Γκουτζιαμάνη Γιάννα: Μια προσωπική κατάθεση για τη Μάρθα Φριντζήλα

By on 02/09/2019

Μάρθα Φριντζήλα: τραγούδι και θέατρο, ένα μοναδικό συνταίριασμα

Τη Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019  το βράδυ στην αυλή του Φιλοπρόοδου, η Μάρθα Φριντζήλα μας πρόσφερε μια μαγική βραδιά.

 Το κοινό που την τίμησε είχε την ευκαιρία να απολαύσει από κοντά μια αρτίστα, που παντρεύει αριστοτεχνικά το τραγούδι με το θέατρο. Δεν ερμήνευε απλώς. Μεταμορφωνόταν στο πρόσωπο του τραγουδιού και όχι μόνο. Δημιουργούσε την ατμόσφαιρα και εξέπεμπε την ενέργεια και τους κραδασμούς της. Μας παρέσυρε με τη βαθειά φωνή της, βγαλμένη μέσα από τα σωθικά της και σαν μαγνήτης μας τράβηξε μέσα στην παράσταση που δημιούργησε με τα τραγούδια και την εμπνευσμένη αφήγηση-σχόλιο για το κάθε ένα.

    Επειδή είχα την τύχη να κάνω μαζί της μαθήματα θεάτρου στο «Αττικό σχολείο αρχαίου δράματος» στην Ελευσίνα,  κάνω μια προσωπική κατάθεση. Η Μάρθα εκτός από καλλιτέχνης εγνωσμένης αξίας, έξω από το star system, παράγει και προσφέρει κοινωνικό έργο μέσα από το θέατρο. Είναι Άνθρωπος, μια αγκαλιά για όλους τους κοινωνικά αδύναμους που αγαπούν το θέατρο. Είναι γυναίκα της γης, μια μάννα για τα παιδιά του κόσμου. Σέβεται το άτομο. Προσφέρει γενναιόδωρα.

Με καταγωγή από τη Λακωνία και την Ήπειρο, έχει αυτό το κάτι που έχουν οι γυναίκες οι παλιές. Γεννημένη στην Ελευσίνα έμαθε να αφουγκράζεται τα Ελευσίνια μυστήρια και με βαθειά γνώση και ακατάπαυστη δουλειά δημιουργεί το χώρο στο παλιό ελαιουργείο, όπου καθιερώνει τα Αισχύλεια και συνδέει το σύγχρονο με το αρχαίο, σαν να μην κόπηκε λες ο ομφάλιος λώρος.

 Στον καιρό της εικονικής πραγματικότητας, της σύγχυσης, του φτηνού λαϊκισμού και του φαίνεσθαι η Μάρθα Φριντζήλα είναι φάρος και επιβεβαιώνει αυτό: Όταν είσαι σταθερά προσηλωμένος στην τέχνη σου και δουλεύεις με αγάπη, συνέπεια και εντιμότητα, η καταξίωση μπορεί να αργήσει, αλλά θα έρθει, γιατί γίνεται αργά και σταθερά. 

Για μένα είναι σημείο αναφοράς. Να είσαι καλά Μάρθα, η αγάπη του κόσμου θα ανταμείβει τους κόπους σας.

                                                              Γκουτζιαμάνη Γιάννα

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: