτομίας (ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Βασικός στόχος της ενιαίας Δράσης «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προς διεθνείς αγορές, με σκοπό τη μετάβαση στην ποιοτική καινοτόμα επιχειρηματικότητα και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Η Δράση αυτή έχει ως σκοπό την άμεση και αποτελεσματική διοχέτευση των διαθέσιμων πόρων για την προώθηση ερευνητικών δραστηριοτήτων και την εφαρμογή καινοτομιών στις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω μίας σειράς παρεμβάσεων.

Στόχοι της Δράσης:

  • Οικονομική ανάπτυξη βασισμένη στη γνώση και τη βιώσιμη εξειδίκευση
  • Ενσωμάτωση της νέας γνώσης και της καινοτομίας στα υπάρχοντα αλλά και σε νέα προϊόντα, υπηρεσίες, παραγωγικά συστήματα και αλυσίδες αξίας
  • Σύνδεση της ακαδημαϊκής έρευνας με τις ανάγκες της αγοράς και την οικονομία.

Για την υλοποίηση των σχεδίων τους, οι δυνητικοί Δικαιούχοι μπορούν να δημιουργήσουν το κατάλληλο για την περίπτωσή τους μίγμα ενεργειών, αξιοποιώντας ένα ευρύ φάσμα ενισχυόμενων δαπανών από τις ακόλουθες κατηγορίες:

  • κλασικές δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης (π.χ. βιομηχανική έρευνα, πειραματική ανάπτυξη, μελέτες σκοπιμότητας)
  • δράσεις προώθησης της καινοτομίας (π.χ. απόκτηση/ επικύρωση/ προστασία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, απόσπαση προσωπικού από οργανισμούς έρευνας και διάδοσης γνώσεων)
  • υποστηρικτικές ενέργειες (π.χ. συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις, συμβουλευτικές υπηρεσίες).

Στην Πρόσκληση της Δράσης (σχετικό αρχείο παρακάτω) περιγράφονται αναλυτικά, οι προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης, η διαδικασία εξέτασης και αξιολόγησής τους, η ένταξή τους για χρηματοδότηση, ο τρόπος καταβολής των χρηματοδοτήσεων, η διαδικασία ελέγχου και παρακολούθησης της υλοποίησης των ερευνητικών έργων, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων και οι λοιποί όροι της Δράσης. Στην ίδια απόφαση ορίζεται η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των Αιτήσεων Χρηματοδότησης για τον Β΄ κύκλο της Δράσης.

Οι ενισχύσεις της Δράσης θα διατεθούν σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 651/2014.

Η υποβολή των προτάσεων γίνεται ηλεκτρονικά (www.ependyseis.gr), στην ελληνική γλώσσα. Για τον Β΄ Κύκλο, η υποβολή ξεκινά την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019 και ώρα 18.00 και λήγει την Τετάρτη 29 Μαΐου 2019 και ώρα 16:00.

Το Νομοθετικό και Κανονιστικό πλαίσιο της δράσης διατίθεται στο: Νομοθεσία ΕΣΠΑ 2014-2020

Αναλυτικές πληροφορίες και ενημέρωση παρέχονται από:

  • την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ), Μονάδα Α’, Λεωφ. Μεσογείων 14-18, 115 27 Αθήνα

Για ερωτήματα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώνουν το σχετικό Υπόδειγμα Ερωτήσεων (βλέπε σχετικό αρχείο) και να το αποστέλλουν προς την ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

  • το Γραφείο Πληροφόρησης ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ: Μεσογείων 56, Αθήνα, τηλεφωνική ενημέρωση στο 801 11 36 300 από σταθερό τηλέφωνο με αστική χρέωση.
  • τις ιστοσελίδες:
  1. της ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ http://www.antagonistikotita.gr
  2. του ΕΣΠΑ http://www.espa.gr
  3. της ΓΓΕΤ http://www.gsrt.gr
  4. της ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ http://www.eyde-etak.gr

τα Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης:

  1. Facebook (ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ)
  2. Linkedin (ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ)
  3. Twitter (ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ)

Για την υποβοήθηση των δυνητικών δικαιούχων στην υποβολή Αίτησης Χρηματοδότησης μέσω του ΠΣΚΕ, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ) έχει αναπτύξει Εγχειρίδιο ΠΣΚΕ για την υποβολή Αίτησης Χρηματοδότησης στη δράσης (Εγχειρίδιο Υποβολής στον Β΄Κύκλο), τα οποία είναι αναρτημένα και στο ΠΣΚΕ (μενού Πληροφορίες).

Σχετικά Αρχεία

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: