Γιώργος Αμανατίδης: Ομιλία στην Ολομέλεια στο σ/ν του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

By on 03/06/2020

Ομιλία στην Ολομέλεια στο σ/ν του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα»

Συνηθίζω να μιλώ για τα σχέδια και τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης. Δεν συνηθίζω να απαντώ στην αντιπολίτευση. Στη χθεσινή μου ομιλία έκανα μια εξαίρεση. Χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο «συρραφή τροπολογιών», «χωρίς προστιθέμενη αξία», «χωρίς αναπτυξιακή προοπτική που δεν λύνει κάτι το θεαματικό», «χωρίς όραμα». 

Έχει σημασία να δούμε ποιος κουνά αυτή τη στιγμή το δάκτυλο. 

Θυμίζω τι έκανε η κυβέρνηση της Αριστεράς:

  • Φορολόγησε τα αγροτικά εισοδήματα ως επιχειρηματικά.
  • Αύξησε τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ στο υπερτριπλάσιο και τις συνέδεσε με το φορολογητέο εισόδημα.
  • Αύξησε την τιμή του αγροτικού ρεύματος και του ΕΦΚ για το πετρέλαιο.
  • Η Ελληνική κτηνοτροφία βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση με την τιμή του γάλακτος και του κρέατος να κατρακυλά και τις ελληνοποιήσεις να αυξάνονται διαρκώς, αφού οι έλεγχοι στην αγορά ήταν ανύπαρκτοι. Όσο για την αλιεία, την πτηνοτροφία και τη μελισσοκομία είχαν αφεθεί στην τύχη τους.

Με το παρόν σ/ν παρεμβαίνουμε σε κρίσιμα σημεία έτσι ώστε να ενισχυθεί ο αγροτικός τομέας που, μονοσήμαντα, θα αποτελέσει όχημα για μετάβαση της χώρας στην εποχή της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας. 

Ειδικότερα:

 

  • Αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις παράνομες ελληνοποιήσεις. Η Κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, βάζει ένα τέλος –ουσιαστικά- στην ατιμωρησία.
  • Δημιουργία της πληροφοριακής βάσης δεδομένων με την ονομασία Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο. Καθιερώνεται ένα ενιαίο σύστημα καταγραφής, απογραφής και ταυτοποίησης όλων των μελισσοκόμων και του μελισσοκομικού κεφαλαίου.
  • Γίνεται πράξη η συμπερίληψη των αυγοπαραγωγών στο ισοζύγιο του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και στην εφαρμογή του συστήματος «Άρτεμις».
  • Θεσμοθέτηση του Εθνικού Προγράμματος Συλλογής και Διαχείρισης (ΕΠΣΥ.Δ) νεκρών ζώων.
  • Λύνονται σημαντικά προβλήματα από την παράταση της προθεσμίας έκδοσης άδειας εγκατάστασης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών και επιθυμούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.
  • Διεύρυνση της σύνθεσης του Συμβουλίου Στρατηγικού Σχεδιασμού με την προσθήκη όλων των συντελεστών και διαμορφωτών όπως οι εποπτευόμενοι φορείς του ΥπΑΑΤ και οι Προϊστάμενοι των Ειδικών Υπηρεσιών.

Προφανώς, το νομοσχέδιο αυτό δεν τα λύνει όλα. 

Αντιμετωπίζει όμως χρόνιες δυσλειτουργίες και στρεβλώσεις.

Άλλωστε οι πολιτικές παράγουν αποτελέσματα μόνον όταν υπάρχει το αναγκαίο θεσμικό περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύσσονται. 

Το σημαντικό είναι ότι η Κυβέρνησή μας παλεύει καθημερινά στοχεύοντας στη συνολική ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα και στην ανάδειξή του ως έναν από τους βασικούς μοχλούς/πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας και φέρνει απτά αποτελέσματα. 

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

Γιώργος Αμανατίδης

Βουλευτής Ν. Κοζάνης – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: