Γκουτζιαμάνη Γιάννα: Η Αλήθεια και το Ψέμα κονταροχτυπιούνται

By on 13/11/2021

Το κουκλοθέατρο που μας προέκυψε, κρατάει μέρες, βδομάδες. Το Ψέμα και η Αλήθεια επιστρατεύτηκαν για να μας μεταφέρουν τα όσα συμβαίνουν ταχύτατα στην κοινωνία, ώστε να μας  βοηθήσουν να καταλάβουμε  την κατάσταση και να δράσουμε  ανάλογα.

Το ψέμα και η αλήθεια κυκλοφορούσαν πάντα  ανάμεσά μας . Τώρα πήραν θέση πρωταγωνιστή και διεκδικούν το χειροκρότημα και την αποδοχή του κοινού. Και τα δύο γεννούσαν πάντοτε ερωτήματα.

Η αλήθεια ως ιδέα χαίρει σεβασμού από τον άνθρωπο. Η μορφή της στιβαρή, με καθαρό βλέμμα. Στο ένα χέρι κρατά το κύρος που της εξασφαλίζουν ο έλεγχος και η κριτική που κρατά στο άλλο της  χέρι. Ευθύς ο λόγος της, λιτός και καθαρός. Σκοπός της να αποτυπώσει με ακρίβεια ένα συμβάν, μια κατάσταση. Κοιτάζει στα μάτια το συνομιλητή και τον κερνάει το λόγο της, ένα δυνατό κρασί. Και «η αλήθεια είναι πικρή» συνοψίζει η λαϊκή σοφία.

Το ψέμα ξεπηδάει «σαν διάολος» οπουδήποτε: σε σχέσεις, γεγονότα, καταστάσεις, για να επιβληθεί στην αλήθεια. Εισπράττει πάντα την ηθική απόρριψη, αλλά πάντα καταφέρνει και ξεφυτρώνει. Με μάτια αλλήθωρα, πετιέται αναπάντεχα και παίζει το πονηρό παιχνίδι του. Ορμάει και πετάει αδίστακτα λέξεις και αριθμούς που κλέβει από την αλήθεια. Συνθέτει ανακρίβειες και παραποιεί την πραγματικότητα με έναν παραμορφωτικό φακό, που κρατάει στο χέρι του. Επαναλαμβάνει την πληροφορία  και επιμένει, χωρίς να ακούει. Το θράσος και η αδιαντροπιά του είναι ο αντίποδας στον  έλεγχο και την κριτική της αλήθειας.

Σκοπός του είναι να παραπλανήσει το άτομο με το αλλήθωρο βλέμμα και τον διφορούμενο λόγο του. Να φέρει τη σύγχυση στη σκέψη του.

Σύμμαχο ικανό σ’ αυτό έχει την Υπερπληροφόρηση. Αυτή πνίγει την αλήθεια μέσα στο θόρυβο της τηλεόρασης,  στις πολλές αλήθειες , και στη σύγχυση στον ωκεανό του διαδικτύου .

Άπειρα χέρια κινούν τις φιγούρες στο κουκλοθέατρο στο όνομα της «θεάς» Ενημέρωσης. Το Ψέμα κινούν εκείνα που κρατούν το Όφελος και την Ατιμωρησία. Την Αλήθεια κινούν τα χέρια της Σκέψης και της Αποκάλυψης.

Κι εμείς το κοινό που παρακολουθεί την παράσταση διαρκείας, τι να κάνουμε;

Έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα στην απάθεια που οδηγεί στην τυραννία και στην ικανότητα να σκεφτόμαστε, που οδηγεί στη δημοκρατία.

Κοζάνη 13-11-2021

Γκουτζιαμάνη Γιάννα

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: