«Αυτονόμησαν το Βελβεντό την ίδια ώρα που παρέδωσαν σε υποτέλεια τη Μακεδονία μας» του Γιάννη Γκουντιού

By on 14/03/2019

Μετά από δέκα χρόνια διαρκούς αγώνα με επιμονή και υπομονή, με ομοψυχία και καθολική συμμετοχή οι Βελβεντινοί κατέκτησαν την αυτονομία τους.

Είτε συμφωνεί κανείς με την απόφαση αυτή είτε όχι, οφείλει να παραδεχθεί ο κάθε καλόπιστος παρατηρητής, ότι ο αγώνας τους δικαιώθηκε από τους ίδιους και μόνο. Όχι από τους διεκπεραιωτές βουλευτές οι οποίοι οσμίστηκαν πιθανές ψήφους και έσπευσαν ασμένως  για ψηφολάφυρα.

Και μάλιστα τόση είναι η αγωνία τους, που έκαναν και αυτοί αγώνα μεταξύ τους, για να προλάβουν ο ένας τον άλλο ως αγγελιοφόροι της τροπολογίας, όπως παλιά τα μικρά παιδιά του χωριού έτρεχαν για να αναγγείλουν το όνομα του νεοβάπτιστου εγγονιού για να πάρουν το μεγαλύτερο δώρο από τη γιαγιά του.

Τον ίδιο αγώνα καθώς και τον ίδιο ενθουσιασμό δεν έδειξαν κατά την παράδοση σε υποτέλεια της Μακεδονίας μας. Απεναντίας, έδειξαν μένος και αντεπιτέθηκαν με οργανωμένη πολιτική κατασυκοφάντηση (στην οποία είναι ειδικοί) και με τους γνωστούς χαρακτηρισμούς περί ακραίων, φασιστών κλπ, σε όσους διαφώνησαν με τη στάση τους και απαίτησαν δημοψήφισμα.

Μάλιστα, σαράντα μέρες μετά την κύρωση της τραγικής για την Ελλάδα συμφωνίας, δεν βρίσκουν ένα λόγο να πουν για όσα προκλητικά γίνονται από τα Σκόπια.

  • Δεν έχουν να πουν τίποτα για την επίσκεψη του ΥΠΕΞ των Σκοπίων στην Άγκυρα τη μέρα που έστειλαν στην Ελλάδα τη ρηματική διακοίνωση του πέρατος των διαδικασιών από μέρους τους.
  • Δεν έχουν να πουν τίποτα για την ωμή καπηλεία του επιθέτου μακεδονικός-η-ο σε διεθνές επίπεδο και σε κάθε ευκαιρία.
  • Δεν έχουν να πουν τίποτα για την de facto αναγνώριση της  «Τουρκικής Βόρειας Κύπρου» με την πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού παιδείας των Σκοπίων στα κατεχόμενα έχοντας συνομιλίες με τον αντίστοιχο ψευδουπουργό παιδείας εκεί.
  • Δεν έχουν να πουν τίποτα για την απαράδεκτη και προκλητική πρόταση της υπουργού Ζορμπά (το αρνήθηκε αλλά ποιός την πιστεύει) για την ανταλλαγή του Δρομέα του Βαρώτσου.

Οι Βελβεντινοί γνωρίζουν ότι δεν χρωστάνε σε κανέναν τίποτα. Ξέρουν καλύτερα από όλους μας τι σημαίνει απώλεια της ιδιοπροσωπίας μας ως Μακεδόνες. Το ζήσανε δέκα χρόνια. Ξέρουν επίσης, ότι η αυτονομία του δήμου τους σκιάζεται από την παράδοση της Μακεδονίας. Και η σκιά αυτή θα φύγει μόνο με την κατάργηση της αδικίας. Μας έδειξαν το δρόμο του αγώνα, της επιμονής, της υπομονής, της οργάνωσης, της ομόνοιας, της πίστης στο δίκαιο. Αλλά ταυτόχρονα και το δρόμο της δικαίωσης, της χαράς της νίκης, της ευόδωσης του αγώνα, του αποτελέσματος της ομόνοιας, της οργάνωσης, της καθολικής συμμετοχής.

Όσοι στήριξαν τη συμφωνία των Πρεσπών, πρέπει να πάρουν την αντίστοιχη απάντηση της απομάκρυνσής τους από το πολιτικό προσκήνιο επερχόμενες κάλπες όλων των βαθμίδων. Επίσης την ίδια απάντηση πρέπει να πάρουν και όσοι την αποδέχονται έμμεσα και ιδιοτελώς ή όσοι μπορούσαν να την αποτρέψουν και δεν το έκαναν. Και τότε σίγουρα οι αγγελιοφόροι και επίδοξοι ψηφοσυλλέκτες δεν θα πανηγυρίζουν, αλλά ίσως μετανοήσουν.

Καλή σαρακοστή και καλό αγώνα.

Γκουντιός Β. Γιάννης

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: