Αρωματικά Σιδερών: Η πρότυπη αγροτική οικοτεχνία που δημιούργησε το δικό της τσάι από σπόρους και φυτά των ελληνικών βουνών

By on 09/02/2019

«Η σποροπαραγωγή, η καλλιέργεια, εμπορία και διάθεση των αρωματικών φυτών είναι μια αλγοριθμική διαδικασία. Μια αλυσίδα που εάν γίνει κάπου λάθος, τότε πρέπει να ξεκινήσεις από την αρχή».

Με αυτά τα χαρακτηριστικά λόγια περιγράφει ο τεχνολόγος Πληροφορικής και σήμερα αγρότης και manager της αγροτικής οικοτεχνίας, Οδυσσέας Αναστασιάδης, τις πολύχρονες προσπάθειες που κατέβαλε ο ίδιος και η σύζυγός του για να δημιουργήσουν τη δική τους βιολογική φυτεία αρωματικών φυτών και πολύ περισσότερο το δικό τους αρωματικό τσάι, από σπόρους και αυτοφυή φυτά των βουνών της χώρας μας.

Οι προσπάθειες του ζεύγους Αναστασιάδη ξεκίνησαν πριν από αρκετά χρόνια. Στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν τα δικά τους σπορόφυτα, τα οποία και θα χρησιμοποιούσαν στις καλλιέργειες τους. Έτσι και πειραματίστηκαν, συλλέγοντας σπόρους και φυτά σχεδόν από κάθε ελληνικό βουνό. Οι πειραματισμοί δεν ήταν πάντα επιτυχημένοι, άλλοτε στο χρώμα, στην εμφάνιση και άλλοτε στη γεύση, ωστόσο αυτό δεν τους πτόησε. Η αγάπη και το πάθος για αυτό που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν έως σήμερα, η συνδρομή επιστημόνων του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» και του ΕΘΙΑΓΕ, αλλά και των άγριων μελισσών που λειτούργησαν ως επικονιαστές, οδήγησαν στο τελικό αποτέλεσμα.

Μια ξεχωριστή φυτεία

Μια βιολογική φυτεία με δικά τους, ξεχωριστά φυτά, τσάι, μέντα, φασκόμηλο, λεμονοθύμαρο, άγρια ρίγανη κ.ά, που όλα έχουν κάτι από τα φυτά των διαφόρων περιοχών της πατρίδας μας. «Όλα τα φυτά είναι δικά μας, μεγαλωμένα σε σπορεία, φτιαγμένα από εμάς, και είμαστε υπερήφανοι για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων μας, το πλούσιο άρωμα, την ιδιαίτερη γεύση τους και το ανοιχτοπράσινο ζωντανό χρώμα τους», τονίζει ο κ. Αναστασιάδης. Ο ίδιος επισημαίνει για τα ποιοτικά προϊόντα τους, όπως για το τσάι του βουνού, πως είναι οι πρώτοι που καθιέρωσαν τη διαλογή και τυποποίηση του με βάση το μέγεθος του ανθοφόρου του βλαστού. Για την άγρια μέντα, ότι προέρχεται από αυτοφυή φυτά που συναντάμε στα Πιέρια Όρη και στον Όλυμπο, και τη ρίγανη από τις οροσειρές της Δ. Μακεδονίας, ενώ για το λεμονοθύμαρο πως είναι από τους πρώτους στην Ελλάδα που ξεκίνησαν την εντατική καλλιέργειά του.

Το ζεύγος Αναστασιάδη κατάφερε, εκτός από το δικό τους σπορείο, να δημιουργήσει και μια καθετοποιημένη μονάδα επεξεργασίας αρωματικών φυτών. Αν και οικοτεχνία, διαθέτουν συσκευαστήριο, διαλογητήριο, δύο ξηραντήρια και επισκέψιμο χώρο, όλα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Αφροδίτη Χρυσοχόου

ypaithros.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: