Γιώργος Αμανατίδης: «Η στήριξη των αγροτών στο επίκεντρο»

By on 18/09/2020

Στην από 15/09/2020 συνάντηση μεταξύ του Προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζου Ανδρέα και των Βουλευτών Ν. Κοζάνης κ. Αμανατίδη Γιώργου, Ν. Ημαθίας κ. Τσαβδαρίδη Λάζαρου, Ν. Πέλλας κ. Σταμενίτη Διονύση και Ν. Καρδίτσας κ. Κωτσού Γιώργου συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν: α) στον Οργανισμό του ΕΛΓΑ (επικαιροποίηση οργανογράμματος ώστε να μπορεί να ενταχθεί στην κινητικότητα), β) στην ανάγκη ενίσχυσης των Υπηρεσιών με το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό, γ) στην ασφάλιση των αγροτών όχι μόνο για το αγροτικό κεφάλαιο αλλά για την παροχή ενός εγγυημένου εισοδήματος (άρθρο 36: Διαχείριση Κρίσεων του Καν. ΕΕ 1305/2013), δ) στη συνέχιση επιχορήγησης του ΕΛΓΑ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) μέχρι 20% επί των εσόδων του (βάσει του ν. 3877/2010) και χωρίς την επιβάρυνση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ).

Ειδικά για την προετοιμασία προγράμματος παροχής ενός εγγυημένου εισοδήματος με την οργάνωση του Γεωργοασφαλιστικού Συστήματος σύμφωνα με το ν. 3877/2010, ενεργοποιώντας το αρμόδιο Τμήμα του ΥπΑΑΤ, συμφωνήθηκε η ανάγκη σύνταξης αναλογιστικής μελέτης με χρηματοδότηση από την Τεχνική Βοήθεια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας.

Η παροχή εγγυημένου εισοδήματος βάσει της αναλογιστικής μελέτης, θα προταθεί για ένταξη στο νέο ΠΑΑ 2021-2027 προκειμένου να τύχει συγχρηματοδότησης με επιχορήγηση ασφαλίστρου για κάλυψη πχ του προανθικού και ανθικού σταδίου. Η παραπάνω ασφάλιση θα είναι προαιρετική με πρόσθετο κόστος ετήσιας συνδρομής για τον αγρότη.

Για τα παραπάνω σημαντικά ζητήματα προγραμματίσθηκαν οι αναγκαίες συναντήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών και το ΥπΑΑΤ, αντίστοιχα. 

Συζητήθηκε επίσης η ανάγκη επιτάχυνσης των εκτιμήσεων, με τη συνδρομή ενός Μητρώου Πιστοποιημένων Εκτιμητών. 

Βασικός στόχος των ανωτέρω  είναι ο συνδυασμός της βιωσιμότητας του ΕΛΓΑ και παράλληλα των αγροτών, τα συμφέροντα των οποίων υπηρετούμε.

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: