giapraki.com

Γιατί Κύριε ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ….; (Απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία) του Γιάννη Στρατάκη, Περιφερειακού. Συμβούλου – Συνδ. “ΕΛΠΙΔΑ” τ. Νομάρχη Φλώρινας

Από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στο ΒΗΜΑ της Κυριακής 29/12/19 (σελ. Α5): 

“Θέλω μία οικονομία που θα βασίζεται στις ιδιωτικές επενδύσεις. Εξωστρεφή και καινοτόμα που θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της χώρας. Παράδειγμα: Όταν εμείς απαντάμε στην κλιματική αλλαγή με την μετάβαση στην οικονομία των χαμηλών ρύπων, η αντίδραση (του ……) είναι: «καταστρέφεται τη Δυτική Μακεδονία». Οι δήθεν αριστεροί της δήθεν οικολογίας δεν τολμούν να στηρίξουν μία τολμηρή πολιτική που όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι σωστή και αυτό για να μη χάσουν κανένα ψηφαλάκι στην Δυτ. Μακεδονία, σαν τους παλαιοκομματικούς πολιτευτές του ’60”

Κ. Πρωθυπουργέ, ατυχέστατο το παράδειγμά σας γιατί αν αυτό είναι το περιεχόμενο της νέας «φιλελεύθερης» πολιτικής σας τότε αλλοίμονο μας, και αλλοίμονο στην κοινωνία συνολικά.

– Γιατί το μέλλον δεν έρχεται με απώλεια μνήμης του παρελθόντος.

– Γιατί στη Δ. Μακεδονία χρόνια τώρα υποθηκεύονται οι ζωές των κατοίκων της, χάνονται  οι περιουσίες τους, εκτοπίζονται ολόκληροι οικισμοί, αλλάζει η φυσιογνωμία της φύσης για μία θέση εργασίας.

– Γιατί όταν κάποιοι θέλουν ν’ αναφέρουν ένα παράδειγμα προς αποφυγή για περιβαλλοντική διαχείριση, αναφέρουν αυτή την περιοχή και το βαρύ περιβαλλοντικό αντίτιμο που πλήρωσε και πληρώνει.

– Γιατί το οικονομικό όφελος στην Εθνική Οικονομία από τις ενεργειακές δραστηριότητες στην περιοχή μέχρι σήμερα υπολογίζεται σε 400 και πλέον δις ευρώ συνεισφοράς σε σημερινές τιμές.

– Γιατί από την περιοχή αντλήθηκε το απόθεμα ορυκτού πλούτου εκατομμυρίων ετών μέσα σε 60 χρόνια χωρίς να ρωτηθεί κανείς γι’ αυτή την εξέλιξη, ιδιαίτερα η τοπική κοινωνία.

– Γιατί η ζωή της αφθονίας μπορεί να μην υπήρχε χωρίς την παρουσία της ΔΕΗ, αλλά σίγουρα η αειφορία θα ήταν πιο ισόρροπη και εξασφαλισμένη με επί πλέον 150.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης που έγιναν ορυχεία και υδατικών πόρων που έχουν εξαφανιστεί από αυτές τις δραστηριότητες

– Γιατί άλλο η Κλιματική Αλλαγή ως παγκόσμιο φαινόμενο που χρήζει σοβαρής και συντονισμένης προσοχής και άλλο να θυσιάζεις χωρίς κανένα σχεδιασμό μία περιοχή που εκπέμπει το 0,01% των ρύπων παγκοσμίως,  εσπευσμένα με τέτοια σπουδή που ουσιαστικά προδιαγράφει την εξόντωσή της. 

– Γιατί άλλο «ρουσφέτι» και «πελατειακό κράτος» και «ψηφαλάκια» και άλλο η προστασία των συμφερόντων μιας ολόκληρης κοινωνίας που πρέπει να οδηγείται με υπευθυνότητα, με σχέδιο, και δημοκρατικό τρόπο στην μεταλιγνιτική εποχή. Διαβουλευόμενος μαζί της  για το πώς θα οδηγηθεί στην επόμενη μέρα και όχι ανακοινώνοντας τετελεσμένα μέσω των ΜΜΕ.

-Και αφού γίνεται λόγος περί αξιοπιστίας της Πολιτικής γιατί δεν ξεδιπλώσατε την πολιτική σας αυτή προεκλογικά αλλά αντ’ αυτού δεσμευόσασταν για τη στήριξη του λιγνίτη; Μήπως για τα ψηφαλάκια και πάλι; Σε τι διαφέρει αυτό από τα μοντέλα που ζήσαμε μέχρι σήμερα, τα οποία καταδικάζετε μεν επαγγελλόμενος νέα ήθη στην πολιτική ζωή της Χώρας.Στην πράξη όμως…;

Κύριε Πρωθυπουργέ, είναι γνωστό ότι υιοθετείτε άκριτα το μοντέλο της ιδιωτικής οικονομίας, η οποία ούτε από τα «ρουσφέτια» και τις « συνδιαλλαγές» είναι απαλλαγμένη, ούτε και στο θέμα της ενέργειας που μας αφορά ήταν και θα είναι αξιόπιστη. Δεν υπάρχει όμως καμία «καινοτομία» ή «εξωστρέφεια» ή τουλάχιστον δεν αρκούν ως λόγοι για τη θυσία μιας ολόκληρης περιοχής, η κοινωνικής συνοχής της οποίας θυσιάζεται στο βωμό του εντυπωσιασμού , για να αποκομιστούν πρόσκαιρα οφέλη εντυπώσεων.

Ας αναλογιστούμε το μέγεθός μας, αφού καλούμαστε να πληρώσουμε ως εξιλαστήρια θύματα  υπέρμετρο κόστος για ένα αμελητέο αποτέλεσμα στο Παγκόσμιο Περιβαλλοντικό πρόβλημα. Διαθέτουμε άραγε μεγαλύτερη πολυτέλεια σε πόρους και διοικητική-σχεδιαστική επάρκεια από τη Γερμανία και άλλους που προχωρούν στη μετάβαση με πιο αργούς ρυθμούς;

 Ναι, θα έρθει η ώρα της απολιγνιτοποίησης και είναι αναπόφευκτη και δίκαιη, όμως δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνει πριν το έτος ορόσημο 2050, που υιοθετείται από όλους τους ρυπαντικούς κολοσσούς της παγκόσμιας οικονομίας, όσοι τουλάχιστον δεσμεύονται γι’αυτό. 

Εκτός αν θέλετε να μας εκδικηθείτε γιατί υποθηκεύσαμε την περιοχή μας, στο όνομα του Εθνικού Συμφέροντος ,προσβλέποντας σε ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας ,χωρίς την απαραίτητη περίσκεψη!

Exit mobile version