Αρδευτικό Λευκοπηγής 2 (Αναγκαίες Διευκρινίσεις )Του Γιώργου Μητλιάγκα

By on 23/08/2020
Μετά την κατάθεση της πρότασης μου, για τη λειτουργία του αρδευτικού ,στον πρόεδρο της Τ Κ Λευκοπηγης ,την ταυτόχρονη πρωτοκόλληση της στο δήμο Κοζανης και την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στις 30/7/2020 και τη δημοσίευση της ,όπως ήταν φυσικό εκφράστηκαν από κατοικους του χωριου καλοπροαιρετες απόψεις ,δαφορετικες προτάσεις ,ανησυχίες ,αμφιβολίες αν έχει βασιμότητα η πρόταση μου για τη λειτουργία του δικτύου.

Διαπιστωσα κυρίως το ιδιαίτερο ενδιαφέρον νέων ανθρώπων κι αυτό είναι το ζητούμενο .Όμως δεν αποκλείω την άποψη για μια κοινωνιολογική σχετική μελέτη για το αν ενδιαφέρονται οι νέοι κυρίως της Λευκοπηγης που πολλοί δε γνωρίζουν ότι έχουμε μεγάλο ανενεργό αρδευτικό .

Νοιωθω λοιπόν την ανάγκη να διευκρινήσω μερικά ζητήματα που περιλαμβάνονται στην πρόταση μου :

⁃ Ανεξάρτητα για το ποιοι έχουν τη θεσμική ευθύνη για τη μη λειτουργία του αρδευτικού και δεν κατηγορώ κανέναν , πιστεύω ότι είναι η τελευταία μας ευκαιρία να το επιχειρήσουμε τώρα για όλους τους λόγους που αναφέρονται στην πρόταση μου η σε οποιαδήποτε άλλη καλύτερη πρόταση που μπορεί να γίνει δημόσια .
⁃ Για κατασκευή φράγματος στου «Θανάση το λάκο» έγινε εδαφολογικη μελέτη επι Νομαρχίας Θ Χαλατση και κρίθηκε ακατάλληλο το υπέδαφος για την κατακράτηση-αποθήκευση των νερών . Πέραν αυτού όμως θα είναι δαπανηροτερο και στην κατασκευή του και στη λειτουργία του , αφού θα λειτουργεί με άντληση κι όχι με απ ευθείας ροη και η απόσταση με το αρδευτικό είναι μεγάλη
⁃ Μια πρόταση για αξιοποίηση του νερού της πηγής της «μάνας» με αποθήκευση του στη θέση «Δυο Μύλοι»με κατασκευή φράγματος ,ενώ ακούγεται καλή δεν έχει μεγάλο χώρο ώστε να αποθηκεύσει τις αναγκαίες ποσότητες νερού για τη λειτουργία του αρδευτικού . Εκτός αυτού και γι αυτό ισχύει το ίδιο , ότι δηλαδή θα λειτουργεί με άντληση για να σταλεί το νερό στην αρχή των δυο κλώνων του δικτύου προς Πρωτοχωρι και προς Ροδιανη που επισης οι αποστασεις είναι μεγαλες (γνωρίζουμε όλοι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη ΔΕΗ όλα σχεδόν τα αρδευτικά δίκτυα που λειτουργούν με άντληση ).
⁃ Ας έρθουμε στη δικη μου πρόταση για τα εξι(6) αναφερόμενα ρέματα-λεκανες που μπορούν να στηθούν φράγματα-ομβρολιμνοδεξαμενες. Απ αυτές μπορούν να επιλεγουν δυο:
⁃ Η μια στη αρχή σχεδόν της λεκάνης του ρέματος «καμένο-σαραδημο»με απ ευθείας ροη-σύνδεση με το αρδευτικό στα πολύ κοντινά «μανταρλικια»χωρις να καταλαμβάνει καμια σχεδόν ιδιοκτησία . Δεν αποκλείω βέβαια τη λεκάνη του «Αληομπη»οπου όμως υπάρχουν μικρές ιδιοκτησίες .
⁃ Η άλλη στη λεκάνη του ρέματος «καψαλη-γούρνες»επίσης με απ ευθείας ροη-σύνδεση με το αρδευτικό που έχει κατεύθυνση προς τον επίσης πολύ κοντινό «κουτσαμπερη»που περιλαμβάνει καποιες ιδιοκτησίες , χωρίς να αποκλείω τη λεκάνη που ξεκινά από τον παληο σκουπιδότοπο στα «κλίματα». Εννοείται βέβαια ότι πρέπει να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες των κτημάτων που θα καταλάβουν οι ομβρολιμνοδεξαμενες.
Τα εδάφη και στις δυο προτεινόμενες λεκάνες είναι αργιλικά και μπορούν να αποθηκευτουν επαρκέστατα νερά στις ομβρολιμνοδεξαμενες που θα στηθούν για την πλήρη εξυπηρέτηση του αρδευτικού . Αρχικά ,για να γεμίσουν οι ομβρολιμνοδεξαμενες ,ίσως χρειαστεί να σταλούν από τη «μάνα»τα πλεονάζοντα νερά της χειμερινής περίοδου μέσω της δεξαμενής απ όπου ξεκινά το δίκτυο του αρδευτικού.
⁃ επαναλαμβάνω οτι πρώτα πρέπει να ελεγχθεί ολόκληρο το αρδευτικό αν είναι πλέον λειτουργικό. Στη συνέχεια να γίνει μια σοβαρή μελέτη από κάθε άποψη από τις αρμοδιες υπηρεσιες του Δήμου Κοζανης και της Περιφερειας Δ Μ με ανάθεση μιας κατ αρχήν προμελέτης στην ΑΝΚΟ.
⁃ Και βέβαια για να προχωρήσει και υλοποιηθεί επι τελους το ζήτημα της λειτουργιας του αρδευτικού δικτύου ,με ένταξη του στο προγραμμα της περιφέρειας ,χρειάζεται να γίνουν άμεσες ενέργειες και με αποφασιστικότητα από το συμβούλιο της Τ Κ Λευκοπηγης και τον πρόεδρο. Κι εδώ πιστεύω ότι θα βοηθήσουμε όλοι ..!!! Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο ακούγονται και δημοσιεύονται διαφορα νούμερα εκατομυριων που θα δοθούν για την ανάπτυξη της περιοχής μας .
⁃ Ίσως ,μέσα από την πολύ αρνητική συγκυρία της οικονομικής κρίσης και της απολιγνιτοποιησης που βιώνουμε με «καπάκι» τον κορονοιο , με το αρδευτικό κ α δραστηριοτητες , να μπορέσουμε να αναχαιτησουμε ,σ ένα βαθμό ,την καλπάζουσα ανεργία και τον ξενιτεμό των παιδιών μας.

Λευκοπηγη Αύγουστος 2020
Γιωργος Μητλιαγκας

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: