Γιορτάστηκαν οι Τρεις Ιεράρχες στα Σχολεία και στους Ναούς (και) στην Α.Π.Β. της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης

By on 01/02/2022

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα 

Γιορτάστηκαν (30-1-2022) οι Τρεις Ιεράρχες, προστάτες των Ελληνικών Γραμμάτων και της Παιδείας, Άγιος Βασίλειος ο Μέγας, Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος και Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, στα Σχολεία και στους Ι. Ναούς (και) στην Α.Π.Β. της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

Παντού, σε όλες τις εκδηλώσεις, τηρήθηκε το υγειονομικό πρωτόκολλο. 

Στα Σχολεία έγιναν διδασκαλίες και δόθηκαν εργασίες στους μαθητές για τους Τρεις Ιεράρχες και στους Ι. Ναούς, όπου έγιναν εκκλησιασμοί, αντιπροσωπευτικά ή εν συνόλω, όπως λ.χ. στο Πλατανόρρευμα, εκφωνήθηκαν πανηγυρικοί, έγιναν Αρτοκλασίες, ψάλθηκαν επιμνημόσυνες δεήσεις. Έγιναν, στο Βελβεντό, καταθέσεις στεφάνων: Στον Χαρίσιο Παπαμάρκου, Σταμάτη Κλεάνθη, Ζήνωνα Παπαναστασίου.    

This slideshow requires JavaScript.

Την ευλογία και μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, (‘’Να σπουδάσουμε την καταγωγή μας και τον προορισμό μας. Ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σας, παιδιά μου. Φως ψυχής χρειαζόμαστε’’ [Από το κήρυγμα του Σεβ., 23-1-2022, στον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω στο Βελβεντό] μετέφερε ο αρχιερατικός της Α.Π.Β. πρωτοπ. Κ.Ι.Κ., κατά τη Θεία Λειτουργία (30-1-2022) στον ως άνω Ι. Ναό, στα Σχολεία στα όρια της Α.Π.Β.:

 

ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ: Παιδικό Σταθμό, Νηπιαγωγείο 1ο, Νηπιαγωγείο 2ο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο.

ΠΛΑΤΑΝΟΡΡΕΥΜΑΤΟΣ: Νηπιαγωγείο, Δημοτικό.

ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΒΑΘΥΛΑΚΚΟΥ: Νηπιαγωγείο, Δημοτικό. 

 

Στο Μνημόσυνο (Άγιο Διονύσιο Βελβεντού) έγινε μνεία ‘’υπέρ των διδαξάντων’’ σε όλα τα Σχολεία (ανοιχτά και κλειστά λόγω ‘’ερήμωσης’’ πληθυσμιακής και μαθητών) στην Α.Π.Β.: Βελβεντού, Πλατανορρεύματος, Μοσχοχωρίου, Παλαιογρατσάνου, Καταφυγίου, Αγίας Κυριακής, Πολυφύτου, Ίμερας, Νεράιδας, Βαθυλάκκου, Μεσιανής, Ροδίτη, Λευκάρων. Ευγνωμονούμε τους δασκάλους μας. 

 

Το Μήνυμα της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τους Μαθητές για τους Τρεις Ιεράρχες, διάβασε, δι’ ευχών του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Παύλου, ο π. Κ., στο τέλος της Θείας Λειτουργίας. Το Μήνυμα μπορείτε να το διαβάσετε εδώ:

http://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/minimata.asp?id=3185&what_sub=minimata 

 

Έψαλαν: Γιάννης Τζινίκος, Γιώργος Σεραφείμ, Γιώργος Στεργιόπουλος, Δήμητρα Κίτση, Δημήτριος Στεφανόπουλος. Κέρασμα: Μοιράστηκε εορταστικό κέρασμα σε όλους κατά την ειρηνική έξοδό τους, ‘’εν ειρήνη προέλθωμεν’’, από το Ναό. 

 

Η αναβάπτισή μας στο πνεύμα των Τριών Ιεραρχών είναι σήμερα ανάγκη και χρέος, καθώς η Παιδεία μας έχει χάσει το όραμά της ή προσπαθεί να το βρει. Είναι πολλά, που γίνονται επιφανειακά, ακολουθώντας άκριτα το ρεύμα της εποχής. Η αποκοπή της Παιδείας από τις διαχρονικές αξίες μετατρέπει την Παιδεία απλώς ως πάροχο ξερών και ανούσιων γνώσεων. Στην (και με την) Παιδεία πρέπει να μπορέσουμε να συνθέσουμε  την Ανατολή με τη Δύση, χωρίς να χάσουμε την ψυχή της.

 

‘’Φιλόσοφοι, τους σοφούς ει φιλείτε σοφίσθητε, και λέγειν διδάχθητε, πάντες οι λόγους θαυμάζοντες, πράξεων ακρίβειαν, και θεωρίας εντεύθεν εξασκούμενοι’’ (Κανόνας, Ωδή δ’. Των Αγίων.). 

 

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, 

παπαδάσκαλος, 

31-1-2022

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: